Опубліковано 05 грудня 2018 року, 12:00

Об’єднавчий Собор, який має проголосити створення автокефальної помісної православної церкви, відбудеться 15 грудня – Президент

Президент Петро Порошенко повідомив, що об’єднавчий Собор, де буде проголошено про створення автокефальної помісної православної церкви, відбудеться 15 грудня 2018 року в Софійському соборі в Києві. Вселенський Патріарх Варфоломій направив відповідні листи із запрошеннями взяти участь у цьому Соборі ієрархам УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ та ієрархам УПЦ Московського Патріархату.

Про це Глава держави заявив під час виступу на Форумі місцевого самоврядування.

«Хочу розпочати свій виступ з оголошення важливої новини, яка нібито далека від теми місцевого самоврядування, але є важливою для всієї країни.  І – довгоочікуваною. Радий оприлюднити дату об’єднавчого Собору, який має проголосити створення автокефальної помісної православної церкви в Україні. Цей Собор затвердить її статут, нашої нової церкви. Цей Собор обере Предстоятеля. Отже,  собор відбудеться 15 грудня 2018 року в Святій Софії,  яка протягом століть була центром українського релігійного життя», - сказав Петро Порошенко.

Глава держави повідомив, що Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій поінформував, що вже підписав відповідні листи із запрошеннями ієрархам УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ та ієрархам УПЦ Московського Патріархату взяти участь у цій надзвичайно важливій, історичній події. 

Президент  нагадав історію приходу християнства на українську землю та всі спроби утворити українську церкву та перепони на цьому шляху. «1030 років тому ми охрестилися. І святий рівноапостольний князь Володимир, охрестив і заснував церкву 1030 років тому. 332 роки тому Москва анексувала київську митрополію. Сто років тому, як влада УНР вперше поставила на порядок денний питання про автокефалію. Але в той час не втримала державність. 27 років тому одразу ж з відновленням незалежності поновилася боротьба українців за власну церкву, незалежну від Кремля», - зазначив він.

Петро Порошенко додав, що чотири з половиною роки тому ми активізували діалог з Вселенським престолом і маємо тепер три фундаментальних рішення.  «По-перше, Вселенський Патріарх та Синод відкинули претензії РПЦ на Україну як нібито канонічну територію РПЦ. Друге – вони прийняли і підтвердили рішення надати автокефалію, тобто незалежність православній церкві України. І третє, вони підготували Томос», - зазначив Глава держави.

Він зауважив, що ще рік тому половина українців не знала, що таке Томос, а зараз кожен українець, не залежно від того, до якої церкви він ходить, знає і прагне отримати грамоту, яка цю незалежність нашої церкви підтверджує.

Президент також додав, що держава і влада зробили все, що могли і зобов’язані були робити для того, щоб цей день відбувся. Вселенський Патріарх Варфоломій зробив все, що міг, попри погрози і недружні дії з боку Росії. «Тепер колосальна відповідальність лягає на ієрархів українських церков – в мирі, злагоді, в дусі християнської любові та патріотизму провести Собор, обрати Предстоятеля, який поїде до Константинополя – Стамбулу і отримає Томос», - сказав він.

Петро Порошенко наголосив, що Томос недарма порівнюють із Актом проголошення незалежності нашої держави: «І це абсолютно справедливе порівняння. Здобуття автокефалії – питання державотворення, яке виходить далеко  за рамки  церковного життя».

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux