Опубліковано 12 жовтня 2018 року, 10:30

На Дніпропетровщині стартували міжнародні змагання бригад «швидких»

Важко в навчанні – легко в бою. Під таким гаслом на Дніпропетровщині проходить міжнародний турнір бригад екстреної медичної допомоги. На два дні мальовничий куточок Орлівщини перетворився на великий змагальний майданчик. На «ринзі» – лікарі та фельдшери «швидких». Вони «рятують» «потерпілих» від опіків, поранень, вибухів. Допомагають у разі «серцевих нападів» та під час «пологів». Звання кращих виборюють майже півсотні учасників – із 8 областей України та Мінська. 

 «Бригади «швидких» цілодобово рятують життя. У цій боротьбі за головну людську цінність виграє професіоналізм та злагодженість дій всієї команди. Саме на таких змаганнях медики відточують власну майстерність. Важливий і обмін досвідом. Чемпіонат проводимо вже дев’ятий рік поспіль, та вперше запросили позмагатися і білоруських колег», – розповів директор обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф Радій Шевченко. 

 Просто посеред лісу в селі Орлівщина Новомосковського району організатори розмістили декілька змагальних майданчиків. Там – статисти, які зображують постраждалих. Обставини – максимально реалістичні. Пожежі, вибухи, ДТП, спека. Важкі поранення, відкриті переломи, серцеві напади. У кожної бригади – свій квест. Потім міняються локаціями. Протягом двох днів команди мають пройти всі конкурсні завдання. Тоді судді визначать переможця.

Головні критерії – швидкість і професійність дій. Враховуються вміння користуватися апаратурою, правильність проведення реанімації та підбору ліків. Не менш важлива і згуртованість команди, а ще – вміння взаємодіяти з надзвичайниками та поліцією, додав Радій Шевченко.

 «В наших країнах трішки різні підходи до надання допомоги, лікування, підбору медикаментів. Тож приїхали повчитися один в одного, – зазначив головний спеціаліст зі швидкої медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я Білорусії Олександр Жинко. – Добре, що в Україні діють обласні центри екстреної медицини. Вони чудово працюють! В Білорусії їх тільки створюють. Тож український досвід саме з організації служби «швидкої» для нас буде у нагоді».

 Учасник із Покрова Владислав Шкабора відчуває себе на завданні впевнено, дії – врівноважені та добре продумані. Головне – визначити діагноз постраждалому, надати екстрену допомогу, за потреби – госпіталізувати. Покровській бригаді, що представляє на чемпіонаті Нікопольську станцію екстреної медичної допомоги, першим квестом випала «Спека». Влітку чоловікові стало зле на березі річки. Опитування «постраждалого», показники тиску та ЕКГ не залишили жодних сумнівів – у людини серцевий напад. 

«Інфаркти та інсульти доволі часто трапляються в нашій практиці. Тож добре, що є такі змагання. Вони мотивують удосконалюватися. А ще є можливість подивитися, як діють бригади з інших регіонів та вивчити їхній досвід»,  – сказав Владислав Шкабора. 

«Постійно тренуємося, щоб тримати себе у тонусі. Доводимо дії до автоматизму, – поділився учасник із Донецька, фельдшер Микола Хмелевський. – Працівник «швидкої» має бути готовий надати екстрену допомогу в будь-який момент. Навіть без апаратури та ліків. На мій погляд, в екстрених ситуаціях вирішують все руки, знання та досвід».

Міжнародний чемпіонат бригад екстреної медичної допомоги проходить на базі санаторію «Новомосковський». Учасники – команди з Дніпропетровської, Одеської, Харківської, Херсонської, Сумської, Кіровоградської, Івано-Франківської, Донецької областей. Вперше на змаганнях – бригада з Білорусії.

На два дні мальовничий куточок Орлівщини перетворився на великий змагальний майданчик

На базі санаторію «Новомосковський» – міжнародний чемпіонат бригад екстреної медичної допомоги

Учасники – бригади «швидких» із 8 областей України та Мінська

Вперше на змаганнях – команда студентів Дніпровського базового медичного коледжу

Олександр Жинко: «Добре, що в Україні діють обласні центри екстреної медицини. Вони чудово працюють!»

Черговість квестів для кожної команди визначило жеребкування

«Постійно тренуємося, щоб тримати себе у тонусі. Доводимо дії до автоматизму», – Микола Хмелевський

Змодельовані ситуації максимально наближені до реальності

Головне – визначити діагноз «постраждалому»  та надати медичну допомогу,..

..у разі потреби – госпіталізувати

«Добре, що є такі змагання. Вони мотивують удосконалюватися»,  – Владислав Шкабора

Чемпіонат бригад екстреної медичної допомоги присвячений пам’яті засновника Дніпропетровської служби екстреної медичної допомоги Степана Бешти

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux