Опубліковано 14 червня 2018 року, 09:00

Сподіваюсь, що найближчим часом знайдемо можливості для залучення природного газу з Каспійського моря до України – Президент на запуску газопроводу TANAP

Під час робочого візиту до Турецької Республіки Президент Петро Порошенко взяв участь в урочистій церемонії запуску в експлуатацію Трансанатолійського газопроводу (TANAP).

Глава держави подякував Президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану за запрошення, оскільки запуск в експлуатацію цього газопроводу TANAP є подією історичної ваги для Туреччини, Азербайджану, Європейського Союзу і для України. Він назвав цей проект хорошим прикладом плідного регіонального співробітництва, спрямованого на диверсифікацію джерел постачання енергії та зменшення залежності від окремих постачальників газу.

«Спільними зусиллями Туреччини, Азербайджану, так само і за участі інших європейських країн будівництво цього головного елементу Південного газового коридору завершено. Відтепер цілий регіон зможе мати глибшу безпеку і ширші енергетичні перспективи», - сказав Президент.

«Як чітко свідчить минуле десятиріччя, енергетичними ресурсами Російська федерація періодично зловживала. Вони стали в їхніх руках інструментом тиску на енергозалежні країни, щоб впливати на їхню внутрішню та зовнішню політику. Або карати їх, коли ці спроби не вдавалися», - наголосив Петро Порошенко.

«Проект газопроводу «Північний потік-2» є яскравим прикладом такого тиску. Дехто вважає, що це комерційний проект, а насправді він є чисто геополітичним проектом. І він не має нічого спільного з енергопостачанням та реальною диверсифікацією», - додав Глава держави.

За його словами, TANAP є енергетичною безпекою Азербайджану та Туреччини.

«Але також є енергетичною безпекою Європи - диверсифікація газових поставок до Європи, а також конкурентоздатність Європи. Також це енергетична безпека України, диверсифікація її газових поставок і конкурентоздатність», - наголосив Президент, відзначивши роль Туреччини та Азербайджану.

Глава держави підкреслив, що TANAP стане значним внеском в процвітання усього регіону, і це не просто новий проект, а новий етап освоєння газу, що буде постачатися в європейську систему.

«Україна повністю підтримує цей проект. І сьогодні ми погодилися, що будемо щасливі диверсифікувати наші джерела енергії і отримувати з TANAP через Болгарію і Румунію постачання газу», - наголосив Петро Порошенко. За його словами, це ще один доказ, що Україна підтримує економічно життєздатні європейські проекти із диверсифікації постачання енергоресурсів.

«Ми розраховуємо на підтримку Туреччини та Азербайджана додаткового постачання енергоресурсів до України альтернативними маршрутами. Я вірю, що найближчим часом ми знайдемо можливості для залучення природного газу з Азербайджану, Каспійського моря не лише до України, а всього регіону, що пов’язаний з українською газотранспортною системою», - наголосив Президент, побажавши успіху новому проекту.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux