Опубліковано 29 серпня 2018 року, 11:00

Військово-технічна сфера має стати одним із ваших головних пріоритетів – Петро Порошенко українським дипломатам

Президент Петро Порошенко акцентував українським дипломатам на важливості розвитку та підвищення ефективності співпраці України з міжнародними партнерами у військово-технічній сфері. Про це Глава держави сказав на 13-й нараді керівників закордонних дипломатичних установ України.

За його словами, символічно, що уже доброю традицією стало відзначення Дня незалежності у колі щирих друзів і надійних союзників України.

«Я не можу уявити кращого доказу солідарності з Україною, як присутність прапорів наших партнерів на параді в Києві з нагоди Дня незалежності. Адже Росія боїться сильної України, яку підтримують віддані союзники», - сказав Президент.

Петро Порошенко додав, що на російських каналах репетували про те, що натівський чобіт топче український Хрещатик, що американці нарешті пройшлися в парадному строю столицею України, і думали, що такі оцінки нас ображають. «Насправді реакція була абсолютно іншою. І коли вже традиційно наші партнери різним кроком, в різній формі, під різними прапорами, але під однією дуже важливою єдністю світу і солідарністю з Україною – це було продемонстровано», - зазначив він.

Президент також зазначив, що кілька днів назад в Києві з візитом був радник Президента США з питань національної безпеки Джон Болтон. «Без перебільшення – діалог між Києвом і Вашингтоном, хочу окремо наголосити на цьому, ніколи не був таким інтенсивним, таким плідним, як сьогодні. Чого варте лише рішення Президента США нарешті надати Україні оборонні летальні озброєння. Ви також мали можливість їх бачити на військовому параді. Це не лише результат неймовірного обсягу проведеної дипломатичної роботи, а й найкращий доказ того, що між Києвом і Вашингтоном існує надзвичайно високий рівень довіри», - зауважив Глава держави.

Президент звернувся до дипломатів: «Це має стати орієнтиром для подальшого розширення співробітництва з країнами, які можуть зробити важливий внесок у нашу безпеку. Саме військово-технічна сфера має стати одним з ваших головних пріоритетів».

Глава держави пояснив, що йдеться про отримання, в тому числі й придбання, оборонної зброї та тих її компонентів, які поки що не навчились виробляти в Україні.

«Але не менш важливо і те, що український військово-промисловий комплекс вже сьогодні може запропонувати нашим партнерам сучасні зразки високоточної зброї, повністю виробленої в Україні. Бо Росія ж не тільки перекрила для нас, через ембарго закрила для нас весь свій ринок, і з 33% до 9% впала частка Росії у нашій зовнішній торгівлі. Була повністю закрита вся співпраця з першого дня чи, навіть, ще до агресії. І для мене це надзвичайно важливо, що титанічними зусиллями наша промисловість, зробила ті зразки, частину з яких ви бачили на святковому Параді військ»,  - зазначив він.

За його словами, дуже важливо мати можливість отримувати комплектуючі з країн партнерів. «Наполегливо прошу вас надавати допомогу нашим спецекспортерам, надавати необхідне сприяння для освоєння нових ринків при постачанні української продукції оборонно промислового комплексу», - сказав Петро Порошенко.

«Хотів би відразу розвіяти російський міф. Ми не озброюємося для того, щоб воювати, але й топтати нашу землю ворогу ніколи не дозволимо. Будемо битися, будемо звільняти. В тому числі і політико-дипломатичних шляхом, де основне навантаження лягає на ваші плечі. Ми зміцнюємо наш військовий потенціал, оскільки поруч з нами країна-агресор, здатна на будь-який виклик системі європейської та світової безпеки», - також зазначив Президент.

Водночас він наголосив, що Крим і частину Донбасу ми прагнемо повернути політико-дипломатичним шляхом. «Адже Мінські домовленості вже принесли користь Україні – нам вдалося не лише зупинити активну фазу російського наступу, але й добитися санкційного тиску на Москву з огляду на їх систематичне невиконання – невиконання Мінських домовленостей. Крім того, нам вдалося виграти час для розбудови арміїю. Бачите яку ми пройшли  відстань для зміцнення нашої обороноздатності», - додав Глава держави.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux