Опубліковано 26 липня 2018 року, 15:30

У Дніпрі письменники сучасності визначали літературні орієнтири для молоді

Творча зустріч з письменниками сьогодення, презентація книжкових новинок, дискусії та лекції. У Дніпрі визначали літературні орієнтири для молоді. Практичні поради давали автори-сучасники з різних регіонів України. Про це повідомили в управлінні культури, національностей і релігій Дніпропетровської облдержадміністрації. 

«Семінар «Орієнтири молоді в літературі: класики і сучасники» простує Україною. І нарешті дістався Дніпра. Це визначна культурна подія, яка свідчить про державну підтримку нової української книжки, сприяє самореалізації творчої молоді. Усі бажаючі могли поспілкуватися з письменниками сучасності, дізнатися про актуальні літературні тенденції та ознайомитися з видавничими новинками. Зустріч дозволить налагодити культурний діалог і розширити культурно-мистецький світогляд», – розказала начальник управління Наталія Першина. 

На сповідь з читачами завітали п’ять молодих українських письменниць з Києва, Львова та Запоріжжя.

Ділилася досвідом книголюб, блогер й експерт з дитячої літератури Оксана Блажевська. Про свій творчий шлях переповідала авторка історичних романів Ярослава Дегтяренко.

Як перетворювати сни на літературу, розказувала Боісіда Березюк, а про особливості жанру фентезі – письменниця й художниця Ярина Каторож.

Спільну мову з читачами будь-якого віку з легкістю знаходить львівська письменниця Любов Відута. Цьогоріч вона святкує десятиріччя своєї письменницької кар’єри. За цей час побачили світ більше 30 її книжок.

«Мої книжки різножанрові – від дитячих віршиків і казок до оповідань і романів. За кожною – копітка робота цілої команди: автора, редакторів, художників, видавців. Працюємо, аби твір був якісним і ззовні, і зсередини, – розказала письменниця. – Для чого пишеться книжка? Щоб читач почерпнув для себе щось корисне. Наприклад, мій роман-фентезі «Ловці думок» розповідає про інші світи, але в ньому розкрито чимало людських почуттів і емоцій. Головні герої «розраховуються» ними за переміщення у просторі». 

 Авторам-початківцям літераторка порекомендувала писати й не зупинятися, навіть якщо не виходить з першого разу. «Кожен письменник проходить через зневіру у свої сили. Та не варто здаватися. Не вийшло сьогодні – пощастить завтра», – додала вона. 

Як оформлювати книжки, співпрацювати з видавництвами, залучати молодь до читання – присутні могли поспілкуватися з гостями на різні теми, також взяти автографи та сфотографуватися. Не упустив цієї нагоди й дніпровський поет-початківець Тимофій Федорець.

«Прийшов, аби дізнатися, що пишуть сучасники, які літературні тенденції на часі, – поділився чоловік. – Наразі популярність сучасної української книжки шириться. Нею здебільшого цікавиться молодь. І мене як бібліотекара це тішить. Є що почитати, на літературній ниві нові обличчя». 

Цикл просвітницьких семінарів започаткували Мінкульт, Державна бібліотека України для юнацтва та Український центр культурних досліджень.

Крім Дніпра, такі семінари вже пройшли в Києві, Миколаєві, Херсоні й Запоріжжі. Незабаром відбудуться у Львові та Ужгороді. 

Презентація книжкових новинок...

 ....творча зустріч з письменниками сьогодення...

 У Дніпрі відбувся семінар «Орієнтири молоді в літературі: класики і сучасники».

На зістріч з читачами завітали п’ять молодих українських письменниць з Києва, Львова та Запоріжжя.

 Презентували свій свіженький творчий доробок.

«Мої книжки різножанрові – від дитячих віршиків і казок до оповідань і романів. За кожною – копітка робота цілої команди: автора, редакторів, художників, видавців. Працюємо, аби твір був якісним і ззовні, і зсередини», – розказала Любов Відута.

 Цьогоріч авторка спромоглася на велику літературну форму.

 Як оформлювати книжки, співпрацювати з видавництвами, залучати дітей до читання – діалог на різні теми.

Семінар цікавий для молоді.

Свою професійну майстерність покращували й бібіліотекарі області.

 «Прийшов, аби дізнатися, що пишуть сучасники, які літературні тенденції на часі, – поділився Тимофій Федорець. – Наразі популярність сучасної української книжки шириться. Нею здебільшого цікавиться молодь. І мене як бібліотекара це тішить. Є що почитати, на літературній ниві нові обличчя».

Крім Дніпра, такі семінари вже пройшли в Києві, Миколаєві, Херсоні й Запоріжжі.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux