Опубліковано 09 квітня 2019 року, 17:00

В Україні планують модернізувати систему професійно-технічної освіти

В Україні збираються модернізувати систему професійно-технічної освіти - створити нові освітні центри, оновити обладнання, підвищити зарплатню викладачам. Поштовх до розвитку має дати, зокрема, зміна джерела фінансування училищ в містах обласного значення. Їх планують передати під керівництво облдержадміністрацій. Про це йшлося під час Координаційної ради з питань впровадження реформ у сфері освіти у Дніпропетровській ОДА під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. 

У 2016 році заклади профтехосвіти передали під керівництво областей та міст обласного значення. Саме в містах виникли труднощі з управлінням училищами. Вони недофінансувалися та не отримували замовлення на навчання фахівців.

 «Як міський голова, що я б зробив з профтехосвітою? Я б зробив інвентаризацію закладів, серйозне дослідження ринку праці регіону та України, визначив би ТОП-5 спеціальностей, модернізував би заклади, які готують таких фахівців. І зробив  би місто центром підготовки кадрів для країни, - сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. - А що ми бачили? Скорочення, оптимізацію, ліквідацію. Між тим ринок праці говорить: нам потрібні кваліфіковані кадри. І забезпечити цю потребу - наше завдання, на всіх рівнях влади».

 За словами Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич слід змінити систему фінансування закладів професійно-технічної освіти.

«Містам складно управляти професійно-технічною освітою з багатьох точок зору. Нам потрібно віддати заклади, які є в містах, на рівень області разом з відповідним ресурсом, - сказала Лілія Гриневич. - Держава готова зробити додаткові вливання в професійно-технічну освіту, щоб збільшити державне замовлення та підвищити зарплатню викладачам».

 Вона додала, що розвиток профтехосвіти - це пріоритет Уряду. Зокрема, за два роки було створено 100 сучасних навчально-практичних центрів за найбільш гостродефіцитними спеціальностями. На це у 2016-2018 роках Уряд направив 200 млн грн. У 2019 році планується створити ще 25 таких центрів.

«Хочу швидкої модернізації навчально-технічної бази. Також потрібно підвищити зарплату в професійно-технічній освіті, - зазначив Володимир Гройсман. -  І ще один етап - потрібно більш тісно працювати з підприємствами. Це дуальна форма освіти - коли дві третини навчального процесу відбувається на реальному виробництві».  

На Дніпропетровщині - близько 60 професійно-технічних училищ.

У Дніпропетровській ОДА - Координаційна рада з питань впровадження реформ у сфері освіти

Одна з головних тем - розвиток професійно-технічної освіти

Поштовх до розвитку має дати, зокрема, зміна джерела фінансування училищ в містах обласного значення

Лілія Гриневич: «Нам потрібно віддати заклади, які є в містах, на рівень області разом з відповідним ресурсом»

На Дніпропетровщині - близько 60 професійно-технічних училищ.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман разом з міністром освіти Лілією Гриневич відвідали дніпровське вище професійно-технічне училище №17. Заклад – один з найбільших у Дніпрі, в ньому готують робітничі кадри з 14 технічних  професій

 «Випускники училища дуже цінуються на промислових підприємствах Дніпропетровщини. У 2019-му отримали від них замовлення на 825 наших спеціалістів. Це майже вдвічі більше, ніж ми випустимо. Нині уклали договори з 17 заводами міста і області, - сказав директор вищого професійно-технічного училища №17 Микола Терентьєв. -  Заклад користується попитом і серед молоді. Щороку до нас приходять понад 800 абітурієнтів. Після тестування та конкурсного відбору приймаємо на навчання до 500 учнів»

Володимир Гройсман відвідав навчальні майстерні та поспілкувався зі студентами й викладачами

Студент-відмінник Ярослав Дмитрієв навчається у дніпровському ВПУ №17 на верстатника широкого профілю. Розповів – таку спеціальність обрав, аби продовжити родинну династію

«Мій батько – токар, старший брат – верстатник, навчається на четвертому курсі. Він вже старший майстер. Я теж вирішив піти по їх стопах та продовжити сімейну традицію, - зізнався Ярослав Дмитрієв. – Хочу довчитися до п’ятого курсу і далі працювати за фахом»

Першокурсник Владислав Аксьонов - майбутній оператор верстату з програмним керуванням. Каже – на цю спеціальність нині є великий попит

«Зараз моя спеціальність дуже затребувана. На промислових підприємствах не вистачає робітників, тому вони зацікавлені у випускниках училища. Ми проходили практику на одному з заводів і мені запропонували  залишитися там й працювати влітку на канікулах, - розповів Владислав Аксьонов. - Взагалі я хочу довчитися, отримати розряд і далі вступити до університету на заочне відділення. Буду одночасно працювати й допомагати батькам»

Нині в училищі - понад тисяча студентів


Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux