Опубліковано 05 червня 2018 року, 14:30

«Політ – це диво, підвладне людині», – багаторазовий рекордсмен світу з авіамодельного спорту Анатолій Дубинецький (LIFESTORY)

Улюблена наука математика перетворилася на хобі, а справою всього життя стала дитяча пристрасть – саморобні літаки. За плечима трикратного чемпіона СРСР із повітряного бою, майстра спорту міжнародного класу з авіамоделізму Анатолія Дубинецького – 13 власних світових рекордів та майже 30 – його учнів. Каже, особисті досягнення ніколи не були самоціллю – набагато більше задоволення отримував від успіхів вихованців. Як зробити власне захоплення професією й досягти в ній успіхів – у рубриці ДніпроОДА «Наші люди».

Анатолій закохався у політ ще у ранньому дитинстві. Хлопчика дивувало – як це птахи, такі важкі, й не падають? Чим більше дізнавався, тим сильніше захоплювався цим унікальним явищем. До літаючих пристроїв завжди було особливе ставлення. Перші моделі створив вже у шкільному авіамодельному гуртку.

Отримавши освіту математика, Анатолій обрав справою життя авіамоделізм.

Згадує, як у 70-ті в Тихому океані робив аерофотозйомку з власного літального апарату – у складі гідрометеорологічної експедиції. Вже тоді його безпілотник був оснащений двигуном на кшталт тих, що нині використовуються у квадрокоптерах.

«Авіамоделізм – не лише технічний, але й творчий вид спорту. Щоб ставити рекорди, необхідно робити нестандартні моделі, які за параметрами мають перевершувати попередників. Тож, на мою думку, кожен літаючий апарат – справжній витвір мистецтва», – сказав Анатолій Дубинецький.

У 80-ті Анатолій створив школу авіамоделізму у селі Жовтневе – нині Вакулове Софіївського району. Невеличкий шкільний гурток переріс у справжню спортивну базу з авіамоделізму.

«Мені завжди цікаво було займатися з дітьми. Передавати їм власний досвід та захоплення літаками. На рахунку моїх вихованців – майже півсотні всесоюзних юнацьких рекордів і 27 – світових. Наша гордість – 14-кратна рекордсменка світу Тамара Войтенко. Вона й зараз мешкає у Вакуловому», – розповів Анатолій Дубинецький. 

Серед вихованців Дубинецького завжди було багато учнів місцевої школи-інтернату – нині Жовтневого навчально-реабілітаційного центру. І зараз 78-річний тренер веде там авіамодельний гурток. Має понад 20 вихованців.

Продовжує й конструювати. Розробив справжній повноцінний безпілотник, який у 2014-му брав участь у навчаннях 40-го батальйону територіальної оборони області.

«Політ – це справжнє диво, яке подарувала природа. Та тепер воно підвладне і людині», – поділився Анатолій Дубинецький.

Рубрика ДніпроОДА «Наші люди» – про цікавих, талановитих, працьовитих і цілеспрямованих мешканців Дніпропетровщини. Знаєте людину, чия історія захоплює та надихає? Напишіть про неї та надішліть розповідь разом з фото на nashiludi8@gmail.com.

Для Анатолія Дубинецького особисті досягнення ніколи не були самоціллю – набагато більше задоволення він отримував від успіхів вихованців

Нині 78-річний тренер веде авіамодельний гурток у Жовтневому навчально-реабілітаційному центрі

Разом із вихованцями продовжує й конструювати

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux