Опубліковано 11 жовтня 2019 року, 18:25

У Дніпропетровській ОДА представники влади та громадськості говорили про «формулу Штайнмайєра»

У Дніпропетровській ОДА відбулися громадські обговорення «Діалоги про Україну». У центрі словесних баталій – «формула Штайнмайєра». У залі лунали найгостріші питання від військових, волонтерів, рідних загиблих бійців, активістів, духовенства. Роз’яснення учасникам надали заступник Міністра закордонних справ України Василь Боднар та заступник Секретаря РНБО України Сергій Кривонос.

Учасники зустрічі поставили гостям десятки питань. Говорили про амністію бойовиків, відведення військ, долю мирних мешканців «сірої зони», достовірність місцевих виборів. 

«Основний меседж, який ми хотіли донести – це необхідність проводити переговори. І для цього ми повинні зробити певні кроки, ­– зазначив заступник Міністра закордонних справ України Василь Боднар. – Насамперед, маємо роз’яснити зміст «формули Штайнмайєра». Що це частина процесу. Що мають бути виведені війська, заведені українські органи влади, ЗМІ і політичні партії».

За словами Василя Боднара, тільки після цього можуть відбутися вибори і вступити в дію Закон про особливий статус для окремих районів Донецької та Луганської областей. Замміністра додав: у разі неможливості цього сценарію є інші варіанти розвитку подій, наприклад, розгортання миротворчої місії на Сході України.

«Є певний інформаційний вакуум і нерозуміння: а що ж таке Мінські домовленості і «формула Штайнмайєра. Якщо народу подають інформацію дозовано, то починаються маніпуляції певними політичними силами, включаючи і вплив РФ, аби розхитати ситуацію всередині країни, – наголосив заступник Секретаря РНБО України Сергій Кривонос. – Ворог у нас один - це Росія, яка веде вже шостий рік війну проти іншої країни». 

Голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко наголосив: аби в Україні запанував мир, її мешканці мають об’єднатися.

«Ми всі тут українці, патріоти. Ми за нашу землю і нікому її не віддамо. Так, всі маємо різні погляди. Але перед агресором повинні стати однією командою, як один кулак. Якщо ми єдині, ми дуже сильні. Це запорука перемоги України», – сказав Олександр Бондаренко. 

Загалом до громадських обговорень приєдналося понад 400 мешканців області. Спостерігати за подією можна було на великому екрані перед Дніпропетровською ОДА.

«Надзвичайно цікавий діалог. Дуже добре, що ми почули голос Дніпра і Дніпропетровщини, ставлення громадян до тих процесів, які зараз відбуваються. Звичайно, донесемо всі сигнали до керівництва держави, – підсумував Василь Боднар. – Головне – ми відчули сильну підтримку продержавницької позиції». 

1 жовтня представники України на переговорах в Мінську погодилися з текстом «формули Штайнмайера». Вона передбачає надання окремим районам Донецької та Луганської областей особливого статусу після проведення там позачергових виборів. Вони  мають відбутися за українським законодавством, а легітимність результатів має визнати ОБСЄ.

У Дніпропетровській ОДА зібралися військові, волонтери, рідні загиблих бійців, активісти, духовенство

 У залі лунали найактуальніші питання про «формулу Штайнмайєра»

Роз’яснювали заступник Міністра закордонних справ України Василь Боднар та заступник Секретаря РНБО України Сергій Кривонос

Сергій Кривонос: «Є певний інформаційний вакуум і нерозуміння: а що ж таке Мінські домовленості і «формула Штайнмайєра»

Говорили про амністію бойовиків, відведення військ та долю мирних мешканців «сірої зони»,..

достовірність місцевих виборів

Василь Боднар: «Надзвичайно цікавий діалог. Дуже добре, що ми почули голос Дніпра і Дніпропетровщини»

Загалом до громадських обговорень приєдналося понад 400 мешканців області

Олександр Бондаренко: «Якщо ми єдині, ми дуже сильні. Це запорука перемоги України»

«Діалоги про Україну» пройшли вже в кількох областях

«Формула Штайнмайера» передбачає надання окремим районам Донецької та Луганської областей особливого статусу після проведення там позачергових виборів.


Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux