Опубліковано 22 червня 2018 року, 14:30

День молоді: представники ДніпроОДА – про своє юнацтво (LIFESTORY)

Вони впевнені, що молодість – це стан душі, а не період життя людини. Кажуть – універсального рецепту успіху не існує, просто варто бути чесним та вірити у власні сили. Представники ДніпроОДА до Дня молоді згадали свої перші у житті самостійні кроки – енергійні, смішні, невпевнені, але – наполегливі. 

Олег Кужман, перший заступник голови ДніпроОДА

Олег Кужман, перший заступник очільника регіону, навчався у Київському університеті ім. Гетьмана за спеціальністю «Ревізії та контроль». Група була інтернаціональною та, здебільшого – жіночою, а  навчання – цікавим і корисним.

«Ми були експериментатори, хотіли самостійності. Навчатись їхали подалі від дому – в столицю. В універі та гуртожитку дівчат була більшість. Тому їжу хлопці не готували – купили новеньку пательню та подарували дівчатам. Вони нас за це підгодовували», – сміється Олег Кужман. 

Іспити завжди складав «на відмінно», але були й «нестандартні» ситуації.

«У нас був дуже серйозний, похмурий викладач. Одного разу я прийшов на екзамен і перед дверима в його кабінет впустив заліковку. Поруч  проходила дівчина і випадково каблуком забуцала її за двері. Я подумав – все пропало! Аж ось виходить цей викладач, каже з посмішкою – «я багато бачив, але так оригінально залік приймаю вперше!», і виставив мені тверду п’ятірку!», – згадує Олег Кужман. 

Молодість – це енергія, ідеї та експерименти, запевняє він.

«Щоб завжди бути молодим – треба прагнути розвитку. Я, наприклад, зараз заповнюю прогалини у вивченні англійської», – говорить Олег Кужман.  

Ольга Горб, радник голови ДніпроОДА

Радник голови ДніпроОДА Ольга Горб пішла працювати вже у 17 років. Спочатку була продавцем, бухгалтером, а згодом - фінансовим директором.

«Молодість – це яскраві емоції, це початок нашого шляху, це час, коли ми визначаємось, ким хочемо бути», – говорить Ольга.  

Головне - жити на позитиві та не концентруватись на негативі, запевняє вона.

«Будь-яка ситуація дає можливість трансформуватися в щось краще. Бувають труднощі, які просто потрібно пережити. Якщо докласти зусилля – вони переростуть в щось нове і краще», – радить Ольга Горб. 

Юрій Голик – радник голови ДніпроОДА

Він отримував уроки з банківської справи на маминій кухні, ходив до гуртожитку на смажену картоплю і в 20 років працював у рекламному відділі щотижневика «Теленеделя». Радник голови ДніпроОДА Юрій Голик каже, що молодість – це постійний стан його душі.

«Моє студентське життя розпочалось, коли я вступив до Східноукраїнського університету ім. Даля. Навчався за спеціальністю «Фінанси і кредит». Кафедра щойно відкрилась, викладачі не зовсім розуміли, чому нас вчити. Але моя мама працювала в банку, часто вдома на кухні обговорювала з колегами роботу. Одного разу я зламав руку і більше місяця не відвідував виш. Був час уважно слухати їхні розмови. Завдяки почутому, я навіть успішно виступив на банківській конференції», – сміється Юрій Голик.      

У гуртожитку теперішній радник голови ОДА ніколи не жив, але часто ходив до одногрупників в гості.

«Досі гуртожиток для мене – це запах смаженої картоплі, яка готується одночасно на всіх кухнях», – пригадує Юрій Голик.  

Молодість – це коли зранку не болить голова, коли можна спати мало і не втомлюватись, вважає він.

«Бажаю молоді дивитись у далеке майбутнє і розуміти, які знання потрібно мати. Працювати над удосконаленням тих навичок, які можна застосовувати на практиці», - сказав радник голови ОДА. 

Іван Начовний, радник голови ДніпроОДА

Його батько був доцентом і мав знайомства чи не в кожному виші Дніпра, але він обрав той заклад, для вступу в який потрібно попрацювати власною головою. Радник голови ОДА Іван Начовний має чорний пояс з таеквондо, звання майстра спорту України і велике прагнення розвивати сучасну молодь.    

«Я навчався за спеціальністю «Захист інформації з обмеженим доступом та автоматизація її обробки». Мені це до душі. Навчався на п’ятірки. Але були й курйозні ситуації. Одного разу викладач переплутав мене з іншим студентом-прогульником і вперто ставив трійки, хоча я знав матеріал. Довелось здавати його предмет сім разів – доки не відстояв свою п’ятірку перед завкафедри». 

З другого курсу він вже працював в університеті лаборантом комп’ютерного класу. Паралельно займався спортом та допомагав батькам виховувати молодшого брата. Нині – поєднує роботу в ОДА із викладанням в університеті «Дніпровська політехніка».

«Молодість – це юнацький максималізм, впевненість у собі та прагнення чогось досягти. Ти просто віриш в те, що все буде добре. Людина молода настільки, наскільки вона активна. Мені зараз 37 років, але я частенько жартую з першокурсників - одягаю футболку і джинси на святкову лінійку. Смішно бачити їхні обличчя, коли розуміють - я і є той самий викладач-Начовний», - посміхається радник голови ОДА. 

Головне - зрозуміти, навіщо ви робите ту або іншу справу, радить він.   

«90% вирішення будь-якої задачі – це відповідь на питання – «навіщо»? 10% - «як» це зробити?», - підкреслює Іван Начовний. 

Віталій Литвин, радник голови ДніпроОДА

Щоб вступити до ДНУ ім. Олеся Гончара на факультет міжнародної економіки,   радник голови ДніпроОДА Віталій Литвин переїхав з рідного Житомира. Полегшити труднощі студентських буднів допомагала підтримка друзів. З ними і картоплю разом прополювали, і на концертах веселились, і в походи відправлялись.

«Коли потрапив в гуртожиток – навчився і прасувати, і готувати самостійно їжу. Часи були веселі. Ми з друзями багато подорожували. Я підробляв викладачем англійської, щоб назбирати коштів на мандрівки. Ми об’їздили всю Україну - від Криму до Карпат», - розповів Віталій Литвин. 

Молодість – це надії  і підготовка до їх реалізації.

«Мені зараз дуже приємно, що мої друзі залишились такими ж як і раніше. Хтось держслужбовець, бізнесмен чи військовий, але ми так само легко і тепло спілкуємось один з одним», - розповів він.

Юрій Богданов, радник голови ДніпроОДА

По-справжньому самостійне життя в радника голови ОДА Юрія Богданова почалось, коли він переїхав з Луганська до Києва.

«Я потрапив в абсолютно дике для мене середовище. Це був, такий собі, шок. Найбільшим викликом було поринути із зручного, теплого і рідного оточення – у чуже і незнайоме. Мені тоді було 17. Я навіть яєчню не вмів готувати»,  - згадує Юрій Богданов.

З часом він освоївся у столиці. З’явилась нова потреба – заробляти кошти. Пішов на роботу вже наприкінці першого курсу. Теперішній радник голови ОДА продавав кредитні картки в одному з банків.

«Довелось «крутитися», щоб поєднувати роботу з навчанням. Але ті емоції, досвід, враження – незабутні та безцінні. Молодість – це драйв і жага жити. Доки людина реагує на світ яскраво – вона залишається молодою, - говорить Юрій Богданов. - Потрібно завжди бути енергійними і бадьорими, щоб досягти цілей. Намагайтесь провести студентські роки якомога продуктивніше – воно того варте! І якщо є можливість не працювати з вісімнадцяти років – не працюйте, насолодіться навчанням!». 

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux