Опубліковано 14 березня 2018 року, 13:30

У ДніпроОДА презентували перший документальний фільм про жінок в АТО – Валентин Резніченко

У ДніпроОДА презентували документальний повнометражний фільм «Невидимий батальйон». У стрічці – про жінок на війні: сильних, наполегливих та сміливих. Про це повідомив голова ДніпроОДА Валентин Резніченко. 

«Вже три роки поспіль розвіюємо стереотип про закриту та недоступну будівлю облдержадміністрації. Проводимо творчі зустріч там, де раніше відбувались тільки робочі наради та офіційні виступи. Повсякчас організовуємо концерти, виставки, майстер-класи, презентації книг. Сьогодні представляємо перший документальний фільм про жінок і війну, знятий жінками», - розповів Валентин Резніченко.

В основі сюжету «Невидимого батальйону» – шість історій жінок-військових, які зняли три режисерки.  Є розповідь про жінку, яка раніше працювала у міністерстві фінансів, але призвали її сина і вона пішла замість нього на фронт. Є дівчина-доброволець, яка з перших днів АТО була штурмовиком в батальйоні «Айдар» і звільняла міста аж до самого Луганська. Є снайперка і парамедики.

«Фільм знімали так, щоб це була документалістика, як вона є. Навмисне підбирали дуже різних героїнь: різного віку, з різними професіями на війні та у мирному житті, з різних регіонів, з різним досвідом. Щоб показати саме життя. І мене вразило те, наскільки цей фільм вийшов чесним», - поділилася авторка та продюсерка фільму Марія Берлінська.

За її словами, війна – це не жіноча, проте і не чоловіча справа. Це «нелюдська справа».

«Жінки витривалі, сильні, іноді вони вміють сприймати війну дуже беземоційно. Є розповсюджений стереотип, що дівчата там охають, ахають, і одразу в сльози. Насправді це неправда, тому що в критичних ситуаціях жінки часто мобілізуються краще, ніж чоловіки. Проте у фільмі ми показали багато чуттєвих моментів», - розповіла Марія Берлінська.

Стрічка «Невидимий батальйон» не тільки про бойові дії, а й про сім’ї жінок, їхніх дітей, про те, заради чого героїні добровільно воюють. Мужністю жінок-військових вражена й глядачка фільму Юлія Брик.

«Війна – це для чоловіка важко. А для жінки – тим паче. Дівчата, які обирають такий шлях, викликають повагу, - поділилася Юлія Брик. - У мене не виникало питання: йти чи не йти на показ. У наш час такі стрічки – обов’язкові для перегляду».

Після презентації у Дніпрі, фільм покажуть у Німеччині, США, Англії. Аби закордонним глядачам було зручно дивитися стрічку, у ній є англійські субтитри.

Творчий вечір ДніпроОДА організувала спільно з Громадським Рухом «Gender Stream».SOCIAL movement «Gender Stream».

Назва стрічки – «Невидимий батальйон» - символічна.  Роль жінок на війні часто недооцінюють.

У стрічці багато чуттєвих моментів

Марія Берлінська : «Мене вразило те, наскільки цей фільм вийшов чесним»

Жінки часто мобілізуються краще, ніж чоловіки, стверджують автори фільму

Глядачі стрічки були вражені мужністю українських жінок

Юлія Брик: «У наш час такі стрічки – обов’язкові для перегляду».

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux