Опубліковано 24 січня 2022 року, 12:30

Місце пам’яті та гордості: внутрішній експозиції дніпровського Музею АТО – 5 років

П’ять років тому у Дніпрі відкрили внутрішню експозицію Музею АТО. Там зібрали тисячі експонатів про подвиг простих українців, які стали на захист Батьківщини. Історії військових, волонтерів, медиків, капеланів вражають гостей зі всього світу. У пам’ятному місці побували вже понад півмільйона відвідувачів. Про це розповів голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко. 

«Музей АТО залишає слід у серці кожного відвідувача. Це пам’ятне місце – про долі воїнів, волонтерів, капеланів, медиків. Простих людей, які першими захистили свою Батьківщину. Які допомогли Україні вистояти. Іноді – ціною власного життя», – сказав Валентин Резніченко. 

Найперше відвідувачі Музею АТО потрапляють до зали, де зібрані речі мешканців області – захисників України. Це інструменти медиків, одяг капеланів, шеврони добровольців, афіші волонтерських акцій. А ще – боєприпаси, ордени, фото військових кореспондентів, дитячі малюнки.

Знімки загиблих та дорогі їх серцю речі – у другій кімнаті, «Залі пам’яті».  Про одного Героя нагадують його люблені шахи. Про іншого – книга або ікона, яка допомагала вистояти у боях. Є тут і лист від матері, мобільний телефон зі слідом від вибуху. Внутрішню виставку щороку доповнюють.

«Тут є і мої трофеї, привезені з війні. Ворожі прапори та шеврони. Такі експонати допомагають відвідувачам зрозуміти: війна поруч. Дніпро став форпостом на шляху у ворога. Тож на щастя, багато людей знають про вибухи та руйнування будинків лише зі слів бійців. Музей АТО – місце пам’яті, яке не дає забути, завдяки кому в нашому регіоні мир і благополуччя», – підкреслив «кіборг» із Дніпропетровщини Євген Нальота.

Найсильніші враження відвідувачі отримують у мультимедійній залі. Її особливість – панорамний екран. Документальні фільми там транслюють на всі чотири стіни. Стрічки переносять глядачів у вир подій.

«Для АТОвців це місце більше, ніж музей. Воно сповнене теплом і пам’яттю. Тут завжди раді захисникам. Такий національно-патріотичний осередок згуртовує бійців. А всім відвідувачам розповідає про момент подвигу справжніх героїв», – сказав АТОвець, офіцер Нацгвардії України Андрій Карпенко.

Музей АТО відкрили у 2016-му. Спочатку експозицію просто неба, а за півроку – внутрішню. Музей став must visit гостей регіону. Тут побували відвідувачі зі всього світу.

«Музей АТО – перше місце у Дніпрі, з яким знайомлю своїх студентів-іноземців. Зазвичай вони вражені побаченим. Найбільше хлопців та дівчат із інших країн захоплює мужність українських бійців. Кажуть, неймовірно: людина, яка виросла із гаджетом у руках, іде на війну та віддає власне життя за рідну землю», – поділилася волонтерка із Дніпра Євгенія Кисільова. 

Дізнатися про сучасну історію України з перших вуст можна в самому центрі Дніпра за адресою: пр. Дмитра Яворницького, 16. Вхід вільний.

Музей АТО став місцем пам’яті,..

..що розповідає про подвиг справжніх героїв

За 5 років внутрішню експозицію подивилися понад півмільйона людей

Тут зібрані бойові трофеї,..

..особисті речі захисників

Для АТОвців це місце більше, ніж музей

Такий осередок пам’яті згуртовує бійців..

..та залишає слід у серці кожного відвідувача

Тут можна дізнатися про сучасну історію України з перших вуст

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux