Інформація про здійснення державної регуляторної політики за І півріччя 2018 року

ІНФОРМАЦІЯ 

про здійснення державної регуляторної політики 

 місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування Дніпропетровської області відповідно до вимог 

Закону України Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності у І півріччі 2018 року

Здійснення державної регуляторної політики місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування Дніпропетровської області у І півріччі 2018 року відбувалось відповідно до Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” (далі – Закон) і в цілому було спрямовано на недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів, перегляд і приведення у відповідність до вимог чинного законодавства України діючих нормативно-правових актів, забезпечення  відкритості та прозорості під час розробки проектів регуляторних актів.

Структурним підрозділом, який відповідає в Дніпропетровській облдержадміністрації за здійснення державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності, визначено департамент економічного розвитку облдержадміністрації.

З метою реалізації принципу послідовності та передбачуваності державної регуляторної політики відповідно до норм Закону, на підставі пропозицій структурних підрозділів облдержадміністрації – розробників проектів регуляторних актів, 07 грудня 2017 року затверджено План діяльності з підготовки проектів регуляторних актів облдержадміністрації на 2018 рік, до якого включено 2 проекти регуляторних актів. Зазначений План оприлюднено шляхом розміщення на офіційному веб-сайті облдержадміністрації у мережі Інтернет у розділі “ОДА”, рубриці “Регуляторна діяльність” (www.adm.dp.gov.ua).

Також в установленому Законом порядку були оприлюднені Плани діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2018 рік органів місцевого самоврядування та райдержадміністрацій області. 

Проекти регуляторних актів місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування регіону з відповідними аналізами регуляторного впливу згідно зі встановленими Законом вимогами в обов’язковому порядку оприлюднювалися у місцевих друкованих засобах масової інформації і на офіційних веб-сторінках зазначених органів влади. Після офіційного оприлюднення цих документів проходила процедура отримання пропозицій та зауважень від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань.

Місцевими радами (їх виконавчими органами) та райдержадміністраціями вживалися заходи щодо залучення бізнес-спільноти до регуляторних процесів, забезпечення участі підприємців у підготовці й обговоренні проектів нормативно-правових актів місцевого рівня.

Протягом І півріччя 2018 року місцевими регуляторними органами Дніпропетровської області проведено 181 публічне обговорення проектів регуляторних актів, зокрема 95 громадських слухань, 40 круглих столів,
2 семінари та 44 форуми і збори.

Найбільш активними в цьому напрямі є Криворізька міська рада (її виконавчі органи), де протягом І півріччя проведено 61 захід з публічного обговорення проектів регуляторних актів, а саме: 54 громадських слухання,
2 круглих столи, 2 семінари, 3 форуми і збори, а також сільські, селищні ради Софіївського району, де проведено 38 заходів з публічного обговорення проектів регуляторних актів, а саме: 8 громадських слухань, 19 круглих столів, 11 форумів і зборів.

На виконання вимог Закону 07 грудня 2017 року головою облдержадміністрації затверджено План – графік проведення заходів облдержадміністрації з відстеження результативності прийнятих регуляторних актів на 2018 рік, який офіційно оприлюднений у мережі Інтернет на власному веб-сайті органу влади.

Також протягом І півріччя поточного року райдержадміністраціями та органами місцевого самоврядування регіону здійснювалися заходи з відстеження результативності прийнятих регуляторних актів відповідно до затверджених Планів-графіків на 2018 рік. Так, усього проведено 192 таких заходи, з них: 123 базових, 33 повторних та 36 періодичних.

З метою організації виконання Закону, зокрема приведення регуляторних актів у відповідність до принципів державної регуляторної політики та недопущення прийняття економічно недоцільних регуляторних актів, за результатами проведених відстежень результативності прийнятих регуляторних актів здійснено перегляд таких актів. Зокрема, на місцевому рівні переглянуто 131 регуляторний акт, з них 57 актів визнано такими, що потребують скасування, 31 – потребує внесення змін. Протягом І півріччя поточного року найбільшу кількість регуляторних актів переглянуто у Криворізькій та Дніпровській міських радах (їх виконавчих органах)  – 38 та 15 регуляторних актів відповідно. Серед сільських територій лідером є Межівський район – 28 регуляторних актів (з урахуванням райдержадміністрації та сільських, селищних рад).

Крім того, у звітному періоді з метою приведення нормативно-правових актів у відповідність до вимог чинного законодавства України облдержадміністрацією здійснено перегляд власних регуляторних актів, за результатами якого прийнято рішення про скасування одного акта – розпорядження голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації від 02 березня 2010 року № Р-90/0/3-10 “Про встановлення нормативу рентабельності за надання в оренду торгових приміщень (площ), устаткування у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів в умовах фінансово-економічної кризи”, у зв’язку з чим підготовлено

відповідний проект розпорядження голови облдержадміністрації щодо втрати чинності зазначеного документа.

Загалом за підсумками І півріччя 2018 року в області прийнято 269 регуляторних актів.

Облдержадміністрацією продовжено активну співпрацю в галузі державної регуляторної політики із завідувачем Сектору Державної регуляторної служби України у Дніпропетровській області Олександром Різником, а також з громадськими об’єднаннями підприємців, зокрема з Дніпропетровською обласною громадською організацією “Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики” та громадською організацією “Інститут громадської експертизи”, зокрема в частині підготовки незалежних експертних висновків щодо змісту проектів регуляторних актів та забезпечення методичної підтримки регуляторних органів стосовно ключових етапів проходження регуляторної процедури.

Також посадові особи органів місцевого самоврядування Дніпропетровської області, насамперед з об’єднаних територіальних громад, мали можливість отримати нові знання щодо практичного застосування норм регуляторного законодавства під час семінарів, організованих Дніпропетровським відокремленим підрозділом Установи “Центр розвитку місцевого самоврядування”, що відбулися 22 березня та 15 травня 2018 року за участю завідувача Сектору Державної регуляторної служби України в Дніпропетровській області Олександра Різника. Під час семінарів були розглянуті такі питання, як розробка аналізу регуляторного впливу до проекту регуляторного акта, алгоритми дій на кожному етапі регуляторної діяльності, методологія застосування М-тесту, а також відпрацьовані практичні вправи з підготовки аналізу регуляторного впливу до проекту регуляторного акта. 

Облдержадміністрацією і надалі продовжуватиметься здійснення постійного моніторингу щодо виконання місцевими регуляторними органами вимог Закону та забезпечення інформаційної підтримки реалізації державної регуляторної політики на території області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux