Опубліковано 19 березня 2019 року, 11:30

У Раївці для дітей-сиріт зводимо малий груповий будинок з комфортними умовами – Валентин Резніченко

На Дніпропетровщині замість інтернатів зводять заклади нового формату – малі групові будинки. Тут для сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, створюють умови, максимально наближені до домашніх. Один з таких будинків споруджують у центрі Раївської об’єднаної громади. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

 «Батьки – головні партнери дитини. Та коли діти позбавлені батьківської уваги, ними опікується держава. Вона є помічником, наставником та сприяє гармонійному розвитку особистості, акцентує Президент України Петро Порошенко, – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко. – На Дніпропетровщині запроваджуємо нову систему виховання дітей-сиріт. На зміну архаїчним інтернатам приходять малі групові будинки, де пануватиме родинна атмосфера. Наразі в регіоні за єдиним проектом створюємо чотири такі будинки».

Один з них – у селі Раївка Синельниківського району. Роботи тривають з осені 2018-го. На сьогодні вже готова «коробка» будови, під покрівлю підрядники змонтували металоконструкції. Всередині приміщення підготували щебеневу основу під долівку – невдовзі почнуть бетонувати.

«Ідея малого групового будинку на слуху. Однак для нашої громади це новина. І ми вдячні за таку ініціативу. Звичайно, діти-сироти можуть виховуватися у прийомних сім’ях чи під опікою родичів. Проте є й такі, які не бажають йти в інші родини. Тому малі групові будинки мають вирішити цю проблему. За потреби, готові надавати таку послугу й іншим громадам», – наголосив Раївський сільський голова Юрій Мартиненко.

Малий груповий будинок – одноповерховий. Усередині – 5 спалень, кожна – на двійко дітей. А ще – вітальня, кухня, обідній зал, комора для зберігання речей і пральня.

Діти ростимуть в умовах, максимально наближених до сімейних: зможуть самостійно планувати своє життя та вести домашнє господарство.

Крім того, з дітьми перебуватимуть вихователі. Один – на дві дитини. Також працюватимуть соціальний педагог і психолог.

«Малий груповий будинок – альтернативна форма виховання. У цих оселях умови, як вдома. Більше того, поруч школа: діти зможуть відвідувати навчальний заклад і після занять повертатися в домівку. Відповідно до законодавства, хлопці та дівчата зможуть проживати в будинку до 23-річного віку», – розказала директор місцевого Центру надання соціальних послуг Каріне Чуєва. 

Будинок облаштують з урахуванням потреб дітей з інвалідністю. Останній штрих – благоустрій території та установка ігрового майданчика.

Крім Раївки, малі групові будинки з’являться у Петриківці, Богданівці й Солоному. Заклади нового типу зводять за соціальною програмою першої леді країни, голови Благодійного фонду Порошенка – Марини Порошенко.

Дніпропетровщина – пілотний регіон, де впроваджують сучасну систему допомоги сиротам.

Раївка – один з населених пунктів, де створюють малий груповий будинок.

 «Звичайно, діти-сироти можуть виховуватися у прийомних сім’ях чи під опікою родичів. Проте є й такі, які не бажають йти в інші родини. Тому малі групові будинки мають вирішити цю проблему», – наголосив Юрій Мартиненко.

 Роботи тривають з осені 2018-го.

 Вже готова

 Металоконструкції – під покрівлю.

 Незабаром їх перекриють.

 Щебенева основа – під долівку.

 Кожна кімната - на двох дітей.

 Буде вітальня...

 ...та обідній зал.

«Малий груповий будинок – альтернативна форма виховання. У цих оселях умови, як вдома. Більше того, поруч школа: діти зможуть відвідувати навчальний заклад і після занять повертатися в домівку», – розказала Каріне Чуєва.

 Найближча школа, до якої зможуть ходити діти.

 Прилеглу територію теж приведуть до ладу.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux