Опубліковано 20 березня 2020 року, 10:00

ДОВІДКА ЩОДО COVID-19 В УКРАЇНІ

1. СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

• Станом на вечір 19 березня в Україні підтверджено 26 випадків COVID-19 (ввечері 19 березня за результатами дослідження вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України зафіксовано 5 нових випадків інфікування коронавірусом в Чернівецькій області. Пацієнти ізольовані, їхній стан стабільний).

• Інформація по областям: Чернівецька (15), Житомирська (1), Київська (2), Донецька (1), Івано-Франківська (1) області та м. Київ (2). За результатами досліджень регіональних лабораторій виявлено: Дніпропетровська - 2; Житомирська - 1.Також один випадок підтверджено у м. Київ. З них 3 - летальні.

• В Івано-Франківську померла жінка, інфікована на коронавірус COVID-19. Пацієнтка поступила до лікарні у важкому стані. Тривалий час вона займалась самолікуванням і надто пізно звернулася до лікарів. Жінка померла через добу після госпіталізації, ще до отримання результатів тесту на COVID-19.

• Вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я України досліджує не лише зразки людей, яким встановлено підозру, а і встановлених контактних осіб.

• Міністерсто закордонних справ України спільно з Міністерством інфраструктури України та авіакомпанією SkyUp досягнули домовленойстей стосовно створення моделей вивозу громадян України з іноземних держав. Розпочат продаж квитків не регулярні рейси за мінімильними цінами з таких міст: Париж, Аліканте, Берлін, Стокгольм, Відень, Варшава, Прага, Тбілісі, Ліссабон, Мюнхен, Неаполь, Франкфурт, Прага, Таллін, Цюрих, Стамбул, Барселона, Лондон.

• Всі громадяни України, які знаходяться закодоном можеть повернутись на територію України.

• Спільно із польською залізницею Уряд розробляє план повернення українських громадян з республіки Польша.

• 15 областей України мають тести для виявлення коронавірусу, ще 1 млн тест-систем надійде найближчим часом. Також на ринок зайшли експрес-тести, які дозволяють робити дослідження біля ліжка хворого.

• Уряд мобілізує всі ресурси, щоб не допустити поширення коронавірусної інфекції. Міністерство закордонних справ докладе максимум зусиль, щоб жоден українець за кордоном не залишився без допомоги. Всім українцям, перебуваючим за кордоном, рекомендовано зареєструватись на веб-ресурсі «Друг».

2. КАРАНТИН

• Згідно з Постановою Кабміну, карантин у навчальних закладах встановлено з 12 березня до 3 квітня 2020 р. на усій території України.

Оновлення:

• Міністр охорони здоров’я Ілля Ємець налаштований посилювати співпрацю Уряду та фармацевтичних компаній задля боротьби з коронавірусом. Зокрема це стосується спрощення процедури реєстрації антисептичних та стерилізуючих засобів, необхідних для дезінфекції. Зараз в Україні законодавчо заблокована процедура реєстрації антисептичних та стерилізуючих засобів. В Україні буде запущено інтерактивну мапу про ситуацію в лікарнях щодо COVID-19.

• Найближчим часом МОЗ України запустить інтерактивну мапу, де в онлайн-режимі можна буде побачити, як звільняються ліжка та перепрофільовуються лікарні в країні. Вони, у першу чергу, будуть приймати хворих на COVID-19. Ми чітко розробили алгоритм надання медичної допомоги, аналізуючи сценарії розвитку спалаху коронавірусної інфекції в Італії, спираючись на наші стандарти, рекомендації ВООЗ та найкращі медичні практики інших країн. Ми будемо пропонувати та надавати медичну допомогу в легких випадках амбулаторно в умовах самоізоляції. Для тих випадків, коли пацієнти будуть потребувати госпіталізації, інтенсивної терапії чи реанімаційних заходів, розроблено мапу, яка чітко показуватиме бригаді швидкої допомоги, в якій лікарні на сьогоднішній день є вільне ліжко, яке забезпечене всім необхідним обладнанням, аби врятувати життя.

• Через припинення зв’язків міського сполучення, МОЗ України та ОДА забезпечать транспорт для працівників медичної допомоги та для пацієнтів, які мають регулярно відвідувати медичні заклади для проведення гемодіалізу, перев’язок, зняття швів та інших післяопераційних процедур, а також процедур для онкохворих, а також для тих, хто потребує у невідкладних госпіталізаціях та операціях. Також Міністр охорони здоров’я Ілля Ємець закликав державні та комерційні транспортні компанії країни, пасажирських перевізників та органи місцевої влади об'єднатися та разом створити умови для того, щоб українські медики могли діставатися до роботи та надавати допомогу хворим. МОЗ рекомендує транспортним компаніям спільними зусиллями розробити систему шатлів та маршрутів, що оптимізують пересування фахівців, які рятують людські життя.

• В Україні за останню добу складено 32 адміністративні протоколи за порушення правил карантину. Для запобігання поширенню коронавірусної інфекції в Україні залучено понад 15 тисяч поліцейських. Розпочали роботу контрольно-перевірочні пункти, на яких, зокрема, будуть перевіряти стан здоров’я громадян. Також поліцейські контролюватимуть виконання перевізниками та суб’єктами господарювання обмежень, встановлених Кабінетом міністрів України. По всій Україні курсуватимуть вулицями міст спеціальні автомобілі ДСНС із гучномовцями та інформуватимуть людей про необхідність дотримуватися умов карантину.

Загальні положення щодо карантину по всій Україні:

Заборонено

• Відвідування закладів освіти (школи, вузи, коледжі, дитячі садки) її здобувачами.

• Проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 200 осіб.

Дозволено

• Проведення заходів державної необхідності.

• Допускається проведення спортивних заходів, без глядачів.

• 16 березня Кабінетом Міністрів України внесено зміни до постанови, в якому встановлено карантин на території всієї країни. Впроваджено жорсткіші міри щодо карантинних заходів. З 18 березня по 3 квітня заборонено:

1. на усій території України регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському, внутрішньообласному і міжобласному сполученні;

2. перевезення більше 10 пасажирів одночасно в трамваях, тролейбусах та автомобільному транспорті, в автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах.

3. З 17 березня по 3 квітня заборонено перевезення пасажирів метрополітеном в Києві, Харкові та Дніпрі. МОЗ застерігає: всі дії направлені на те, аби зменшити кількість людей, які одночасно перебувають в одному просторі і щільно контактують один з одним. В часи пік там надзвичайно тісний контакт. Нам не допоможуть вже ні маски, ні інші ЗІЗ. Коли з’являється в такому контакті один хворий, це призводить до значного збільшення кількості інфікованих контактів, які досить важко відстежити і лікувати у подальшому, коли ми проводимо протиепідемічне обстеження.

4. З 18 березня 2020 до прийняття окремого рішення заборонено перевезення пасажирів залізничним транспортом в усіх видах внутрішніх сполучень (приміському, міському, регіональному та дальньому).

5. З 17 березня в Україні заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб. Дозволено лише заходи, необхідні для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

6. З 17 березня заклади громадського харчування (ресторани, кафе), торговельно-розважальні центри, інші заклади розважальної діяльності, фітнес-центри, заклади культури повинні тимчасово припинити свою роботу. Дозволено надавати послуги з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлення за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту.

7. Дозволяється торгівля продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Також можна здійснювати банківську та страхову діяльність.

8. Міністерству охорони здоров'я доручено тимчасово припинити планову госпіталізацію та планові операції, крім невідкладних та термінових. Крім того, максимально підготувати та перепрофілювати медичні заклади для прийому та лікування інфікованих хворих у тяжких станах.

• 17 березня Верховна Рада України ухвалила законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19):

1. медпрацівникам, які задіяні на роботах з ліквідації з коронавірусу в Україні, доплачуватимуть до 200% зарплати

2. будуть здійснені доплати окремим категоріям працівників, які забезпечують основні сфери життєдіяльності

3. дозвіл працювати вдома за рішенням роботодавця

4. спрощення процедури державних закупівель

5. скасування ввізного мита та ПДВ на лікарські засоби, медичні вироби та медичне обладнання

6. державний контроль цін на ліки та соціально значущі товари

7. відпустка за свій рахунок не буде врахована у загальний строк, який передбачається законодавством щодо таких відпусток на рік

8. продовження терміну подання електронних декларацій – до 1 червня 2020 року

9. відповідальність за порушення санітарних норм: штраф за порушення правил карантину та рішень органів місцевої влади - 17 - 34 тис.грн (для посадових осіб 34 - 170 тис.грн); порушення санітарно-гігієнічних вимог, що спричиняють поширення коронавірусу:

- штраф до 51 000 грн

- арешт до 6 місяців

- обмеження волі до 3 років

- позбавлення волі до 3 років

- позбавлення волі від 5 до 8 років - якщо унаслідок цих дій померли люди

• Всі ці заходи є тимчасовими та вживаються з метою забезпечення безпеки здоров'я громадян.

Вони будуть скасовані, як тільки в Україні мине загроза поширення епідемії.

• МОЗ інформує: всі медичні послуги, ненадання яких несе серйозний ризик для життя та розвитку життєзагрожуючих станів або може призвести до розвитку критичних станів, мають

надаватися в повному обсязі і вчасно.

• МОЗ України направило в регіони рекомендації щодо відтермінування планових операцій та надання інших медичних послуг для запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19.

• Всі виплати за лікарняними у період надзвичайної ситуації, пов’язаної з COVID-19, здійснюватимуться Фондом соціального страхування українців у повному обсязі.

• Незважаючи на введення обмежень на в’їзд та виїзд, держава усіх обов’язково поверне додому.

1. Для запобігання поширенню на території України вірусу COVID-19 з 16 березня по 3 квітня припиняється в’їзд на територію України для іноземців та осіб без громадянства. Ухвалено рішення про закриття з 17 березня 2020 року державного кордону України. Будуть закриті пункти пропуску для авіаційного, залізничного та автобусного сполучення. Для громадян України, які подорожують власним транспортом, пункти пропуску відкриті.

2. Якщо українцям з об'єктивних причин (неможливість придбати квитки на рейси, поважні особисті обставини тощо), не вдається повернутися до країни до 0:00 у ніч з 16 на 17 березня, зареєструйтеся в системі ДРУГ. Це спеціальна система Міністерства закордонних справ України, в яку ви вносите свої дані і повідомляєте МЗС та всім закордонним дипломатичним установам про своє перебування у певній країні.

• Закликаємо не бути легковажними та по можливості максимально обмежитись у пересуванні, дотримуватись дистанційного режиму роботи.

• Якщо ви повернулися із країни, де було виявлено COVID-19, забезпечте самоізоляцію на час інкубаційного періоду (протягом 14 днів).

• МОЗ інформує населення про заходи боротьби з коронавірусом за допомогою СМС-повідомлень. Це короткі й чіткі інструкції, в яких будуть прописані правила особистої гігієни та основні рекомендації для боротьби з коронавірусом.

• МОЗ та Facebook запустили сервіс миттєвого інформування про коронавірус в Україні - запрацював розширений доступ до місцевих сповіщень Facebook з актуальною інформацією з офіційних джерел МОЗ України, повідомлення з’являються автоматично. Незабаром з'явиться search modules - сповіщення для тих, хто сам шукає інформацію про коронавірус.

• МОЗ наголошує: карантин - це не канікули чи відпустка. Якщо ви не пішли на роботу, це не означає, що треба ходити в гості до друзів. Ми наполягаємо, щоб ви залишалися вдома.

Самоізоляція - це нова життєва філософія всіх свідомих людей по всьому світу. Не будьте байдужими до друзів та знайомих. Всіма способами пропагуйте домашній режим. Прості речі рятують життя!

3. СИТУАЦІЯ У СВІТІ

• 177 країни світу зіштовхнулися з COVID-19.

• Наразі у світі зареєстровано 237 327 випадків інфікування новим коронавірусом. З них одужало: 86 675, активні захворювання 140 815, летальні випадки 9 837.

• Країни Європи стали другим центром пандемії вірусу COVID-19.

• У всіх країнах, де зафіксовані випадки зараження новим вірусом COVID-19, введений жорсткий карантин для захисту населення від нових жертв хвороби.

• 11 березня, Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що COVID-2019 можна охарактеризувати як пандемію.

• Продовжує діяти раніше оголошений ВООЗ режим надзвичайної ситуації міжнародного масштабу.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux