Опубліковано 25 травня 2021 року, 10:30

За 5 років дніпровський Музей АТО став справжнім народним музеєм

Дніпровському Музею АТО – 5 років. У травні 2016-го перші відвідувачі побачили експозицію просто неба «Шляхами Донбасу». З того часу її відвідали сотні тисяч людей. Про справжню мекку для українських патріотів розповів голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко. 

«Музей АТО – знакове місце. За п’ять років він став магнітом для патріотів. Експозиція зберігає історію, яку мають знати нащадки», – розповів Валентин Резніченко.

У зовнішній  експозиції Музею АТО – прострелені дорожні вказівники, БТР, зенітка, автівки. Техніку привезли з війни бійці.

Серед іншого –  башта танку, що «брав участь» в обороні донецького аеропорту. Весь екіпаж тоді загинув. А броньовану реліквію передали хлопці з 93-ї бригади, каже керівник Музею АТО Вадим Якушенко.

«Плануємо оновити зовнішню експозицію. Надати їй ще більшої атмосферності. Розставити нові акценти та підсилити візуальне сприйняття, – розповів Вадим Якушенко. – Експонати оснастимо QR-кодами. Можна буде отримати додаткову інформацію: подивитися відео, фото, послухати пісню або звук бою».

Експозицію доповнять новими банерами. За основу візьмуть роботи фронтового фотокора Юрія Величка. Його замальовки зображують різні грані війни. На знімках – дорога, усіяна гільзами, міна, що не розірвалася, поле соняшників на світанку.

«Прекрасне можна зустріти і на війні. Для мене головне – краса людей. А ще, трапляється, ловиш мить навіть під час бою. Розумієш: маєш її зафіксувати, бо ніхто більше цього не зробить. Вдячний побратимам, які прикривали мене в такі моменти», – розповів Юрій Величко.

За 5 років музей відвідали сотні тисяч людей. Серед гостей – представники керівництва держави, посли різних країн та консули.

«У нас проходять виставки та презентації книг військової тематики. Проводимо екскурсії для школярів нашого та інших регіонів. За 5 років музей став по-справжньому народним», – наголосив Вадим Якушенко.

Із тремтінням у голосі розповідає про Музей АТО військовий із Нікополя Іван Сазонов. Каже, навідується сюди по декілька разів на рік.

«Коли зайшов уперше, емоції сколихнули, наче буря. Мене заклинцювало так, що не міг іти, – поділився Іван Сазонов. – Музей – грандіозна справа. Він наче острів пам’яті. Завдяки якому нащадки зможуть гідно оцінити подвиг героїв».

Вуличну експозицію Музею АТО «Шляхами Донбасу» відкрили 25 травня 2016 року. Згодом відкрили і внутрішню виставку.

Музей АТО можна відвідати з вівторка до п’ятниці – з 10:00 до 19:00, у суботу та неділю – з 10:00 до 18:00. Адреса: м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 16. Вхід вільний.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux