Опубліковано 27 червня 2018 року, 12:30

Перший в Україні інклюзивний парк відкрила у Дніпрі Марина Порошенко

Дружина Президента України Марина Порошенко відкрила у Дніпрі унікальний інклюзивний парк. Його збудували з урахуванням потреб особливих дітей і продумали в ньому кожну деталь – від покриття до іграшок. На майданчику малеча не відчуває жодних бар’єрів і може вільно кататися на гойдалках, пересуватися лабіринтами, пізнавати світ за допомогою сенсорних панелей. Такий новітній простір для дитячого відпочинку – перший в Україні.  

«Сьогодні у Дніпрі свято – відкрився перший інклюзивний парк в Україні. На нього з нетерпінням чекали і діти, і батьки. Задумка народилася у грудні 2017 року, коли ми відкривали перший в Україні інклюзивно-ресурсний центр у Солонянській школі №1. Тоді й вирішили створити цікавий, сучасний, доступний, інтерактивний парк рівних можливостей для всіх дітей. Вдячна керівництву області за ініціативність і креатив. Вони втілюють проекти, які покращують життя мешканців регіону. Бачимо результат і вдячність людей. Цей парк стане улюбленим місцем відпочинку багатьох дітей», – зазначила Марина Порошенко. 

Аналогічні парки відкриватимуться по всій Україні, бо час інклюзії настав, запевнила вона.

У парку, що розкинувся поблизу ДніпроОДА, безліч емоцій викликає садиба «Ранчо». Всередині яскравого будиночка – сенсорні панелі. Натиснувши на кнопку, отримуєш завдання англійською й виконуєш аудіокоманди. Такі інтерактивні іграшки – для розвитку мислення, уваги й логіки.

Є де розгулятися в «Помаранчевому тунелі». Для мандрів – цілих 25 метрів. Іграшки тут змонтовані на зручній висоті, реагують на дотик та озиваються українською мовою.

Перевірити себе малеча може в зеленому лабіринті. Головоломка не звична, а з кущів спіреї. Доріжки такої ширини, що без зусиль може проїхати візок. 

Далі на шляху – екологічний майданчик, де переважають ігрові елементи з дерева. Тут для дитячого дозвілля – гойдалка-гніздо, різнорівнева пісочниця, музичні інструменти.

Найзаповітніші бажання дозволено малювати на майданчику мрій. Зелене світло й пошуковим роботам: треба віднайти 15 непосидючих зайченят, дізнатися їхні імена й написати на дошці.

Кожна локація – справжнє відкриття для дев’ятирічної Соні Проценко.

«Тут просто супер! – каже дівчинка. – Подобається на панелях павучків пересувати, нажимати на кнопочки та наступати на музичний поріг. Деякі іграшки розмовляють англійською – так що можна її підтягнути. Буду обов’язково сюди приходити з батьками і друзями».

Крім того, у парку можна погойдатися з друзями чи батьками на гойдалках рівних можливостей, прокотитися на каруселі, зіграти в незвичний баскетбол. Для сімейного відпочинку – столи з лавами. За ними комфортно навіть тим, хто в інвалідному візку. 

«Президент Петро Порошенко наголошує на створенні рівних умов для всіх дітей. Це значить, що особливі хлопчики й дівчата можуть вільно виховуватися разом з однолітками. З урахуванням потреб таких дітей реконструюємо школи. Зараз в регіоні 150 шкіл, де разом з ровесниками навчаються майже півтисячі дітей з інвалідністю – це вдвічі більше ніж рік тому. У закладах облаштували 51 медіатеку та 18 ресурсних кімнат. Ще один успішний проект – інклюзивний парк у Дніпрі», – зауважив голова ДніпроОДА Валентин Резніченко.

Проект розробив дніпровський архітектор Сергій Дербін. За його словами, парк цілком безпечний для ігор та розваг. Під ногами – покриття з кольорової крихти. Екологічно чиста поверхня не ковзає, пружна й м’яка, щоб не травмуватися при раптовому падінні. Тим, у кого слабкий зір, самостійно зорієнтуватися допомагає тактильна плитка. Завдяки їй – маршрут зручний і незагрозливий.

«Ніколи раніше держава не приділяла такої уваги інклюзії. Раніше вона закінчувалася на пандусах, – переконаний радник голови ДніпроОДА Юрій Голик. – Дитячого інклюзивного парку в країні не існує. Тому він народився у Дніпрі.  Перші місяці експлуатації ігрового майданчика покажуть, які елементи можна удосконалити. Їх плануємо використовувати в парках по всій області. Наша мета проста – кожне місце відпочинку має бути доступним для всіх дітей без виключення. Позитивним досвідом готові ділитися з іншими регіонами». 

До інклюзивного парку ведуть три входи. Біля кожного – карта, яка розповідає, де й що розташовано. Також поблизу кожної ігрової локації – інформаційні таблички. Крім правил поведінки на майданчику, на них можна знайти пізнавальні цікавинки про місто Дніпро, пригадати абетку. Завдяки шрифту Брайля їх в змозі прочитати й діти з вадами зору.

Дніпрянка Ірина Замчина, яка завітала на ігровий майданчик із сином та донькою, не приховувала емоцій.

«Парк чудовий! Його відкриття – добра справа. Вперше бачу таку зону відпочинку, аж самій цікаво. Тут комфортно себе почувають усі діти, незалежно від їхніх можливостей і вподобань. Ті, хто створив цей парк, молодці», – поділилася жінка.  

Проект у 21 млн грн профінансований з обласного бюджету.

Інклюзивний парк – спільний проект ДніпроОДА та Благодійного Фонду Порошенка за соціальною програмою дружини Президента України Марини Порошенко.

У середмісті Дніпра збудували сучасний інклюзивний парк.

Відкрила його перша леді країни Марина Порошенко.

«Сьогодні у Дніпрі свято – відкрився перший інклюзивний парк в Україні. На нього з нетерпінням чекали і діти, і батьки. Задумка народилася у грудні 2017 року, коли ми відкривали перший в Україні інклюзивно-ресурсний центр у Солонянській школі №1. Тоді й вирішили створити цікавий, сучасний, доступний, інтерактивний парк рівних можливостей для всіх дітей. Вдячна керівництву області за ініціативність і креатив. Вони втілюють проекти, які покращують життя мешканців регіону. Бачимо результат і вдячність людей. Цей парк стане улюбленим місцем відпочинку багатьох дітей», – зазначила Марина Порошенко.

Парк не має аналогів в Україні.

«Президент Петро Порошенко наголошує на створенні рівних умов для всіх дітей. Це значить, що особливі хлопчики й дівчата можуть вільно виховуватися разом з однолітками. З урахуванням потреб таких дітей реконструюємо школи. Зараз в регіоні 150 шкіл, де разом з ровесниками навчаються майже півтисячі дітей з інвалідністю – це вдвічі більше ніж рік тому. У закладах облаштували 51 медіатеку та 18 ресурсних кімнат. Ще один успішний проект – інклюзивний парк у Дніпрі», - зазначив Валентин Резніченко.

Перша леді запенила, що аналогічні парки з'являтимуться по всій Україні.

Одна з прикмет парку....

тут можуть грати не тільки особливі діти....

...а й звичайні....

Всередині яскравого

Натиснувши на кнопку, отримуєш завдання англійською.

Безмежний простір для дозвілля – у «Помаранчевому тунелі».

 Іграшки реагують на дотик та озиваються українською.

 Такі елементи розвивать моторику і кмітливість.

На ігровому майданчику –

...різнорівнева пісочниця...

...гойдалки ..

... інтерактивні іграшки, як-от: виведи з лабіринту павука...

 На екологічному майданчику практично всі елементи з дерева.

Спробуй вийти з лабіринту.

Ось таку абетку зможуть прочитати й ті, хто погано бачить.

З непідробною цікавістю вивчає кожен куточок парку Соня Проценко.

 Дитячі рученята творять музику.

На таку гойдалку можна заїхати навіть на візку.

Немає сенсу стримувати емоції.

 Дитячі бажання здійснює стіна мрій.

Карусель для всіх.

 «Парк чудовий! Його відкриття – добра справа. Вперше бачу таку зону відпочинку, аж самій цікаво. Тут комфортно себе почувають усі діти, незалежно від їхніх можливостей і вподобань. Ті, хто створив цей парк, молодці», – поділилася Ірина Замчина.

Дітям зручно й цікаво в будь-якому куточку парку.

ДніпроОДА готова ділитися успішним досвідом з іншими регіонами

 Головна ознака сучасного місця відпочинку –  безпека.

Поверхня яскрава, м'яка й не ковзає.


Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux