Опубліковано 18 травня 2021 року, 14:30

Пам'ять жертв репресій тоталітарного режиму вшанували у Дніпропетровській ОДА (ФОТОРЕПОРТАЖ)

У Дніпропетровській ОДА вшанували пам'ять жертв репресій тоталітарного комуністичного режиму 1917-1991 років. Учасники тематичного круглого столу обговорили трагічні сторінки історії кримських татар. Йшлося й про непросту долю політичних в’язнів. Звітували про роботу Регіональної комісії з реабілітації. 

У зустрічі взяли участь діти репресованих політв’язнів, громадські активісти, історики, співробітники Українського інституту національної пам’яті, представники кримсько-татарського народу.

Голова ГО «Дніпровське товариство політичних в’язнів  і репресованих» Іван Дремлюга наголосив: жорсткі репресії відбувалися з 1921 року. У часи колективізації найчастіше під так зване розкуркулення потрапляли багатодітні сім’ї. Де було по 10 і більше дітей.

«Забиралося все – майно, продукти. Людей відправляли на поселення до Сибіру. Головне, подалі від України. Тоді з нашої області вивезли понад 25 тисяч родин», – зазначив Іван Дремлюга. 

Жертв репресій вшанували хвилиною мовчання

Переглянули відео про ті часи

Батьки Надії Олійник потрапили до виправно-трудових таборів в один день – 28 червня 1945 року. Там познайомилися і одружилися.  Відбували покарання 10 років. Працювали на тяжких роботах – добували руду.

«Тато й мама реабілітовані. Але всі ті події залишили відбиток на долі моїх батьків. Я також як донька відчувала неприязне ставлення», – розповіла Надія Олійник. 

Найпоширеніша причина арештів – антиреволюційна робота

Батьки Ольги Зайцевої займалися сільським господарством. Чесно й тяжко працювали на землі. Аж поки не почалася колективізація.   

«В них забрали навіть одяг. Вигнали на вулицю з хати. Тато й мама жили в хліву. Працювали в колгоспі. Потім – голодомор. Далі – репресії 1937 року. Батька забрали, присудили 10 років таборів. Звідти він не повернувся. Ув’язнення спіткало пізніше й старшого брата», – згадує Ольга Зайцева. 

Ще одна болісна тема, яку згадали – депортація кримськотатарського народу

Вона почалася на світанку 18 травня 1944 року

Найцінніше, що люди могли з собою взяти, це Коран

«В такий же день 77 років тому для кримських татар ранок почався трагічно. Людей зігнали у вагони для худоби та депортували з рідної землі. Майже 200 тисяч не знали куди їх ведуть. Та не розуміли за що», – сказав представник головного офісу «Земляцтва кримських татар» у місті Київ Ельвін Кадиров.  

Наприкінці учасники круглого столу разом виконали Гімн України

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux