Опубліковано 26 квітня 2023 року, 12:00

На Дніпропетровщині подякували ліквідаторам, вшанували пам'ять загиблих: роковини Чорнобильської катастрофи (ФОТОРЕПОРТАЖ)

На Дніпропетровщині подякували за подвиг ліквідаторам, що приборкували невидимого, але смертоносного ворога. А ще – вшанували пам’ять жертв найбільшої техногенної катастрофи. У 37-мі роковини Чорнобильської аварії на згадку про них поклали квіти до меморіального комплексу. Зібралися керівництво області та міста, правоохоронці і надзвичайники, дніпряни та самі чорнобильці. 

«Дякую ліквідаторам. Тим, хто залишається поруч, бажаю здоров’я. Вшановуємо й пам'ять загиблих. Вони віддали життя, зупиняючи розповсюдження смертоносної радіації, – сказав начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. – Шкода, що окупанти швидко забули про наслідки тієї катастрофи. Знову ставлять під загрозу радіаційну безпеку світу. Та завдяки Силам оборони ми рухаємося далі. Вперед до перемоги».  

На Дніпропетровщині в обласному центрі пам’ять жертв аварії на атомній електростанції вшанували біля меморіального комплексу «Чорнобильський дзвін».

На спомин про загиблих – хвилина мовчання.

А ще – вірші від нащадків героїв-ліквідаторів. Рядки декламують вихованці театральної студії. Серед них і дев’ятирічний Платон.

«Чорнобиль. Скільки будемо терпіти таку халатність і тяжкий урок. Чорнобиль. Помирають наші діти, яким в житті вже не зробити перший крок», – декламує вірш хлопець. 

Про страшну трагедію йому розказувала мати. Пані Олена впевнена, діти мають знати, через що довелося пройти людям. Вони повинні розуміти й нинішні події.

«Виховувати дітей, так би мовити, «під ковпаком», приховуючи від них все, неправильно. Із сином ми говорили і про Чорнобиль, і про війну, яку нині переживає Україна, – додає дніпрянка Олена. – Так, я не вдаюся у трагічні подробиці, але вони повинні знати, що відбувається».

26 квітня 1986 року на четвертому реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи

Радіація забруднила понад 2 тис населених пунктів України. Постраждала більша частина Європи

Куди більш згубних наслідків вдалося уникнути завдяки героїчним зусиллям ліквідаторів.

«На 1990 рік у нас в регіоні проживало 24 тис ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Нині їх вдвічі менше», – ділиться голова Дніпропетровської обласної організації «Союз Чорнобиль України» Олег Геращенко. 

До монумента «Чорнобильський дзвін» поклали квіти. На знак вдячності героям-ліквідаторам, які віддали власні життя за майбутнє наступних поколінь.


 

 

 

 


Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux