Опубліковано 04 березня 2020 року, 14:15

На Дніпропетровщині представники влади та громадськості обговорюють реформу децентралізації в Україні

Трирівнева система адміністративно-територіального устрою, розмежування функцій державної та місцевої влади, запровадження інституту префектів. На Дніпропетровщині стартувало публічне обговорення проєкту закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації. До нього долучилися представники Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей. 

«На  Дніпропетровщині вже створили 75 об’єднаних територіальних громад, в яких проживає понад 96% населення області. У найближчих планах – завершити реформу децентралізації, – сказав голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Бондаренко. – Нині по всій Україні проходять публічні обговорення майбутніх конституційних змін. Спільно маємо виробити чітке бачення того, як будуватимуться відносини між органами місцевого самоврядування та центральною владою, наскільки самостійними та спроможними будуть громади».

До громадських обговорень долучилося понад 150 учасників з трьох областей – Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської. В ОДА зібралися представники Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, облдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування, тергромад та інститутів громадянського суспільства, науковці та експерти.

«Вже на початку квітня маємо подати до Парламенту проєкт Закону України «Про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації». Але підготувати ці зміни неможливо без участі представників місцевого самоврядування. Мета публічних обговорень – отримати від усіх регіонів країни зворотній зв’язок та виробити найбільш ефективну модель взаємодії між місцевою владою та центром», – зазначив радник Прем’єр-міністра України, експерт з питань децентралізації влади Іван Лукеря.

На обговорення винесли найбільш дискусійні питання. Зокрема – зміна адміністративно-територіального устрою в Україні, фінансові гарантії для територій, запровадження інституту префектів.

«Маємо впорядкувати систему влади в Україні та визначитися, яким буде адміністративно-територіальний устрій – дворівневим чи трирівневим. Нині більшість думок – за трирівневу систему, коли є регіон – як найбільша одиниця, округ та громада», – сказав Іван Лукеря. 

Почесний член конгресу регіональних та місцевих влад Ради Європи Василь Куйбіда підкреслив – важливо чітко розмежувати повноваження органів державної влади та місцевого самоврядування.

«За роки незалежності України ми так і не виробили ефективної системи державного управління та місцевого самоврядування. Потрібно створити таку модель взаємодії, яка буде стійкою та здатною до саморозвитку. Також визначитися, хто та як буде здійснювати держнагляд за рішеннями місцевих органів влади», – сказав Василь Куйбіда.

Публічні обговорення проєкту закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації стартували наприкінці лютого у Києві. Вони вже пройшли у Херсоні, Вінниці, Львові та Чернівцях.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux