Опубліковано 27 листопада 2018 року, 10:30

У 2018-му розчистили річку Мокра Сура в районі трьох населених пунктів – Валентин Резніченко

З 2017-го Дніпропетровська ОДА розчистила майже 23 км річки Мокра Сура. Цьогоріч гідрологічний режим відновили поблизу трьох населених пунктів – Сурсько-Литовського, Сурсько-Клевцевого та Аполлонівки. Річку поглибили, береги розширили. Про це повідомив очільник регіону Валентин Резніченко.

 «Покращення життя мешканців кожного населеного пункту – таке завдання Президента України Петра Порошенка. На Дніпропетровщині приводимо до сучасних стандартів школи, реконструюємо медичні заклади, будуємо комфортні дитсадки. Щороку втілюємо до 20 екопроектів: зариблюємо водойми, ліквідуємо підтоплення осель, відновлюємо гідрологічний режим річок», – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.  

Один з екологічних проектів – розчистка річки Мокра Сура. За відновлення гідрологічного режиму взялися у 2017 році. За цей час привели до ладу майже 23 км водної артерії у Дніпровському й Солонянському районах.

Зокрема, цьогоріч роботи проводилися поблизу трьох сіл: понад 5 км річки розчистили в районі Сурсько-Литовського, стільки ж – біля Аполлонівки і майже 3 км – поблизу Сурсько-Клевцевого.

Селяни не з чуток знають, як саме дошкуляла річка.

«Раніше міст затоплювало так, що дітей до школи підвозили на човнах. Було й таке, що доводилося пробиратися по стовпах, прокладених через річку. Зараз зробили гарно: річку почистили, збудували місток. Тепер і їздити, і ходити добре», – поділилася мешканка Сурсько-Клевцевого Тетяна Кадура. 

Ще одна проблема – замуленість річки. Через це, за словами місцевих, ширина сягала до 5 м, а глибина місцями – всього 40 см. Можна було перейти вбрід. 

«Мешканці почали активно збирати підписи, аби вирішити «річкові проблеми».  Передали листа до облдержадміністрації. Там відреагували – і вже цього літа розпочалася розчистка. Русло збільшили, змонтували новій міст.  Порівняно з тим що було, і що ми зараз бачимо, – це небо й земля», – розказав староста сіл Новомиколаївка, Сурсько-Клевцеве й Зелений Гай Олександр Кушніков. 

Підрядники розчистили від мулу дно річки і укріпили береги. Поглибили до 2,5 метрів, розширили до 15-ти.

«Річка тепер широка, риби сюди зайшло багатенько. З одного боку гарно ловиться плотва, короп, з іншого – карасики. Жителі задоволені. Видно, що влада піклується про людей», – сказав затятий рибалка Володимир Кифоренко. 

Масштабне розчищення Мокрої Сури – вперше за десятиліття.

Мокра Сура – права притока річки Дніпро. Протікає територією Дніпропетровської області. Її довжина – 118 км, русло звивисте. На Мокрій Сурі розташовано кілька населених пунктів.


Дніпропетровська ОДА відновлює гідрологічний режим річки Мокра Сура.

 У 2018-му роботи проводилися поблизу трьох сіл.

 «Раніше міст затоплювало так, що дітей до школи підвозили на човнах. Зараз зробили гарно: річку почистили, збудували місток. Тепер і їздити, і ходити добре», – поділилася  Тетяна Кадура.

Через замуленість, ширина сягала до 5 метрів…

 …глибина – всього 40 см.

 «Мешканці почали активно збирати підписи, аби вирішити «річкові проблеми».  Передали листа до облдержадміністрації. Там відреагували – і вже цього літа розпочалася розчистка», – розказав староста Олександр Кушніков.

  Підрядники розчистили дно річки…

… укріпили береги.

 Поглибили до 2,5 метрів…

 …розширили до 15-ти.

 З 2017-го Дніпропетровська ОДА розчистила майже 23 км річки Мокра Сура.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux