Опубліковано 29 березня 2018 року, 12:30

В об’єднаних громадах області за три роки реалізували майже тисячу інфраструктурних проектів – Валентин Резніченко

В об’єднаних громадах регіону за три останні роки реалізували майже тисячу проектів розвитку. Це ремонт доріг, реконструкція шкіл і амбулаторій, будівництво дитсадків, зведення водоводів, відкриття ЦНАПів, створення Центрів безпеки. Зокрема, торік держава підтримала ОТГ області на 135 млн грн. Це одна з найбільших інфраструктурних субвенцій в Україні, повідомив голова ДніпроОДА Валентин Резніченко. 

«Децентралізація, ініційована Президентом України Петром Порошенком, – одна з найрезультативніших реформ. Вона демонструє радикальні зміни, які відчувають у кожному куточку Дніпропетровщини. Наразі в області створена 61 об’єднана громада. На місця передані владні повноваження та фінансові ресурси. Результат – модернізація шкіл, будівництво дитсадків, освітлення вулиць, ремонт доріг. За три останні роки в ОТГ регіону реалізували майже тисячу інфраструктурних проектів, частину з них – за рахунок інфраструктурної субвенції», – зазначив Валентин Резніченко.  

Зокрема, торік інфраструктурна субвенція реалізована стовідсотково в Богданівській, Вербківській, Ляшківській, Могилівській, Новопокровській, Сурсько-Литовській, Васильківській, Софіївській, Томаківській, Роздорській, Новолатівській і Новопавлівській ОТГ.

Як показує практика, найефективніше освоюють державну субвенцію громади, які утворилися в області протягом 2015-2016 років.

«На проекти розвитку отримали понад 15 млн грн державної субвенції. Кошти стовідсотково витрачаємо на поліпшення інфраструктури. Модернізуємо школу і будуємо біля неї сучасний стадіон, капітально ремонтуємо дороги, більша частина яких ніколи не знала асфальту. На момент об’єднання в нас не було жодної освітленої вулиці – сьогодні проблема втратила актуальність», – розказав староста Волоського старостинського округу Новоолександрівської ОТГ Андрій Пінчук. 

Позитивну динаміку демонструє і громада-першопроходець – Слобожанська.

«Село Степове, яке увійшло до складу громади, хвилювалося, що його будуть фінансувати за залишковим принципом. Та люди непокоїлися даремно. Сьогодні вся інфраструктурна субвенція витрачається на приєднану територію. Ми збудували Центр безпеки, утеплили школу, зараз реконструюємо дитсадок, Будинок культури. Немає жодної вулиці, де б не велися якісь роботи», – акцентувала староста Степнянського старостинського округу  Слобожанської ОТГ Євгенія Корінна. 

Грушівська ОТГ за рахунок інфраструктурної субвенції звела сучасний ЦНАП, де наразі надається 125 адмінпослуг. А в населених пунктах Вакулівської ОТГ запрацював безкоштовний Wi-Fi.

«Інфраструктурна субвенція – стабільне джерело надходжень з Держбюджету. Фінансування розвитку ОТГ здійснюється за умови розробки цільових проектів. За ці кошти об’єднані громади можуть втілювати свої заповітні мрії», – зауважила директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна. 

Кошти інфраструктурної субвенції розподіляються між бюджетами об’єднаних громад пропорційно до площі та кількості сільського населення.

Торік на розвиток територій Дніпропетровщини держава спрямувала майже 1 млрд грн, з них 135 млн – на об’єднані громади.

В об’єднаних громадах регіону за три останні роки реалізували майже 1000 проектів розвитку.

Частину з них – за рахунок державної субвенції – інфраструктурної.

«Інфраструктурна субвенція – стабільне джерело надходжень з Держбюджету. Фінансування розвитку ОТГ здійснюється за умови розробки цільових проектів. За ці кошти об’єднані громади можуть втілювати свої заповітні мрії», – зауважила Олена Тертишна.

Найефективніше освоюють державну субвенцію ОТГ, які утворилися в області протягом 2015-2016 років.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux