Опубліковано 10 липня 2020 року, 10:25

На Дніпропетровщині під час будівництва решетилівської траси знайшли унікальні пам’ятки давнини

Срібні монети часів хана Тохтамиша, рештки скіфської зброї, бронзові вироби та побутові приладдя із кременю. Унікальні археологічні пам’ятки ХХХІ століття до н.е. – ХV століття н.е. «чекали на свій час» під шарами землі на Петриківщині. Їх знайшли під час будівництва траси національного значення Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка. Про це сповістили в департаменті житлово-комунального господарства Дніпропетровської ОДА.  

«Активно співпрацюємо зі службою автодоріг з 2002 року. Всюди, де планують будувати магістралі, спочатку «проходять» археологи, а вже потім – дорожники. Тільки так можна зберегти унікальні пам’ятки давнини. А вже завдяки їм – відтворити життя наших пращурів, які мешкали на землях Подніпров’я понад 5 тис років тому, – зазначив начальник дніпровської експедиції науково-дослідного центру «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН Дмитро Тесленко. – Цьогоріч провели розкопки на 7-кілометровій ділянці траси Н-31, яку будують наразі. Тепер плануємо розпочати дослідження на наступних 29 кілометрах».

Археологи працювали на 5 ділянках – біля сіл Гречане та Проточі Петриківського району. Кажуть, знайденим «скарбом» вкрай задоволені.

Серед знахідок – кремневі наконечники для списів, виточені найдавнішими мешканцями Подніпров’я. Скіфські наконечники стріл із бронзи та рідкісні срібні монети періоду Золотої Орди.

«За один сезон ми віднайшли 7 бронзових виробів. У той час як за весь період незалежності України таких пам’яток було зо 20 – якщо врахувати дослідження, що проводилися в різних регіонах держави, – сказав Дмитро Тесленко. – Переважна більшість нинішніх знахідок – побутового призначення. Це і скребачки для вичинки шкір, і бронзові шила. А ще – вироби із кераміки додержавного періоду та середньовічні амфори».

Трасу національного значення Н-31 Дніпро-Царичанка-Кобиляки-Решетилівка зводять за програмою Президента України «Велике будівництво». Вона з’єднає сучасною автодорогою Дніпропетровщину з Полтавщиною та Київщиною. Магістраль зводять в обхід населених пунктів Петриківського і Царичанського районів. На сьогодні на території області збудовано 19,4 км.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux