Опубліковано 12 листопада 2019 року, 10:53

На Дніпропетровщині з’явиться сучасне відділення екстреної меддопомоги

У 2020 році в усіх регіонах України вперше з’являться сучасні відділення екстреної меддопомоги. Загалом їх буде 25. «Приймальні відділення» нового покоління створять на базі клінік інтенсивного лікування. Туди доставлятимуть людей, що потребують екстреної допомоги, і «швидкі», і будь-хто просто машиною. Про це розповів директор Дніпропетровського обласного центру екстреної медичної допомоги Радій Шевченко.

У 2020-му медзаклади країни перейдуть на нову модель фінансування – за принципом «гроші ідуть за пацієнтом». Держава через Національну службу здоров’я України «закуповуватиме» у лікарень послуги для населення. Все – згідно з програмою медичних гарантій.

«Екстрена медична допомога також увійде до переліку таких послуг, – зазначив директор Дніпропетровського обласного центру екстреної медичної допомоги Радій Шевченко. – Наш центр зараз у процесі автономізації. З 1 січня 2020-го вже матимемо комунальне некомерційне підприємство, тож будемо готові працювати за новими правилами».

Вже з квітня 2020-го, аби безоплатно пройти обстеження чи отримати консультацію профільного фахівця, пацієнт повинен буде взяти направлення у сімейного лікаря або терапевта. Проте це не стосується виклику «швидкої» та надання екстреної меддопомоги. Держава заздалегідь оплачуватиме «готовність» надавати таку послугу, а отже, жодного документа для її безкоштовного отримання людині надавати непотрібно.

Аби привести надання цього виду допомоги до світових стандартів, в усіх обласних центрах при клініках інтенсивного лікування облаштують спеціальні відділення. Їх оснастять ангіографами та іншою сучасною апаратурою. Екстрену допомогу надаватимуть висококласні спеціалісти – у режимі 24/7. Там буде і реанімація, і операційні. Все – для порятунку людей навіть у найважчому стані.

«Це буде зручно і для пацієнтів, і для бригад екстреної меддопомоги. Все в одному місці. Зараз, приміром, малюків доставляють до дитячої клініки, постраждалих від опіків – до 2-ї міської, пацієнтів з інфарктами – до лікарні швидкої допомоги або обласного діагностичного центру», – розповів Радій Шевченко.

Програма медичних гарантій передбачає також створення в областях сучасних диспетчерських із GPS-навігатором. А ще – закупівлю 460 нових «швидких». Їх поставлять до центрів екстреної медичної допомоги в усіх областях.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux