Опубліковано 06 лютого 2019 року, 16:55

Дніпропетровщина має одні з найвищих показників в Україні з впровадження інклюзивної освіти - Марина Порошенко

Повноцінне життя без бар’єрів. Унікальний шанс пізнати всі барви світу подарувала дітям з особливими освітніми потребами інклюзія. В різних куточках Дніпропетровщини за останні півтора роки створили майже сотню осередків для розвитку такої малечі. Сучасний інклюзивно-ресурсний центр облаштували і в Магдалинівському районі. Його відвідала голова Благодійного Фонду Порошенка, дружина Президента України Марина Порошенко.

 «Дніпропетровщина має одні з найвищих показників в Україні з впровадження інклюзивної освіти. Це гарний приклад для інших областей. В регіоні вже працює 71 медіатека, 51 ресурсна кімната. Якщо два роки тому тут було лише чотири інклюзивні класи, зараз в регіоні вже 255 шкіл з інклюзією. Це світова сучасна практика, аби діти з особливими освітніми потребами відчували себе захищеними, соціалізованими, могли спілкуватися з однолітками та отримували послуги на зовсім новому рівні», – сказала голова Благодійного Фонду Порошенкаперша леді країни Марина Порошенко.

 Інклюзивно-ресурсний центр - у реконструйованій частині Магдалинівської опорної школи. Там - окремий вхід, ґанок із пандусом. У приміщенні продумано все до дрібниць, аби особлива малеча не відчувала жодних перешкод.

 «Для нас дуже важливо, аби доступ до якісної освіти мали всі без виключення маленькі мешканці Дніпропетровщини. Незалежно від населеного пункту, в якому вони проживають, – великому місті чи віддаленому селі, – зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко. – Наразі понад 800 дітлахів нашого регіону з особливими освітніми потребами навчаються у звичайних школах, можуть спілкуватися із однолітками і разом пізнавати нове. Це у 4 рази більше, ніж ще два роки тому. Для їхнього розвитку створюємо найсучасніші умови».

 Інклюзивно-ресурсний центр - порятунок для родин Магдалинівки та навколишніх сіл. Раніше дітлахів, які потребують допомоги вузькоспеціалізованих фахівців, доводилося возити до обласного центру. Тепер такі послуги можна отримати на місці.

Палають надією очі мешканки села Топчине Олени Штефан. У її доньки Соломії – дитячий церебральний параліч. Мати каже, раніше їздили до різних реабілітаційних центрів по всій Україні. Щомісяця вирушали до Дніпра – до фахівців, на фізкультуру та масаж.

«Ми навіть і не сподівалися, що в Магдалинівці з’явиться такий чудовий центр! Тепер не треба їхати в інші місця – всю необхідну допомогу фахівців донечка може отримати тут, – сказала Олена Штефан. – Дякуємо дуже тим людям, які зробили це для нас».

Із 5-річною Соломійкою в навчальній кімнаті займається психолог. Вони разом ліплять із пластиліну «хлопчика». Таке заняття допомагає дитині розвивати одночасно і моторику пальчиків, і мовлення, підкреслює фахівець. Заняття проводять за спеціальною партою. Там добре фіксуються всі частини тіла. Дитина привчається сидіти рівно, правильно ставити ніжки. Крихітці зручно і комфортно.

Соломійка не встигає притомитися – реабілітолог відводить її до зали лікувальної фізкультури. Там – яскраві мати, шведська стінка. Все – для рухів і активних вправ. Крихітку відразу зацікавила «жива» інтерактивна підлога. Різнокольорові «клавіші піаніно» приваблюють око і спонукають торкнутися до них ногою. Пересуваючись з однієї «клавіші» до іншої, Соломійка намагається «скласти» музику.

Поруч – кімнати психолога та дефектолога. Там фахівці проводять заняття з іншими дітьми.

«Щаслива працювати в таких гарних умовах. Здійснилася моя мрія – кабінет, ресурсна і навчальна кімнати оснащені всім необхідним. Телевізори, інтерактивні дошки, комп’ютери. Все – за вищим розрядом. А ще – безліч сучасної методичної літератури, роздаткового матеріалу», – розповіла психолог Юлія Топка.

В ресурсній кімнаті – все для відпочинку. Іграшки, м’які пуфи. Є і затишний куточок – невеличка кухня з їдальнею. Там особлива малеча набуває побутових навичок.

 «Добре, що для моєї доньки створили такі чудові умови, – поділилася мешканка Магдалинівки Олена Біліченко. – Тут так гарно, навіть іти звідси не хочеться! Дуже тепло, жодних протягів. Інтер’єр красивий. Нам дуже подобається».

 Нині на Дніпропетровщині – 30 інклюзивно-ресурсних центрів.

 «Створюємо сучасні інклюзивно-ресурсні центри в усіх опорних школах, які реконструюємо, – підкреслив радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Юрій Голик. – У таких осередках висококваліфіковані фахівці допомагають особливій малечі соціалізуватися. Батькам більше не треба возити дітей на заняття до обласного центру. Всі умови для всебічного розвитку вони мають у себе в районі».

Інклюзивні проекти Дніпропетровщина втілює за соціальною програмою «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації» голови Благодійного Фонду Порошенка, дружини Президента України Марини Порошенко.

Марина Порошенко відвідала інклюзивно-ресурсний центр у Магдалинівці

Центр облаштувала ДніпроОДА..

..на базі Магдалинівської опорної школи

Центр розрахований на 80 дітей з особливими освітніми потребами

Марина Порошенко:  «Дніпропетровщина має одні з найвищих показників в Україні з впровадження інклюзивної освіти»

Валентин Резніченко: «Для нас дуже важливо, аби доступ до якісної освіти мали всі без виключення маленькі мешканці Дніпропетровщини. Незалежно від населеного пункту, в якому вони проживають»

Всередині продумали все до дрібниць, аби особлива малеча не відчувала жодних перешкод.У приміщенні – сучасний ремонт

В навчальній кімнаті –..

..полички із яскравими книжками,..

..м’які пуфи,..

..багато іграшок

Все – для розвитку особливої малечі

Із дітьми займається психолог

Для маленької Соломійки –..

..спеціальна зручна парта

Заняття допомагає крихітці розвивати одночасно і моторику пальчиків, і мовлення

«Щаслива працювати в таких гарних умовах. Все – за вищим розрядом», – Юлія Топка

Наступне заняття – у залі лікувальної фізкультури

Там – яскраві мати..

..«жива» інтерактивна підлога..

Соломійка намагається «скласти» музику,..

..полазити шведською стінкою

Затишний коридор

Сучасне обладнання

У центрі – кабінети психолога,..

..дефектолога,..

..інших фахівців

Всюди – дидактичні матеріали

Олена Біліченко: «Тут так гарно, навіть іти звідси не хочеться! Нам дуже подобається»


Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux