Опубліковано 08 жовтня 2021 року, 15:30

У майже 500 школах Дніпропетровщини дітей годують стравами із нового меню

 Здорова та безпечна їжа, різнобарвне меню і «шведській стіл» у шкільних їдальнях. Жодних сосисок – максимум корисних продуктів. У майже 500 закладах області до раціону учнів додали нові страви. Про впровадження реформи шкільного харчування говорили на регіональному форумі у Дніпропетровській ОДА.

«Хочемо змінити культуру харчування у суспільстві. Зробити раціон здоровим та безпечним. Формувати корисні звички краще у дитинстві. Тому почали зі шкіл. Результат матимемо вже через 10-15 років. Наша мета – стати №1 у Європі за тривалістю життя», – підкреслив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. 

Українські школи переходять на оновлені меню. Головні вимоги – достатня енергетична цінність, оптимальне співвідношення в їжі білків, жирів та вуглеводів, різноманітність страв.

«Дніпропетровщина є показовою серед інших областей щодо змін у шкільному харчуванні. Регіон має найвищий відсоток якісних меню», – сказала голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Владислава Магалецька.

Окрім різноманіття, їжа має бути й безпечною. Для цього підсилили вимоги до якості харчування та дотримання санітарно-гігієнічних норм. Новим підходам навчають кухарів. У 2021-му такі курси пройшли 379 працівників шкільних їдальнь області.

«Саме ДніпроОДА першою серед інших областей започаткувала співпрацю зі шкільними кухарями. Організувала курси, на яких працівники їдальнь можуть навчитися новим підходам та обмінятися досвідом. Тішить, що ініціативу підхопили й інші регіони», – розповіла заступниця Міністра освіти та науки України Любомира Мандзій. 

Кухарі майже 500 шкіл Дніпропетровщини вже готують для учнів кілька нових страв, яких раніше ніколи не було у шкільних меню. У понад 300 закладах раціон розробляли за проєктом Євгена Клопотенка CultFood. Його головна «фішка» – використання спецій та незвичних соусів. Євген упевнений: робити їжу цікавою та привабливою треба через гру.

«Ніхто не захоче пити какао з пінкою. А ось чай масала з індійським ароматом – інша справа. Замість супу з перевареної капусти можна запропонувати дитині італійський мінестроне. Маємо й чимало автентичних, але маловідомих страв. Та сама верещака чи шпундра. Або стародавній український десерт із яблук – гамула. Ними також можна розбавити меню», – поділився засновник соціального проєкту  CultFood Євген Клопотенко.

Загалом на Дніпропетровщині – понад 840 шкіл. Там харчуються 265 тис дітей.

У Дніпрі проходить регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування». До нього долучилися 6 областей України.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux