Опубліковано 20 грудня 2017 року, 16:30

У трьох містах Дніпропетровщини встановили стаціонарні пости екомоніторингу – Валентин Резніченко
У Дніпрі, Нікополі та Павлограді встановили стаціонарні пости екомоніторингу. Вони дозволяють отримувати дані про стан довкілля у цих містах в режимі онлайн. Як повідомив голова ДніпроОДА Валентин Резніченко, нині пости працюють у тестовому режимі.

«Дбати про стан навколишнього середовища – один із пріоритетів держполітики Президента України Петра Порошенка. Ми активно над цим працюємо – розчищаємо річки, ліквідуємо підтоплення, зариблюємо водойми. Нині розпочинаємо новий проект – екомоніторинг. Щоб отримувати дані про стан довкілля, вже встановили три стаціонарні пости – у Дніпрі, Нікополі та Павлограді. А ще – придбали пересувну лабораторію, яку розмістили в автомобілі».

Пости екомоніторингу – нова практика.

«Екомоніторинг потрібний, щоб розуміти реальний стан навколишнього середовища. Адже статистика, яку надають основні підприємства-забруднювачі, отримується розрахунковими методами і є недостовірною, – сказав директор департаменту екології та природних ресурсів ДніпроОДА Руслан Стрілець. – До кінця року ми розробимо проект екомоніторингу, щоб розуміти, в яких точках по всій області треба поставити стаціонарні пости. За попереднім підрахунками, їх має бути не більше 50».

Нині за станом навколишнього середовища стежать три пости – у Дніпрі, Нікополі та Павлограді. Поки вони працюють у тестовому режимі. Допомагає й пересувна лабораторія. Зараз вона – на житловому масиві Перемога в обласному центрі.

Усе обладнання для постів придбано коштом обласного бюджету, додав голова ГО «Зелений світ – Друзі Землі» Олексій Ангурець.

«Майже все обладнання – українського виробника, воно не дороге в обслуговуванні. Крім того, є гарантія на два роки. Можна не турбуватися, що щось вийде з ладу», – сказав він.

«Пости екомоніторингу надають інформацію за 14 показниками – це забруднюючі речовини, а ще – температура, вологість повітря. Це потрібно не для якоїсь наукової мети. Все – для обізнаності населення, поліпшення умов їхнього життя. Отримані дані екомоніторингу плануємо розповсюджувати в Інтернеті», – наголосив член постійної комісії обласної ради з питань екології та енергозбереження Павло Хазан.

Планується, що інформація буде в онлайн-режимі передаватися на сайт ecoinfo.pro. Вона – у вільному доступі.

Проект впровадження системи екологічного моніторингу – спільна розробка Дніпропетровської ОДА, обласної ради та громадської екологічної ради.


Пересувна еколабораторія у Дніпрі


Дані про стан довкілля фіксує спеціальне обладнання


Майже все обладнання - українське


Інформація - онлайн


... дублюється на великому екрані


В області вже три пости екомоніторингу
Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux