Опубліковано 17 липня 2019 року, 13:30

Троє  учнів з Дніпропетровщини стали призерами Олімпіади геніїв в Америці

На Олімпіаді геніїв в США юні науковці з Дніпропетровщини вибороли дві срібних та одну бронзову медалі. За перемогу у секції «Наука» вони боролися з понад 1000 учасників з усього світу. Свої дослідження  школярі  підготували на заняттях  гуртка  Дніпропетровського обласного еколого-натуралістичного центру.  Про  це сповістили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Рік тому діти прийшли до мене зі своїми питаннями - чи можливо попередити ржавіння автомобіля, як зменшити кількість сміття з поліетилену, як електрокарам їздити довше без підзарядки. А далі була плідна робота. Школярі проводили у лабораторії безперервно по 4-5 годин. Ми гралися як в конструктор Лего, тільки на рівні хімії»,- розповів науковий керівник, Заслужений працівник освіти України Вадим Коваленко 

Срібну медаль привіз у рідне Дніпро 15-річний Андрій Горбонос. Його розробка    дозволить електрокарам їздити довше без підзарядки. 

«Коли я побачив своє прізвище на екрані, зрозумів – всі зусилля мого керівника, час, витрачений нами на сперечання та експерименти, не минули дарма. Цілий рік я чекав саме цієї миті!»,- розповів юний винахідник, учень хіміко-екологічного ліцею Дніпра Андрій Горбонос.

Юнак дослідив нові якості вже відомої хімічної речовини. Андрій Горбонос  довів: якщо її використовувати замість традиційного літія у акумуляторах, то  збільшиться їх  ємність.  Такі  суперконденсатори зможуть використовуватись у системах живлення електромобілів, апаратах життєзабезпечення, електростанціях, резервних генераторах.

«Для кожної мами її дитина – геніальна. Я теж не сумнівалася в здібностях сина. Головне було допомогти розкрити талант. Андрію з дитинства  подобалися хімія та фізика, тому ми підтримали його бажання навчатися в  ліцеї, відвідувати додаткові заняття у Малій академії наук», - сказала мати срібного призера Олімпіади геніїв Ольга Горбонос.  

Срібною медаллю американське журі нагородило і 16-ти річну Поліну Деркач з Новомосковська. Школярка  презентувала роботу, що дозволить зменшити забруднення довкілля поліетиленом. Дівчина запропонувала використовувати старі поліетиленові пакети  як добавку  у пластик під час  виготовлення деталей сільськогосподарських машин.

Бронзова медаль - у 15–річної   дніпрянки  Софії Русакевич. Учениця хіміко-екологічного ліцею  вигадала  «розумну» фарбу. При пошкодженні фарби  пігмент починає активно захищати сталеву основу від корозії.

Загалом 5  дітей з   Дніпропетровщини презентували дослідження   на міжнародному конкурсі.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux