Опубліковано 16 грудня 2021 року, 16:00

На Дніпропетровщині влада, бізнес та науковці говорили про перспективи космічної галузі

Новітні технології та інновації в ракетно-космічній галузі. Про перспективи розвитку цього сектора вітчизняної економіки говорили на конгресі «Влада, бізнес, молодь». Він пройшов на базі двох флагманів – КБ «Південне» та Південмаш.

«Організовуємо такі майданчики для діалогу влади та бізнесу. Долучаємо студентську молодь та науковців. Цього разу присвятили зустріч високотехнологічній галузі. Платформою обрали два наші космічні гіганти. Це чудова можливість і для бізнесу – ознайомитися з новітніми розробками, і для держпідприємств – отримати інвестиції для втілення власних проєктів», – зазначив директор департаменту економічного розвитку Дніпропетровської ОДА Андрій Рубан.

До зустрічі долучилися представники влади, підприємці регіону, студенти дніпровських вишів.

«Нам потрібні молоді талановиті кадри. І у проєктуванні, і конструюванні та випробуванні ракетно-космічної техніки. Нині на світовому ринку в цій галузі дуже жорстка конкуренція. Треба створювати сучасні носії, супутникові системи, які б відповідали найвищим критеріям ціни, якості та ефективності», – сказав головний інженер – перший заступник гендиректора КБ «Південне» Михайло Бондар.

Учасників ознайомили із виробничими та випробувальними цехами КБ «Південне» та Південмаш. Показали, де збирають ракети «Антарес» та комплекти для їх запуску.

Побували і в єдиному місці в Україні, де виготовляють супутники. Там чистіше, ніж у хірургічній операційній, кажуть фахівці. Нещодавно саме звідти вирушив на пускову базу перший за 10 років вітчизняний сателіт «Січ 2-30». Він робитиме знімки Землі з космосу. Такі зображення витребувані у різних галузях економіки: екологічній, аграрній, військовій.

«Ми розробили комп’ютерну технологію, яка дозволяє «зчитувати» супутникові дані, обробляти їх та інтерпретувати. Пристосували її до моніторингу аграрних земель. Цей сектор займає 80% території нашої області. За допомогою супутникових знімків і нашої програми можна прогнозувати врожайність, зрошуваність земель», – розповіла учасниця, доцент кафедри Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» Віта Каштан.

Учасників провели і ділянкою виготовлення композитних матеріалів. Там із нитки вуглеволокна і клею роблять конструкції космічних апаратів. А ще – різні вироби із заздалегідь заданими властивостями. Наприклад, деталі гальмівної системи болідів «Формули-1».

«Спеціалізуємося на виготовленні світильників із бактерицидними властивостями. Тож інноваційні матеріали – наш напрямок. Плануємо співпрацювати з передовими виробництвами цієї галузі», – поділилася учасниця, підприємиця із Дніпра Алла Бродська.

Конгрес «Влада, бізнес, молодь: космічні технології» організувала ДніпроОДА разом із КБ «Південне» та Південмаш. До нього долучилися понад 100 учасників.

Конгрес «Влада, бізнес, молодь: космічні технології» організувала ДніпроОДА..

..разом із КБ «Південне» та Південмаш

Зустріч розпочали з екскурсії

Учасники побували в цехах обох підприємств

Там, де виготовляють космічні апарати,..

..випробовують їх

Ознайомилися з єдиним в Україні супутниковим цехом

Там чистіше, ніж у хірургічній операційній

Провели й ділянкою виготовлення композитних матеріалів

Там випускають конструкції космічних апаратів та різні вироби із заздалегідь заданими властивостями

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux