Опубліковано 26 грудня 2017 року, 12:30

У Дніпрі зустрілися понад 300 українських родин загиблих і зниклих безвісти АТОвців
Понад 300 родин полеглих та зниклих безвісти бійців зустрілися у Дніпрі. Спільне горе поріднило матерів, сестер, братів, синів і дочок з різних регіонів України. На таких зустрічах близькі героїв відволікаються від пережитого та знаходять сили жити далі, повідомила координатор Центру допомоги АТОвцям при ДніпроОДА Наталія Шуліка.

«Цьогоріч на Дніпропетровщині з’явилася потужна громадська організація «Родинне коло героїв». Вона об’єднала сім’ї загиблих та зниклих безвісти АТОвців області. ДніпроОДА завжди підтримує їхні ініціативи. Наше завдання – допомогти родинам не замикатися в собі, обговорювати проблеми та знаходити рішення. Сім’ї часто зустрічаються, спілкуються, дізнаються, що відбувається в інших регіонах. До нас за досвідом завітали родини із Запоріжжя, Харкова, Полтави, Чернігова. Щиро вклоняємося їм за виховання справжніх патріотів України», – розказала Наталія Шуліка.

Валентина Ковальова приїхала на зустріч з Першотравенська. Каже, у такий спосіб легше переживати горе. На донбаській землі залишився вічно спочивати її 34-річний син Костянтин.

«На війні він був 9,5 місяців. Пройшов Волноваху, Новоазовськ, Маріуполь. А 19 грудня 2014-го мені сказали страшні слова: «Ваш син загинув», – пригадує жінка, втираючи сльози. – Веселий, добрий, чуйний – таким він залишиться назавжди в наших серцях. Подзвони йому хоч о другій години ночі з проханням – не відмовить, завше намагався допомогти. Він цінував колектив, роботу, друзів, родину. В нього залишилися дружина й двоє синів».

Вшанувати пам’ять загиблих хлопців приїхала і Марія Боняківська з Полтави. За мирну Україну віддав життя її єдиний син Валерій – батько трьох доньок, льотчик-винищувач, художник, бізнесмен. Свій материнський біль вона передала у книзі «Кабул: шлях мужності».

«Мені 72 роки, я – інженер за фахом і завжди була далекою від письменства. Взятися за перо змусила втрата сина. У збірці – мої спогади, вірші й пісні друзів, знайомих, побратимів. Книжка написана душею, без пафосу і прикрас. Вона не має ціни: кожен платить, скільки може. Усі кошти йдуть на підтримку української армії», – розказала мати полеглого героя.

Такі зустрічі полегшують горе: тут можна відчути підтримку таких самих родин, зрозуміти, що ти несамотній у своєму горі.

Матері та вдови поспілкувалися в неформальній атмосфері. Зменшувала відчай і арт-терапія: усі могли переглянути фотовиставку та експозицію картин.

Також організатори влаштували для сімей екскурсію до Музею АТО та на Алею пам’яті біля ДніпроОДА. Усі бажаючі потрапили і на різдвяний бал для АТОвців та волонтерів.

На Дніпропетровщині більше 500 родин загиблих і безвісти зниклих захисників України.


Сім'ї полеглих і зниклих безвісти АТОвців зустрілися у Дніпрі.


«Цьогоріч на Дніпропетровщині з’явилася потужна громадська організація «Родинне коло героїв». Вона об’єднала сім’ї загиблих та зниклих безвісти АТОвців області. ДніпроОДА завжди підтримує їхні ініціативи. Наше завдання – допомогти родинам не замикатися в собі, обговорювати проблеми та знаходити рішення», – розказала Наталія Шуліка.


На їхніх подвигах відроджується нація, загартовується державність, зміцнюється армія.


Полтавчанка Марія Боняківська передала біль втрати дитини у книзі. «Кабул» – то армійський позивний її сина.


То сльози материнської душі...


Мистецтво притупляє відчай.


На таких зустрічах горе ділиться навпіл, переконана мати загиблого бійця Валентина Ковальова.


Вони віддали життя заради високої мети. Вони й понині надійно стоять на варті, тільки небесній.


На фото – АТОвці, яким допомагає одужати арт-терапія.


Наталія Бризгайло завітала на зустріч з Харкова. Її чоловік загинув в Іловайському оточенні. «Я його відмовляла. На той момент нашому молодшому синочку було рік і два місяці. Та чоловік наполіг на своєму. Сказав: «Я йду за вас».


У такому колі ти зрозумієш, що несамотній у своїй біді.


Матері і вдови поспілкувалися в неформальній атмосфері.


В області понад 500 родин загиблих і безвісти зниклих захисників України.
Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux