Опубліковано 28 травня 2019 року, 14:00

У Дніпропетровській ОДА відома французька письменниця презентувала свої творчі новинки

До Дніпропетровської ОДА завітала відома французька письменниця Галя Аккерман. Озброївшись словом, вона працює над демократизацією та європеїзацією навколишнього простору. Авторка розказала про свої здобутки на творчій ниві, поділилася літературними планами та висловила особисті думки щодо подій у світі. Зустрітися  з нею могли всі охочі. 

 «У 2016-му Дніпропетровська ОДА започаткувала гарну традицію – проводити в адмінбудівлі творчі зустрічі. За цей час до нас завітало чимало знаменитостей. Проводять виставки фотографи, збирають прихильників артисти, презентують книги популярні блогери, журналісти й письменники. Цього разу гостя – французька письменниця й журналістка, яка підтримує проєвропейський вектор України,  Галя Аккерман», – розказала заступник голови Дніпропетровської ОДА Ірина Грицай. 

У круглій залі облдержадміністрації – французькі мотиви. Однак це не вечір музики, а творча зустріч з письменницею та журналісткою Галею Аккерман. Вона прилетіла до Дніпра із серця Франції, аби презентувати свої творчі новинки.

Зокрема, авторка прискіпливо вивчає чорнобильську трагедію й видала три книжки на цю тему. Одна з них – «Пройти крізь Чорнобиль» – торік вийшла друком в Україні. Твір став підсумком 20-річних досліджень пані Аккерман.

«Безліч разів була в зоні відчуження, і навіть певний час жила там. Прип’ять – це такий радянський заповідник, зліпок застиглої епохи, – поділилася враженнями авторка. – Вперше спробувала написати про Чорнобиль у 2009 році. Однак не вийшло: не знайшла потрібної тональності. Потім була ще одна спроба – і знов невдача. І тільки до 30-ї річниці трагедії на одному подиху написала книгу, якою задоволена». 

Авторка каже, так само, невимушено, вдалося створити й твір, який побачив світ два тижні тому, – «Le Régiment immortel. La Guerre sacrée de Poutine» («Безсмертний полк. Священна війна Путіна»). На сторінках – роздуми про багаторічну мілітаризацію Росії. Це спроба проникнути у свідомість російської влади, наголосила письменниця.

«Повсякчас слідкую за тим, що відбувається в медійному середовищі Росії. Дивує, як журналісти, які стояли на вістрі перебудови, перетворилися на путінську пропагандистську машину, – розказала Галя Аккерман. – Це непроста тема.  Досліджувала її поступово. З головою поринула у 2014-му. Тоді багато чого вразило: і Майдан, і анексія Криму, і війна на Донбасі. Та найбільше – єдність українців». 

Читачі мали змогу почути в українському перекладі лише уривок твору. Однак незабаром з’явиться повний україномовний варіант, пообіцяла автор. 

«Щойно вийде книга в Україні, обов’язково прочитаю. Мене цікавить історія. Тим паче, тематика небанальна – Друга світова, мілітаристська ідеологія Росії. Я пройшов війну на Донбасі. Тому мені близькі думки пані Аккерман. Так би мовити, ми на одній хвилі», – сказав дніпрянин Сергій Блохін

«Не упускаю нагоду й завжди приходжу на такі творчі зустрічі. Тут можна поспілкуватися з неординарними особистостями, про яких хіба що читаєш в Інтернеті, – зауважила мешканка Дніпра Людмила Шамрай. – Ось письменниця приїхала аж із Франції. Піднімає актуальні теми, відкриває очі». 

Галя Аккерман народилася в Москві. У 1973 році емігрувала до Ізраїлю. А з 1984 року мешкає й працює в Парижі. Каже, взялася за перо 15 років тому, коли підросли діти.

Вона – оглядач журналу «Politique Internationale», виконавчий директор Європейського форуму для України й керівник політичного клубу, де дискутують французькі та вітчизняні інтелектуали. Одна з небагатьох міжнародних адвокатів України в Європі, до думки якої прислуховуються політики різних країн.

У круглій залі облдержадміністрації ....

 ...творча зустріч з письменницею та журналісткою Галею Аккерман.

 Вона прилетіла до Дніпра із Франції....

 ... аби презентувати свої творчі новинки.

 «У 2016-му Дніпропетровська ОДА започаткувала гарну традицію – проводити в адмінбудівлі творчі зустрічі. За цей час до нас завітало чимало знаменитостей. Проводять виставки фотографи, збирають прихильників артисти, презентують книги популярні блогери, журналісти й письменники», – розказала  Ірина Грицай.

  Авторка вивчає чорнобильську трагедію й видала кілька книжок на цю тему.

 «Пройти крізь Чорнобиль» торік вийшла друком в Україні й підсумувала 20-річні дослідження письменниці.

 Читачі почули в українському перекладі...

...й уривок твору, який тільки-но побачив світ.

 Однак незабаром з’явиться повний україномовний варіант книги.

Галя Аккерман народилася в Москві. У 1973 році емігрувала до Ізраїлю, а з 1984 року мешкає й працює в Парижі.


Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux