Опубліковано 25 листопада 2023 року, 12:30

На Дніпропетровщині пам’ятним реквіємом вшанували жертв голодоморів 

Символічні композиції із колосками, лампадки, хліб. На Дніпропетровщині вшанували пам’ять жертв голодоморів. Реквієм провели біля меморіалу, присвяченого цим подіям. Зібралися представники обласної та міської влади Дніпра, силового блоку, духовенство, громадськість. А ще небайдужі мешканці регіону. 

«Маємо розуміти, що той голод був зроблений штучно. Перед колгоспами поставили такий план хлібозаготівлі, який було нереально виконати. Майже кожну українську родину торкнулося те лихо. І ми є нащадками людей, які пройшли через пекло голодомору. Маємо не допустити цього знову», – зазначив заступник начальника Дніпропетровської ОВА Іван Начовний. 

На думку заступника очільника області, росіяни і зараз, через 90 років, продовжують використовувати тактику терору і геноциду.

Втім, українці мужньо відстоюють свою незалежність.

До монументу принесли квіти та колоски.

А ще – запалили лампадки.   

На згадку про мільйони обірваних життів. В пам’ять про тисячі опустілих сіл та хуторів.

Загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Священнослужителі провели траурну панахиду.

«Моя мама була дуже пухла від голоду. А ще – сива в свої 9 років. Спочатку ходила до школи. Потім зовсім заслабла. Як поспіли влітку вишні бачила їх, але від знесилення не могла зірвати. Бабуся терла бур’ян, його їли. В сім’ї забрали все. Прийшли до хати й винесли навіть ряднинки, якими піч застеляли. Залишилися голі й босі», – згадує дніпрянка Катерина Капінус.  

Наслідки голодоморів були катастрофічними. В Україні щохвилини вмирало 17 людей, щогодини – тисяча.

«Приходжу сюди щороку. Багато знаю про Голодомор із перших вуст. Мені бабуся розповідала. Але пошепки, дуже боялась. Казала, як хтось почує, то нас можуть в Сибір за це вислати», – поділилася місцева мешканка Лана Іванченко. 

Вона наголосила, що кожен має знати про цю жахливу сторінку історії. Розповідати дітям, онукам. І попри все продовжувати боротися із ворогом, який знову тероризує Україну. Жінка втратила на війні сина. Він пішов захищати Батьківщину 24 лютого 2022-го. Загинув на Донеччині. Виконував відповідальне бойове завдання.

Голодомор визнали геноцидом українського народу вже 28 країн світу.

В Україні жертв того періоду вшановують в четверту суботу листопада. О 16:00 в цей день проходить традиційна акція «Запали свічку».



Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux