Опубліковано 22 серпня 2021 року, 16:30

На крилах Незалежності: на Дніпропетровщині проходить фестиваль SirkoMegaFest

На Дніпропетровщині вже вчетверте проходить козацький фестиваль SirkoMegaFest. Це частина святкової програми до 30-річчя незалежності України. Гостей розважають творчі колективи та народні артисти. Серед «родзинок» фесту – реконструкція бою козаків за Богородицьку фортецю. Про це розповіла заступниця голови облдержадміністрації Ольга Горб.

«Дніпропетровщина продовжує відзначати 30-річчя незалежності України. Вчора відгриміло авіашоу «Вільне небо». Сьогодні проходить козацький фестиваль SirkoMegaFest. Святкуємо разом – різноманітні заходи відбуваються в усіх громадах області», – сказала Ольга Горб.

Цьогоріч фестиваль «Звитяга отамана Сірка – на крилах Незалежності» проходить у селі Шевченко Дніпровського району.

«SirkoMegaFest народився у 2016-му на батьківщині Івана Сірка – у селі Грушівка. Цьогоріч проводимо його у сакральному козацькому місці – на земляних валах Бородицької фортеці. Її побудував у XVII столітті гетьман Іван Мазепа», – сказав президент осередку «Асоціації діячів естрадного мистецтва України» Володимир Забара.

Бої на шаблях, постріли з гармат, наступ з води та суші. На фестивалі реконструювали момент взяття козаками Богородицької фортеці. Масштабну баталію відтворили вперше в Україні, додав Володимир Забара.

«Фортеця була стратегічним місцем, фактично перекривала русло Самари та Дніпра.  Запорізькі козаки «брали» її не раз. Ми відтворили один з таких моментів. У реконструкції взяли участь з півсотні людей. Зокрема, козацькі полки з Новомосковська, Павлограду, Дніпра», – розповів учасник реконструкції Олександр Васильович.

Серед учасників фестивалю – вихованці навчального центру «Кодацька Січ». Хлопці та дівчата зімітували роботу бойових груп та відпрацювали кілька тактичних завдань.

«Юні джури показали моменти підходу та відходу двох груп. А ще винос пораненого з поля бою і прикриття снайпера. Виховуємо захисників України», – сказав один з засновників центру «Кодацька Січ» Микола Григоряк. 

На фестиваль з’їхалися творчі колективи з різних куточків Дніпропетровщини. Глядачів розважають запальними народними танцями та українськими піснями. 

«Прийшла на фестиваль разом з чоловіком. Сподобалось, особливо виступи дітей», – сказала дніпрянка Наталя Зеленська. 

Просто неба розгорнули виставку іконного живопису. А ще, презентували експозицію козацької атрибутики.

В образі незалежної України завітала на фестиваль дніпрянка Лідія Бабіч. Жінка каже – надихнулася 30-річчям рідної країни та за дві доби власноруч створила унікальний костюм.

«Я народилася в мальовничому селі Магдалинівського району. Горда тим, що живу в Україні, що тут з’явилися на світ на вже створили власні сім’ї мої діти,  поділилася Лідія Бабіч. – Наша земля – найталановитіша та найспівучіша. Щиро бажаю, щоб в нас нарешті запанував мир».

Святкова програма триватиме до 22:00. Ввечері на гостей чекає фаєр-шоу.

Фестиваль проходить вже четверте

Місце зустрічі – село Шевченко

Для гостей підготували чимало цікавого

«Родзинка» - реконструкція козацького бою

Наступали з води…

…та з суші

Глядачі у захваті

Юні джури демонстрували бойову підготовку

Цікаво і дітям, і дорослим

Можна подивитися виставки просто неба

Програма до 22:00

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux