Живлення критичної інфраструктури, підготовка до зими та придбане за «єВідновленням» житло: про важливе від ОВА 

Область шукає рішення, аби попри відключення світла були заживлені підприємства критичної інфраструктури. До розвитку альтернативних генерацій закликають і мешканців. Також регіон готується до опалювального сезону. Люди ж відбудовують побите ворогом, долучаючись до «єВідновлення». Про важливе за тиждень на брифінгу розказав заступник начальника ОВА Юрій Яндульський. 

 «В області продовжують стабільно працювати газопостачальні та енергетичні підприємства. Проте ускладнилася ситуація із живленням. За командою «Укренерго» графіки погодинних відключень одночасно застосовувалися до 4 черг з 6. Непросто всім споживачам. Та аби система встояли, все ж закликаю людей бути ощадливими. Коли з’являється світло, – не вмикайте всі прилади одночасно», – звернувся Юрій Яндульський. 

Він закликав також долучатися до ініціатив, роботу над якими завершує Уряд. Вони про розвиток альтернативних генерацій, що допоможуть подолати дефіцит енергії.

«Мешканці області, як і ОСББ та ЖБК, зможуть встановити, наприклад, сонячні станції разом із системами накопичення. Держава гарантує позики на ці потреби – безвідсоткові або пільгові від 480 тис до 5 млн грн. Такі ж програми розробляють для бізнесу», – пояснив заступник начальника ОВА. 

Аби за відсутності живлення критично важлива інфраструктура працювала, область шукає можливості з встановлення на них спеціального обладнання.

«Воно працює від газу і дозволяє виробляти електро- та теплоенергію. До цього процесу зараз долучені керівники самих підприємств, а також очільники міст Дніпропетровщини. Три такі когенераційні установки вже отримали від міжнародних партнерів. Їх встановлюють у Павлоградському та Криворізькому районах», – поділився Юрій Яндульський. 

 Разом з тим у розпалі й підготовка регіону до опалювального періоду. Фахівці перевіряють житлові будинки, дитячі садочки, школи та лікарні. Ремонтують котельні, лагодять несправні теплові та водопровідні мережі. Де це необхідно – комунікації міняють. Виконано вже понад 50% робіт.

 «Провели перемовини щодо тарифів на воду для Нікополя, Марганця та Покрова. Після підриву росіянами Каховської ГЕС тамтешнім мешканцям повернули централізовану послугу. Збудували магістральний водогін. Та постало питання перегляду ціни. Яка для багатьох на обстрілюваних територіях непідйомна. Здорожчанню вдалося запобігти. Компенсувати різницю вартості планують коштом державного бюджету», – сказав заступник начальника ОВА.  

 Мешканці ж області, чиє житло понівечив ворог, продовжують долучатися до державної програми «єВідновлення». Їм нарахували компенсацій на загальну суму у понад 150 млн грн. Кошти на будівельні матеріали та роботу майстрів.

Юрій Яндульський також додав – для тих, чиє житло зруйноване, вже сформували 30 сертифікатів на 61 млн грн. Вони дозволяють придбати квартиру чи приватний будинок. І це зробили вже 4 родини з області.



Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux