Опубліковано 01 серпня 2018 року, 15:30

У Литві пройшли річне навчання вже 60 дітей переселенців та АТОвців – Валентин Резніченко

Веселі, щасливі, сповнені нових вражень. Та більш за все – радісні, що повернулися на рідну землю, до батьків. Цілий рік 15 дітей АТОвців та переселенців навчалися у Вільнюсі. Такий подарунок для підлітків зробили Дніпропетровська облдержадміністрація та Почесне Консульство Литви. Проекту вже чотири роки. За цей час у Литві побували 60 дітей, що мешкають на Дніпропетровщині, повідомив очільник області Валентин Резніченко.

«На всілякій допомозі родинам переселенців та АТОвців наголошує Президент України Петро Порошенко. Організовуємо для дітей поїздки за кордон. Вони відпочивали у Данії, Хорватії, Австрії, Германії. Вже декілька років поспіль направляємо восьмикласників на річне навчання до міжнародної гімназії Вільнюса. Окрім вивчення шкільних предметів, діти знайомляться з різними містами та мальовничими краєвидами. Тільки-но в Україну після річного перебування у Литві повернулися 15 підлітків. Загалом у проекті взяли участь 60 дітей», – зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

Міжнародна гімназія європейського зразка «Вільнюський дім литовців» – просто в центрі Вільнюсу. Зовсім поруч – гуртожиток, який став для дітей рідним домом на рік. Він затишний та комфортний.

«Дуже вдячні за цю поїздку і можливість побачити світ, яку подарували нашим дітям. У Литві дуже гостинні люди, добре прийняли, з душею, – розповів батько учасника проекту, переселенець із Донеччини Олександр Кайдашев. – Діти проживали в чудових умовах – все красиве, чисте, зручні меблі».

У гімназії школярі вивчали литовську та інші іноземні. Спілкувалися з однолітками із понад 20-ти країн світу, які також навчаються в закладі. У вільний час – безліч екскурсій Вільнюсом та поїздок до Каунасу.

«Найбільше вразила площа біля Кафедрального Собору у Вільнюсі. Дуже мальовниче місце. І взагалі, мабуть, у всіх столичних музеях побували, – поділився учасник, переселенець із Луганська Андрій Шерстюк. – Я й не підозрював раніше, що матиму нагоду познайомитися з іншою країною».

Після закінчення навчального року діти встигли й відпочити у литовських літніх таборах. Кажуть, сумувати було ніколи.

«Це моя перша поїздка за кордон. Я просто у захваті, – сказав учасник Іван Кайдашев. – Мені дуже сподобалася природа Литви, особливо ліси. Коли переїжджали з міста до міста, нам дорогу перебігали зайці, косулі, олені. Так незвично!».

У планах підлітків на майбутнє – далі вивчати литовську та отримати європейську освіту.

«Дітям, які показали високі результати, Литовська сторона надає можливість навчатися далі за поглибленою програмою, – розповів радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Віталій Литвин. – А ми, у свою чергу, плануємо продовжити проект і наступного навчального року».

Безкоштовне навчання дітей АТОвців та переселенців у гімназії «Вільнюський дім литовців» стало можливим завдяки спільному проекту ДніпроОДА та Почесного Консульства Литви у Дніпрі.

У Дніпровському аеропорту зустрічали дітей переселенців та АТОвців, які повернулися з Литви

Андрій Шерстюк: «Я й не підозрював раніше, що матиму нагоду познайомитися з іншою країною».

Перші хвилини після річної розлуки найзворушливіші

«Це моя перша поїздка за кордон. Я просто у захваті», – Іван Кайдашев

Емоції і батьків, і дітей – найщиріші

Навчання дітей переселенців та АТОвців у Вільнюсі організовують Дніпропетровська облдержадміністрація спільно з Почесним Консульством Литви у Дніпрі четвертий рік поспіль

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux