Опубліковано 26 жовтня 2018 року, 16:30

Учасникам форуму з децентралізації презентували найуспішніші інфраструктурні проекти Дніпропетровщини – Валентин Резніченко

Найкращий український дитсадок, унікальна дитяча лікарня, перша в країні сучасна школа рівних можливостей. Дніпропетровщина ознайомила учасників всеукраїнського форуму «Децентралізація – трансформація сучасної України» з власними найуспішнішими проектами. Їх втілення стало можливим саме завдяки реформі місцевого самоврядування.

 «Реформа децентралізації, ініційована Президентом України Петром Порошенком, відкрила регіонам колосальні перспективи для розвитку. Громади самостійно розпоряджаються власними коштами. Їхні бюджети щороку зростають. А це – нові можливості для відновлення інфраструктури населених пунктів та реалізації цікавих проектів. Дніпропетровщина однією з перших приєдналася до процесу децентралізації. Результат – за три роки реалізували вже понад півтисячі інфраструктурних проектів, які змінили регіон», – зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

 Область презентувала учасникам форуму власні найкращі практики децентралізації. Ділитися досвідом краще «наживо». Тож замість комп’ютерних презентацій організували тур. Школа, дитсадок, лікарня. Всі проекти – унікальні для України.

Оновлена педіатрія Центру матері та дитини імені Руднєва у Дніпрі – наче п’ятизірковий готель. Комфортні стильні кімнати, які язик не повертається назвати «палатами». Скрізь – яскраві кольори. Обладнання – надсучасне. Методики лікування – найпрогресивніші в світі. Це перший в Україні заклад, в якому реабілітують дітей з перших хвилин життя.

«Дніпропетровщина демонструє успішність розпочатих реформ. Область – лідер децентралізації, – сказав керівник відділу проектів з регіонального розвитку Представництва ЄС в Україні Фредерік Куне. – Ця лікарня відповідає сучасним світовим стандартам. Приємно бачити, що для дітей створені такі чудові умови».

Посеред мальовничої Петриківки – яскрава будівля опорної школи, що грає барвами. Перший в Україні навчальний заклад, реконструйований за сучасними стандартами. Яскравий дизайн, сучасне навчальне обладнання. Школа доступна для всіх дітей. Саме в ній облаштували першу в країні ресурсну кімнату для дітей з особливими потребами. А нещодавно – відкрили й інклюзивно-ресурсний центр. Створили всі умови, аби особливі хлопчики та дівчата не відчували жодних обмежень.

«Такі масштабні проекти, які поліпшують умови життя людей, особливо дітей, – найкраще свідчення якості реформи децентралізації. Їх втілення – результат спільних зусиль обласної та місцевої влади. Дуже важливо підтримати громади, які тільки-но починають робити перші самостійні кроки. І Дніпропетровщина – вдалий приклад такої співпраці», – зазначив заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

 Обухівський дитсадок – зразок нових стандартів для малечі ХХІ сторіччя. Енергоефективний, з оригінальною архітектурою та сучасним дизайном. Стильну будівлю відрізняють величезні панорамні вікна – від стелі до підлоги. Споруду спроектував дніпровський архітектор. За основу взяв «шведську» модель.

«Наразі зводимо «з нуля» ще чотири садочки – у Кам’янському, Покрові, Старих Кодаках та Іларіоновому. Раніше в Україні ніколи не будували дошкільні заклади такого рівня. Вони демонструють ефективність реформи децентралізації, адже фінансуються виключно з обласного та місцевих бюджетів», – додав очільник області Валентин Резніченко.

«Децентралізація дала можливість регіонам самостійно вирішувати, в якому напрямку розвиватися і які проекти – першочергові, – розповів датський журналіст, правозахисник Йоханнесс Андерсен. – Мої враження від побаченого – найпозитивніші. Дитсадок – розкішний! Дуже красивий. Там стільки простору! Такі широкі коридори, високі стелі. Якщо б моя дитина ходила до такого садочку, я б навіть побоювався, щоб вона там не загубилася».

Нині на Дніпропетровщині – 61 об’єднана територіальна громада.

Форум «Децентралізація – трансформація сучасної України» проходить у будівлі Дніпропетровської облдержадміністрації 26 та 27 жовтня. У ньому беруть участь кілька тисяч представників об’єднаних громад, експертів з економічного розвитку та децентралізації, науковців.

Учасників форуму з децентралізації ознайомили з найкращими проектами Дніпропетровщини

Унікальна дитяча лікарня у Дніпрі – педіатрія Центру матері та дитини імені Руднєва –..

..наче п’ятизірковий готель

Медобладнання – надсучасне

Кімнати язик не повертається назвати «палатами»

Там панує родинний затишок

Скрізь – яскраві кольори

«Дніпропетровщина демонструє успішність розпочатих реформ. Область – лідер децентралізації», – Фредерік Куне

Найкращий український дитсадок..

..нещодавно відкрили в Обухівці

Сучасний дизайн,..

..багато простору,..

..світла..

..та яскравих кольорів

Комфортні ігрові –..

..з різноманітними іграшками

Все – для творчого розвитку малечі

Йоханнесс Андерсен: «Мої враження від побаченого – найпозитивніші. Дитсадок – розкішний! Дуже красивий»

Осучаснена будівля Петриківської опорної школи..

..грає барвами..

..та дитячими посмішками

Класи – з сучасним дизайном..

..та новим обладнанням

В оновлених майстернях – все для творчості

У школі – перша в країні ресурсна кімната,..

..затишна медіатека

В інклюзивно-ресурсному центрі – ..

..все для розвитку особливої малечі

Учасники форуму вражені побаченим

Вони й самі наче поринули в дитинство

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux