Опубліковано 28 березня 2018 року, 13:30

На зустріч із режисером "Кіборгів" Ахтемом Сеітаблаєвим до ДніпроОДА завітала майже тисяча шанувальників – Валентин Резніченко

Як об’єднати на знімальному майданчику акторів, котрі розмовляють різними мовами? Як сприймають українське кіно за кордоном? Який справжній месседж фільму «Кіборги»? Сторінками свого творчого життя поділився відомий український режисер, актор та телеведучий Ахтем Сеітаблаєв. На зустріч із ним у ДніпроОДА прийшла майже тисяча шанувальників. У залі панувала щира і тепла атмосфера, повідомив очільник ДніпроОДА Валентин Резніченко.

«Творчі вечори з яскравими особистостями стали вже звичною справою для обладміністрації. До нас приїжджають відомі актори, письменники, блогери. Зустрітися з ними можуть всі охочі мешканці області – двері ДніпроОДА завжди відчинені. Майже тисяча прихильників Ахтема Сеітаблаєва – автора нашумілих кінострічок «Хайтарма» та «Кіборги» – змогла поспілкуватися з ним, сфотографуватися на пам’ять та отримати автограф», – зазначив Валентин Резніченко.

Вже за півгодини до зустрічі з Ахтемом Сеітаблаєвим гості – у передчутті цікавої бесіди із «зіркою» українського кінематографа.

«Ми всією родиною у захваті від цього чудового актора та його фільмів. І онука – його давня прихильниця, – розповів пенсіонер Олег Ткаченко. – «Кіборги» – дуже талановита робота. Особливо справив враження фінал – за душу бере, в мене навіть сльози на очах виступили».

 Які ж враження від власних фільмів – у самого режисера? Із зали цікавляться, чи в Ахтема Сеітаблаєва були сльози? Він каже, були, та намагався їх приховати – все ж таки чоловік. Але не під час зйомок – там панує виключно робоча атмосфера, всі емоції – геть.

«Дуже брали за душу розмови з літніми кримськими татарами, які брали участь у зйомках «Хайтарми», – поділився Ахтем Сеітаблаєв. – Вони ніби знову переживали події депортації 44-го. Для них зйомки були наче гіркі ліки, завдяки яким звільняєшся від тягаря спогадів». 

Та найважливіше відкриття прийшло режисеру під час роботи над «Чужою молитвою». Знімали у Грузії. Всі актори – різномовні. Тут і німці, і грузини, і українці, і кримські татари. Через мовний бар’єр не відбувається «хімії взаємовідносин», а це – обов’язкова умова щирості гри та успіху майбутнього фільму, каже Ахтем Сеітаблаєв.

«Раптом побачив, як моя 5-річна донька грає у ляльки з маленькою грузинкою. Різні мови їм не заважали. Відразу покликав усіх акторів – ось, дивіться і вчиться у дітей, як треба знаходити спільну мову!», – розповів режисер.

Щирість пронизує всі фільми Сеітаблаєва. Її відчув і зарубіжний глядач. Після показів «Кіборгів» у п’яти європейських столицях люди аплодували стоячи.

«Взагалі-то ця стрічка – не про військові події, – сказав режисер. –  Насамперед «Кіборги» – про світ, що народжується всередині війни. А ще – про вибір, який ми робимо між радянським минулим і прагненням європейської свободи. Я намагався показати, що світ навколо залежить від кожного з нас. Не треба чекати, що хтось прибере твою вулицю – зроби це сам».

На зустріч у ДніпроОДА завітали і молоді актори, які забажали дізнатися про секрети творчого успіху відомого режисера.

«Дуже сподобалися «Кіборги», навіть не очікував такого від нашого кінематографа, – зазначив випускник театрального коледжу Бахмін Саідов. – Дуже хочу дізнатися, як Ахтем починав свій творчий шлях. І взагалі, що слід робити молодому акторові для успіху».

Зустріч закінчилася шквалом аплодисментів, морем автографів та селфі з режисером, купою запитань до нього навіть після «завіси».


Ахтем Сеітаблаєв поділився із дніпровськими шанувальниками сторінками творчого життя

Поспілкуватися із відомою творчою особистістю прийшли люди різних професій..

..та різного віку

Зустріч пройшла у теплій щирій атмосфері

Режисер поділився історіями створення власних кінострічок..

..та власними враженнями від  своїх творів

Він мусив глядача замислитися про важливе та вічне

«Світ навколо залежить від кожного з нас. Не треба чекати, що хтось прибере твою вулицю – зроби це сам», – Ахтем Сеітаблаєв

Шанувальники у залі переживали емоції разом із актором

Бахмін Саідов: «Дуже хочу дізнатися, як Ахтем починав свій творчий шлях. І взагалі, що слід робити молодому акторові для успіху»

Зустріч завершилася шквалом аплодисментів


 

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux