Опубліковано 04 червня 2019 року, 13:30

Як вчених Дніпропетровщини вітали із Днем науки (ФОТОРЕПОРТАЖ)

У Палаці студентів ДНУ ім. Олеся Гончара відбулися урочистості з нагоди Дня науки. Із професійним святом вітали вчених вишів та науково-дослідних інститутів Дніпропетровщини.  

«Нам є чим пишатися. Сьогоднішні науковці продовжують традиції своїх наставників, – наголосив заступник начальника департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОДА Антон Демура. – Напередодні Дня науки в області пройшло чимало заходів – регіональних, всеукраїнських та міжнародних конференцій, симпозіумів, семінарів, «круглих столів». Наразі підсумовуємо «науковий марафон» урочистим зібранням вчених регіону. Ці люди своєю невтомною працею підтримують імідж області як наукового центру ідей та інновацій». 

Вітали тих, хто розвиває вітчизняну науку…

…від аспірантів…

…до професорів.

Вони присвятили себе науковим відкриттям…

…та дослідженням.

За плідну роботу та досягнення – грамоти..

..теплі вітання…

… квіти…

…та подарунки – смарт-годинники UWatch.

Серед тих, кого нагороджували, – і старший викладач кафедри теорії методики фізвиховання Придніпровської держакадемії фізкультури і спорту Дар’я Єлісеєва. У науку вона прийшла у 25 років.

«Моя наукова діяльність пов’язана з інноваціями у сфері фізвиховання і спорту. У нашому виші три факультети – фізична реабілітація, олімпійський професійний спорт і фізичне виховання. Тут і використовуємо новітні підходи. Зокрема, захищала дисертацію про нестандарте залучення до занять фізкультурою. Ми розробили комп’ютерну програму, за допомогою якої люди можуть самостійно займатися фізичним вихованням. Вони реєструються, вводять свої фізичні дані і самотужки підбирають рівень навантаження», – розказала вона. 

Сучасний вчений інтегрується в науковий європейський простір, відкритий до світу і багато працює.

Серед науковців області – і доктор медичних наук, мікробіолог, епідеміолог Дніпропетровської медичної академії Дмитро Степанський. Перший крок у науку він зробив, навчаючись ще в медучилищі. Потім на першому курсі вишу продовжив обраний шлях. У 37-м уже захистив докторську.

«На першому курсі захопився медичною мікробіологією. Брав участь у студентських олімпіадах, різноманітних наукових форумах. Так крок за кроком дійшов до аспірантури. Після її закінчення, захистив кандидатську та продовжив роботу на кафедрі. Потім – докторська. Ось так я опинився в колі науковців, – розказав Дмитро Степанський. – Сфера моїх наукових інтересів широка. Це і мікробіологія: вивчення нормальної мікробіоти людини, бактеріальних біоплівок, антибіотикорезистентності. І епідеміологія. Наразі ці напрямки науки надзвичайно актуальні. Зокрема, ще у 2016 році Всесвітня організація охорони здоров’я назвала антибіотикорезистентність загрозою світового масштабу. На сьогодні лікарі стикаються з тотальною стійкістю мікробів до антибіотиків. Вирішення цієї проблеми вимагає глобальних зусиль та комплексного підходу». 

Більш ніж 2 тисячі науковців – в Раді молодих вчених Дніпропетровщини. Вони беруть участь в обласних, національних і міжнародних конкурсах – це відкриває нові професійні горизонти.

На Дніпропетровщині близько 10 тисяч науковців. Серед них майже тисяча – доктори наук, близько 4 тис. – доктори філософії, майже 3 тис. – доценти та понад 700 – професори.

 

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux