Опубліковано 22 травня 2023 року, 17:35
ІНФОРМАЦІЯ про стан реалізації державної регуляторної політики та проведення дерегуляції на місцевому рівні

Згідно з Законом України “Про місцеві державні адміністрації” Дніпропетровська обласна державна адміністрація, відповідно до визначених статтею 19 повноважень, бере участь у здійсненні державної регуляторної політики на території Дніпропетровської області в межах та у спосіб, встановлені Законом України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.

Протягом І кварталу 2023 року регуляторна діяльність в облдержадміністрації здійснювалась відповідно до вимог Закону України від 11.09.2003 № 1160-IV “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” (із змінами) (далі – Закон), Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні” (із змінами), Закону України від 12.05.2015 № 389-VIII “Про правовий режим воєнного стану” (із змінами), офіційних роз’яснень Державної регуляторної служби України щодо особливостей здійснення регуляторної діяльності органами виконавчої влади в умовах воєнного стану тощо.

Задля належного провадження державної регуляторної політики
(далі – ДРП) та покращення регуляторного середовища на території Дніпропетровської області Дніпропетровською облдержадміністрацією здійснюється системна діяльність, яка спрямована на:

вдосконалення правового регулювання господарських та адміністративних відносин між регуляторними органами та суб’єктами господарювання;

недопущення прийняття необґрунтованих, економічно недоцільних та неефективних управлінських рішень;

усунення перешкод для ведення бізнесу;

підвищення рівня нормотворчої діяльності тощо.

Реалізація покладених Законом завдань з впровадження ДРП, зокрема, забезпечення організаційних засад, здійснюється департаментом економічного розвитку Дніпропетровської обласної державної адміністрації, який в межах повноважень координує та контролює діяльність райдержадміністрацій, міських, селищних, сільських рад з питань здійснення державної регуляторної політики на місцях.

На виконання протокольних рішень № 1 від 08.07.2021, № 3 від 02.11.2021,
№ 4 від 17.12.2021 за результатами засідань міжрегіональної робочої групи при Державній регуляторній службі України з питань здійснення державної регуляторної політики та проведення дерегуляції у сфері господарської діяльності на регіональному та місцевому рівнях структурними підрозділами облдержадміністрації, райдержадміністраціями та органами місцевого самоврядування області протягом І кварталу 2023 року проводилась відповідна робота з питань впровадження ДРП на місцевому рівні. А саме:

планування діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів;

систематизація регуляторних актів та забезпечення їх відкритості;

проведення заходів з відстеження результативності дії прийнятих регуляторних актів;

проведення перегляду чинних регуляторних актів;

забезпечення оприлюднення документів, підготовлених у процесі здійснення регуляторної діяльності та відповідних наборів відкритих даних тощо.

У квітні 2023 року департаментом забезпечено збір та узагальнення інформації про стан впровадження ДРП органами влади регіону.

Згідно опрацьованої від органів місцевого самоврядування області інформації, протягом І кварталу 2023 року здійснено наступне.

Щодо організаційних засад здійснення державної регуляторної політики органами та посадовими особами місцевого самоврядування.

На виконання статті 31 Закону та Закону України “Про місцеве самоврядування” 70 громадами створено або визначено відповідальну постійну комісію, на яку покладені повноваження з питань реалізації державної регуляторної політики. 71 громадою визначений відповідальний структурний підрозділ або окрема посадова особа, на який покладені повноваження щодо організаційного забезпечення здійснення державної регуляторної політики на місцях.

Щодо планування діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування з підготовки проєктів регуляторних актів.

На виконання статей 7 та 32 Закону 65 регуляторними органами (18 – міських рад, 19 – селищних рад, 28 – сільських рад) затверджено плани діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік, згідно з якими заплановано до розробки 313 проєктів регуляторних актів (143 проєкти – міськими радами, 76 – селищними радами, 94 – сільськими радами). 13-ма регуляторними органами, у І кварталі 2023 року, вносились зміни до затверджених планів діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік.

Щодо підготовки проєктів регуляторних актів та прийняття регуляторних актів органами місцевого самоврядування.

У І кварталі 2023 року органами місцевого самоврядування на своїх офіційних сторінках оприлюднено, згідно з законодавством, 18 проєктів регуляторних актів, в тому числі 4 проєкти опубліковані також і у друкованих засобах масової інформації (11 проєктів – міські ради, 4 – селищні ради,
3 – сільські ради).

В рамках додержання регуляторної процедури, відповідно до Закону,
у І кварталі 2023 року було направлено до Державної регуляторної служби України 18 проєктів регуляторних актів для отримання пропозицій щодо удосконалення проєктів рішень. А саме: 6 проєктів направлено міськими радами, 1 проєкт – селищною, 11 проєктів – сільськими радами). В той же час, виконавчими органами місцевих рад одержано 3 зауваження/пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань щодо проєктів регуляторних актів та відповідних АРВ (1 сільська рада).

Додатковим заходом відкритості діяльності органів державної влади є проведення публічних обговорень проєктів регуляторних актів. З метою забезпечення прозорості регуляторного процесу на місцях регуляторними органами проведено 27 заходів з обговорення проєктів регуляторних актів, з них: 6 заходів проведено міськими радами та 21 – селищними радами.

Щодо систематизації регуляторних актів та забезпечення їх відкритості.

Станом на 31.03.2023 75 регуляторних органів (20 – міські ради, 22 – селищні ради, 33 – сільські ради) сформували відповідні реєстри чинних регуляторних актів, які оприлюднюються на офіційних сайтах органів влади. Також сформований об’єднаний перелік діючих регуляторних актів регуляторних органів області, який розміщений на сайті облдержадміністрації у розділі “Регуляторні акти”.

Всього по області до реєстрів чинних регуляторних актів органів місцевого самоврядування внесено 669 акта (340 регуляторних актів – міські ради, 174 – селищні ради, 155 – сільські ради), з них у І кварталі 2023 року прийнято 7 актів: 4 – міські ради та 3 акти прийнято селищними радами. 14 актів у звітному періоді втратили чинність або були скасовані.

Щодо відстеження результативності та перегляду регуляторних актів, прийнятих органами місцевого самоврядування.

Кількість регуляторних актів, що потребують відстеження результативності у 2023 році всього по області становить 197 актів
(121 – міські ради, 45 – селищні ради, 31 – сільські ради), з них 46 актів – базове відстеження (24 – міські, 15 – селищні, 7 – сільські ради), 66 – повторне (32 – міські, 21 – селищні, 13 – сільські ради), 85 – періодичне відстеження
(65 – міські, 9 – селищні, 11 – сільські ради). Протягом І кварталу 2023 року було здійснено 20 заходів з відстеження результативності діючих регуляторних актів, з них: 8 – базових (4 – міські та 4 – сільські ради),
7 – повторних (міські ради), 5 – періодичних (міські ради). Підготовлені звіти про відстеження результативності оприлюднені у спосіб, передбачений законодавством. Відповідно до рекомендацій Державної регуляторної служби України 23-ма органами місцевого самоврядування створені і затверджені плани-графіки проведення у 2023 році заходів з відстеження результативності діючих регуляторних актів (15 – міські ради, 4 – селищні, 4 – сільські ради).

Відповідно до ст.11 Закону регуляторними органами здійснюється перегляд чинних регуляторних актів на відповідність принципам державної регуляторної політики. Так, у І кварталі 2023 року 7 регуляторними органами (5 – міські, 1 – селищна, 1 – сільська ради) проведено перегляд 19 регуляторних актів, з них: 7 – на підставі звіту про відстеження результативності та 12 – за ініціативою регуляторного органу. В результаті перегляду 16 актів залишено без змін, до 5 актів внесено зміни, 2 акта – скасовано.

Щодо оприлюднення інформації про здійснення державної регуляторної політики.

На офіційних сайтах 70 регуляторних органів (20 – міські, 20 – селищні, 30 – сільські ради) створені окремі розділи, де висвітлюється інформація з питань реалізації органом влади державної регуляторної політики. Ці розділи структуровані та у разі необхідності оновлюються.

Також 15 органів влади (11 – міські ради, 2 – селищні ради, 2 – сільські ради) розміщують відповідну інформацію на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних.

Щодо підвищення рівня знань у сфері державної регуляторної політики.

– Протягом І кварталу 2023 року представники 42 громад (15 – міські,
14 – селищні, 13 – сільські ради) взяли участь у організованих навчальних заходах спрямованих на підвищення кваліфікації спеціалістів у сфері здійснення регуляторної діяльності. Виконавчими комітетами 2ох громад постійно проводяться навчальні семінари для своїх розробників регуляторних актів.

Щодо регуляторної діяльності райдержадміністрацій.

Станом на 31.03.2023 в районних державних адміністраціях області відсутні чинні регуляторні акти. Плани діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів РДА – затверджено 3 (трьома) РДА. Вказані плани діяльності опубліковані на офіційних сайтах райдержадміністрацій. Водночас, райдержадміністрації області, в рамках делегованих повноважень, здійснюють координацію діяльності міських, селищних, сільських рад, які розташовані на території відповідних районів, з питань реалізації державної регуляторної політики на місцях.

Інформація про результати проведення моніторингу щодо упровадження державної регуляторної політики органами влади регіону висвітлюється на офіційному сайті облдержадміністрації у розділі “Відомості про здійснення регуляторної діяльності”.

Щодо здійснення регуляторної діяльності облдержадміністрацією.

Відповідно до чинного законодавства та з метою реалізації принципу послідовності та передбачуваності державної регуляторної політики 01 грудня 2023 року затверджено План діяльності Дніпропетровської облдержадміністрації з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік. Документ сформовано на підставі узагальненої інформації від структурних підрозділів облдержадміністрації та передбачає розробку 1 проєкту регуляторного акта. План діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів облдержадміністрації, згідно з законодавством, оприлюднений на офіційному вебсайті облдержадміністрації у розділі “Регуляторна діяльність” та на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних.

На виконання вимог статей 12, 13 Закону та з метою забезпечення наступності у регуляторній діяльності, що надає можливість вчасно переглядати акти та вносити до них зміни, у разі необхідності, створено та супроводжується Перелік чинних регуляторних актів облдержадміністрації, який також оприлюднений на офіційному вебсайті ОДА у розділі “Регуляторна діяльність” та на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних. Протягом І кварталу 2023 року до переліку чинних регуляторних актів облдержадміністрації зміни не вносились. Станом на 31.03.2023 перелік чинних регуляторних актів ОДА включає 4 регуляторні акти трьох структурних підрозділів.

Відповідно до вимог статей 10, 13 Закону та для своєчасного здійснення заходів з відстеження результативності регуляторних актів облдержадміністрацією 01.12.2023 затверджений План-графік проведення заходів з відстеження результативності прийнятих регуляторних актів на 2023 рік. Документом заплановано у 2023 році проведення 1 періодичного відстеження результативності дії регуляторного акта. План-графік оприлюднений на офіційному вебсайті ОДА у розділі “Регуляторна діяльність”. У І кварталі 2023 року відстеження не передбачались.

Зміни законодавства, зростання значущості ефективної діяльності публічних службовців, потреба у систематизації та поглибленні знань у сфері державної регуляторної політики спричиняє нагальну необхідність у проведенні навчальних заходів орієнтованих на підвищення рівня обізнаності щодо вимог законодавства у цій сфері та формування у публічних службовців професійних компетентностей щодо здійснення регуляторної діяльності.

З метою недопущення порушень й усунення проблемних питань у сфері реалізації регуляторної політики на місцях та отримання роз’яснень щодо неухильного виконання вимог законодавства про державну регуляторну політику, в тому числі у період правового режиму воєнного стану, 18 січня 2023 року департаментом економічного розвитку облдержадміністрації проведено zoom-нараду з представниками Державної регуляторної служби України та органів влади регіону (ОДА, РДА, ОМС).

Також з 28.02.2023 по 01.03.2023 представниками регуляторних органів області взято участь у тренінгу з перегляду регуляторного середовища, який проводився Державною регуляторною службою України у форматі онлайн.

Підсумовуючи викладене: протягом І кварталу 2023 року, в період правового режиму воєнного стану, процес здійснення державної регуляторної політики в області був скоординований, робота регуляторних органів регіону спрямовувалась на забезпечення прозорої державної регуляторної політики – інформаційну відкритість регуляторних процедур, досягнення у регуляторній діяльності балансу інтересів суб’єктів господарювання, громадян та держави, усунення перешкод для розвитку підприємництва та формування ефективного регуляторного клімату в регіоні.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux