Опубліковано 20 квітня 2023 року, 15:00

Урядова програма «Доступні ліки»: як отримати рецепт та необхідний препарат

Людям із хронічними захворюваннями важливо не припиняти приймати ліки, які призначив медик. Це допоможе контролювати стан здоров’я і не допускати погіршення. Для цих пацієнтів продовжує працювати урядова програма «Доступні ліки». Як нею скористатися, у рубриці Дніпропетровської обласної військової адміністрації «інформОВА».

Як отримати рецепт?

В умовах воєнного стану українці можуть отримувати «Доступні ліки» як за електронним, так і за паперовим рецептом. Національна служба здоров’я відшкодовує аптекам вартість ліків і в першому, і в другому випадку.

Аби отримати рецепт вперше, пацієнту потрібно звернутися до лікаря. Із серцево-судинними захворюваннями, астмою, діабетом II типу – до сімейного. Із нецукровим діабетом – до ендокринолога. Із розладами психіки та епілепсією – до невролога або психіатра. Фахівець має прописати план лікування. Разом із ним видати рецепт. Він буде дійсним місяць.

Наступні рецепти можуть виписувати лікарі первинної медичної допомоги: сімейний, терапевт або педіатр.

Фахівець, з яким у пацієнта підписана декларація, може виписати рецепт навіть по телефону. Його номер та код-підтвердження надійде хворому на телефон.

Як знайти потрібну аптеку?

Аптеки, де відпускають «Доступні ліки», позначені відповідними наліпками. Щоб довго не шукати, можна скористатися Електронною картою аптек-учасниць програми реімбурсації. Обирати варто ті, які відпускали «Доступні ліки» впродовж останніх семи днів.

Якщо виникли питання – працює контакт-центр НСЗУ – 16-77. А ще @SpytaiGrytsia_bot у Telegram або Viber.

Як отримати медикаменти?

В аптеці із позначкою «Доступні ліки» треба показати паперовий рецепт або назвати код з електронного. Далі обрати необхідний препарат. Ліки можна отримати безкоштовно або із суттєвою знижкою.

На сьогодні урядова програма охоплює 405 лікарських засобів та ще 72 препарати інсуліну і 9 комбінованих препаратів. Їх повний перелік – за посиланням.

«інформОВА» – це рубрика Дніпропетровської обласної військової адміністрації. У ній – важливі поради для мешканців регіону на різні теми. Як оформити, куди звернутися та як поводитися. Це корисний «путівник» на всі випадки життя.


Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux