Опубліковано 21 вересня 2018 року, 15:30

У Дніпрі проходить перший в Україні історичний форум – Юрій Голик

Свіжий погляд на минуле. Добігає кінця другий та фінальний день історичного форуму в Дніпрі. Такий захід в Україні – вперше. Десятки істориків та сотні небайдужих учасників заходу міркують про події Другої світової війни – без політики та ідеології. Про це розповів радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Юрій Голик.

«Відходимо від радянського погляду на історію. Важливо переоцінити факти минулого та дати їм адекватну оцінку. Адже зараз, наприклад, якщо є бажання почитати щось про Другу світову війну, то можна знайти лише книжки, видані ще кілька десятків років тому. У них тільки дві глобальні речі – мілітаризація та жертви. Вважаємо такий підхід неправильним. Адже найцінніше в кожній державі – її громадяни. Треба цінувати кожне життя. Тому для нас було важливим зібрати істориків з усієї країни, щоб дати новий погляд на події 1939-45 років», – наголосив радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Юрій Голик.

За словами Юрія Голика, історичний форум у Дніпрі – це логічне продовження обласної патріотичної програми.

«Ми зробили Алею Героїв та перший в Україні Музей АТО, встановили флагшток-рекордсмен із національним прапором, реконструювали діораму національного історичного музею у Дніпрі, а ще – організували серію патріотичних екскурсій для школярів», – додав він.

Історичний форум «Світова війна: український погляд» стартував в національному історичному музеї Дніпра 20 вересня. Сьогодні – другий та заключний день. Історики та учасники форуму – старшокласники, студенти, викладачі та прості містяни – дискутують про події минулого.

«Суспільство має поглянути на події Другої світової війни під іншим кутом. Різноманіття свіжих поглядів – на форумі. Вони дозволяють швидше розставатися з радянськими міфами, які довгий час тримали людей «в полоні», – зауважив історик Василь Павлов.

Учасники форуму обговорюють такі теми: «У пошуках правди: родинна пам’ять про Другу світову війну», «Достовірна історія війни: ідентифікація та популяризація», «Друга світова в інформаційній війні: політика, масова культура, ЗМІ», «8 та 9 травня: як відзначати?».

На думку історика та журналіста Сергія Громенка, треба більше уваги приділяти родинним історіям і збереженню цієї індивідуальної пам’яті.

«У нас є кому зберігати національну пам'ять, говорити про великі масштаби, натомість «малі» – випадають з фокусу, забуваються. Не хотілося б цього допускати», – сказав Сергій Громенко.

Він додав, що реальна історія, на відміну від міфічної, «це як складати іспит, а не користуватися шпаргалками».

«Історія – це така «вчителька», яка може ще пару разів заплющити очі на шпаргалки, а на третій – відправить на перезалік. Сьогоднішня Росія, наприклад, – це саме та країна, яка активно користується шпаргалками. Вона використовує міфи замість реального досвіду», – пояснив Сергій Громенко.

Завершення форуму – о 19.00.

«Світова війна: український погляд»

У Дніпрі проходить перший в Україні історичний форум

Десятки істориків та сотні небайдужих учасників заходу міркують про події Другої світової війни

«Суспільство має поглянути на події Другої світової війни під іншим кутом», – історик Василь Павлов

Форум стартував в національному історичному музеї Дніпра 20 вересня

 Сьогодні – другий та заключний день

«У нас є кому зберігати національну пам'ять, говорити про великі масштаби, натомість «малі» – випадають з фокусу, забуваються. Не хотілося б цього допускати», – історик Сергій Громенко

Старшокласники, студенти, викладачі та прості містяни

… дискутують про події минулого

«Відходимо від радянського погляду на історію. Важливо переоцінити факти минулого та дати їм адекватну оцінку», – радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Юрій Голик

 Руйнування міфів

 … про Другу світову війну

 Свіжий погляд на історію

Розкриття невідомих раніше фактів

 … та переосмислення існуючих

Завершення форуму – о 19.00

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux