Опубліковано 22 березня 2019 року, 16:00

Важливо, щоб навіть у найвіддаленішому куточку України могли надати ту допомогу, яка рятує в перші хвилини – Петро Порошенко

Доступна та якісна медицина – для кожного. Про актуальні аспекти реформи охорони здоров'я та розвиток сільської медицини йшлося на столичному форумі «Школа сімейного лікаря». Він став комунікаційним майданчиком для медпрацівників первинної ланки з усієї України. Саме від цих людей залежить, наскільки швидко буде надана пацієнту належна допомога. На важливості забезпечення якісними медичними послугами всіх українців, незалежно від місця проживання, акцентував Президент Петро Порошенко. 

 «Зміни, які відбуваються в Україні, не могли залишити недоторканою стару медичну систему. Тому ми взялися за реформування цієї галузі, – зазначив Петро Порошенко. – Серед точок, які потребують особливої уваги, – сільська медицина, оскільки в сільській місцевості мешкає приблизно третина українців. Сільську медицину весь час фінансували за залишковим принципом. Гроші до села просто не доходили. ФАПи знаходилися у орендованих приміщеннях, а амбулаторії потребували капітального ремонту. За таких умов наша команда приступила до реформування медицини».

За словами Глави держави, першим результатом стало фінансування будівництва 517 нових енергоефективних амбулаторій в селах України392 з них вже зводять, 71 – здадуть в експлуатацію до кінця березня 2019 року. Одна з інновацій, яку запроваджують у цих закладах, – система телемедицини.

«Це сучасні медичні мобільні технології, які дозволяють протягом «золотої години», «платинових хвилин» поставити діагноз на підставі простих лабораторних досліджень. Потрібна консультація доцента медичного інституту обласного центру – протягом десяти хвилин маємо знайти такого фахівця й надати кваліфіковану допомогу», – наголосив Президент України. 

Дніпропетровщина – у числі першопрохідців із запровадження телемедичних технологій. Їх матимуть 18 амбулаторій, які зводять в регіоні. Вони – у Верхньодніпровському, Криничанському, Межівському, Нікопольському, Петропавлівському, Петриківському, Софіївському, Томаківському, Царичанському, Широківському та Юр’ївському районах.

«Нову амбулаторію, яку будують в нашій громаді, незабаром відкриють. Вона обслуговуватиме 11 сіл – це 7 тисяч мешканців. Реальний крок вперед – телемедицина . Це можливість для сільських мешканців отримати допомогу від вузькопрофільних лікарів. Людям не потрібно буде їхати в область за консультацією – допомогу можна буде отримати на місці в режимі онлайн», – розказала головний лікар амбулаторії Миколаївської ОТГ Петропавлівського району Вікторія Мартиненко.

Спорудження та оснащення амбулаторій в регіоні – за рахунок державної субвенції. З Держбюджету виділили 202 млн грн. Ключова ознака закладів – нова якість первинної меддопомоги на селі.

«Президентська програма з будівництва сільських амбулаторій амбітна й має велике значення, адже десятиліттями цьому не приділялася належна увага, – наголосив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко. – Новозбудовані медустанови відповідатимуть сучасному уявлення про медицину: будуть енергоефективними, комфортними і з набором необхідного обладнання».

У сільській місцевості Дніпропетровщини працюють більше 400 сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів, які надають первинну меддопомогу.

Форум «Школа сімейного лікаря» об’єднав більше півтисячі українських медиків «первинки. Вони працювали в тематичних секціях, де можна було дізнатися про підприємництво у медичній сфері, міжнародний досвід приватної практики, особливості фінансування закладів сільської місцевості. Експертами та спікерами виступили провідні українські й міжнародні фахівці. Одна з родзинок форуму – інтерактивний майданчик з телемедичним комплексом.

 У Києві відбувся форум «Школа сімейного лікаря»

Приїхали лікарі зі всієї України

Говорили про актуальні аспекти реформи охорони здоров'я…

та розвиток сільської медицини

Петро Порошенко: «Зміни, які відбуваються в Україні, не могли залишити недоторканою стару медичну систему»

 Президент України додав, що впровадження телемедицини - це реальний крок для налагодження медично-логістичної системи, для швидкого реагування

Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко: «Ініціатива Президента України «Доступна медицина» — це справді реанімаційний пакет реформ для первинної ланки сільської медицини»

Одна з головних тем форуму - телемедицина

Телемедицина - це можливість для сільських мешканців отримати допомогу від вузькопрофільних лікарів, наголосили на форумі

 На Дніпропетровщині будують 18 амбулаторій сімейної медицини

Для них вже придбали службові авто

 Допомога поруч

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux