Опубліковано 13 липня 2019 року, 11:30

Володимир Зеленський запропонував підприємствам-забруднювачам Кривого Рогу фінансово «вибачитися» перед онкохворими міста

Екологія – одна з найболючіших проблем Дніпропетровщини. У промислово потужній області – заводи-гіганти, розвинені металургія і гірнича галузь. Звідси й підвищений рівень забруднення повітря. Особливо – у Дніпрі, Кам’янському та Кривому Розі. Проблеми довкілля регіону обговорили на робочій нараді у Криворізькому національному університеті, яку провів Президент України Володимир Зеленський.

«Мені як уродженцю Кривого Рогу дуже болісно усвідомлювати, що екологічний стан міста катастрофічний. А головне – забруднене повітря негативно впливає на здоров’я людей», – підкреслив Президент України Володимир Зеленський.

Голова держави зазначив, що великі підприємства щороку приносять до казни чималі податки, але при цьому згубно впливають на здоров’я містян. Зокрема, постійно фіксується збільшення випадків онкологічних захворювань.

«Тому вважаю цілком слушним запропонувати підприємцям фінансово «вибачитися» перед онкохворими мешканцями та допомогти їм із лікуванням», – додав Володимир Зеленський. 

Нині на Дніпропетровщині – 26 тис підприємств. Із них 25 – основні забруднювачі, на які припадає 96% впливу на довкілля. Це гірничо-металургійні підприємства – «ДТЕК Павлоградвугілля», «АрселорМіттал Кривий Ріг», гірничозбагачувальні комбінати. Щороку вони виробляють понад 200 млн тонн відходів.

«До вирішення екологічних питань підходимо комплексно. В області діє програма екобезпеки. Три роки тому запропонували підприємствам взяти на себе соціальну відповідальність за чисті повітря і водойми. Промисловці підтримали нашу ініціативу. Заради зменшення шкідливих викидів вони реалізували 126 проектів.  Для цього інвестували у виробництво 9,5 млрд грн власних коштів», – зазначив директор департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської облдержадміністрації Руслан Стрілець.

Проте не всі підприємства розуміють власну соціальну відповідальність за чисте навколишнє середовище. Так, «АрселорМіттал Кривий Ріг», «ДТЕК Павлоградвугілля», Придніпровська ТЕС докладають недостатньо зусиль для зменшення шкідливих викидів та не виконують взяті зобов’язання, додав Руслан Стрілець.

Завод «АрселорМіттал Кривий Ріг» – один із найбільших металургійних підприємств в Україні. А ще – перший забруднювач повітря у місті та області. На нього припадає 80% всіх викидів. Майже дві третини скарг мешканців на екологію міста стосуються саме «АрселорМіттал Кривий Ріг», розповіла начальник управління екології виконкому Криворізької міськради Світлана Охотникова.

«Завод не виконує взяті на себе зобов’язання щодо охорони довкілля. Так, у травні-червні в місті зафіксували значне погіршення показників повітря. Натомість керівництво заводу постійно звітує про дотримання екологічних норм. Але перевірити ці заяви немає можливості. Всі спроби проінспектувати підприємство державними органами чи громадськістю найчастіше завершуються тим, що їх просто не пускають на територію», – додала вона. 

Аби зменшити шкідливі викиди, підприємства мають модернізувати обладнання і відмовитися від застарілих технологій. Так, закриття мартенівського цеху в «АрселорМіттал Кривий Ріг» допоможе покращити екологію міста.

«Дбати про екологію повинні всі підприємства, не лише «АрселорМіттал Кривий Ріг». Шановні забруднювачі, не чекайте, доки до вас дійде черга і ми змушені будемо говорити з вами безпосередньо. Прискіпливо ставтеся, підніміть папірці, де написані ваші зобов'язання, подивіться уважно на них і будьте певні – якщо ви їх не виконуватимете, матимете проблеми й за хабарі ви їх не вирішите», – наголосив заступник керівника Офісу Президента Олексій Гончарук.

У нараді взяли участь керівники промислових підприємств, представники органів державної влади та громадськості. Загалом майже 65 людей.

Під час наради обговорили проблеми довкілля регіону

Володимир Зеленський: «Вважаю цілком слушним запропонувати підприємцям фінансово «вибачитися» перед онкохворими мешканцями та допомогти їм із лікуванням»

Аби зменшити шкідливі викиди, підприємства мають модернізувати обладнання

За три роки підприємства інвестували у виробництво 9,5 млрд грн власних коштів

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux