Опубліковано 20 лютого 2020 року, 16:54

До Міжнародного дня рідної мови на Дніпропетровщині провели мистецько-читацьку конференцію

«Яке прекрасне рідне слово! Воно не світ, а всі світи». До Міжнародного дня рідної мови у Дніпрі провели мистецько-читацьку конференцію. Вона пройшла в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія. На захід завітало близько сотні людей – викладачів і студентів, представників національних спілок та культурних осередків області. 

«Сьогодні до бібліотеки завітали ті, хто цікавиться мовним питанням. Цим заходом ми хотіли донести, що мова – це як матір для кожної людини. Це і людська спадщина, і коріння. Якщо мова не втрачена, то і народність існує. Тому питання збереження рідної мови – надзвичайно важливе та актуальне», – сказала заступниця начальниці управління культури, національностей і релігій Дніпропетровської ОДА Світлана Світлічна.

Під час конференції обговорили, як розвиваються мови у різних країнах світу. Обмінялися думками щодо місця та ролі бібліотек, університетів та інших осередків культури у збереженні мови. Згадали й ті, що вже втрачені. Також презентували новий інформаційний буклет про національно-культурні товариства Дніпропетровшини.

«Щороку у бібліотеці ми проводимо подібні заходи. З нагоди міжнародного  свята вирішили поговорити про те, чому важливо оберігати рідну мову, у який спосіб це можна робити,  яка роль бібліотек та громадських організацій у цьому процесі», – розповіла вчена секретарка ДОУНБ Юлія Зюлева.

На захід завітали представники понад 20 національних спілок  Дніпропетровщини – зокрема, польської, німецької, литовської, вірменської, єврейської, азербайджанської, корейської, болгарської. Також – викладачі, студенти та просто зацікавлені містяни.

«Мій батько народився у Ржищеві. Хоча тоді це було, переважно, єврейське містечко, усі розмовляли українською. Саме вона була для нього рідною, –  розповів винахідник, поет та прозаїк, представник єврейської громади Юрій Поліський. –  Пізніше батько переїхав до російськомовного Катеринослава, але до кінця своїх днів розмовляв саме українською».

Нині на Дніпропетровщини мешкають представники майже 100 національностей.

У Дніпропетровській обласній бібліотеці провели мистецько-читацьку конференцію

Захід організували до Міжнародного дня рідної мови

«Цим заходом ми хотіли донести, що мова – це як матір для кожної людини. Це і людська спадщина, і коріння. Якщо мова не втрачена, то і народність існує», - Світлана Світлична

До конференції долучилися близько сотні людей

Студенти, викладачі, представники культурних осередків та небайдужі містяни

«З нагоди міжнародного свята вирішили поговорити про те, чому важливо оберігати рідну мову, у який спосіб це можна робити, яка роль бібліотек та громадських організацій у цьому процесі», – Юлія Зюлева

Обговорили, як розвивається мова у різних країнах світу

«Мій батько народився у Ржищеві. Хоча тоді це було, переважно, єврейське містечко, усі розмовляли українською. Саме вона була для нього рідною», – Юрій Поліський

Нині на Дніпропетровщині мешкають представники майже 100 національностей

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux