Опубліковано 08 жовтня 2021 року, 14:30

У ДніпроОДА на масштабному форумі говорять про реформу системи шкільного харчування 

У Дніпропетровській ОДА стартував масштабний форум. Тут зібралися  представники шести областей, аби поговорити про реформу шкільного харчування. Зустріч відкрили перша леді України, ініціаторка реформи Олена Зеленська та Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Якщо все починалося з мого простого бажання як мами забезпечити корисне та смачне харчування у школі для дітей, то за ці два роки це перетворилося на важливу місію. І зараз я впевнена, що це – не просто реформа шкільної їдальні. Це – реформа мислення», – зазначила Олена Зеленська. 

Нові норми і вимоги не прості для впровадження. Але ці зміни необхідні,  додала перша леді. За її словами реформа вже відбувається. І вона торкнеться кожної області, міста і села, школи і дитини.

«Наш цивілізаційний вибір – інвестувати в розвиток людини. Суть реформи системи шкільного харчування – це здоров’я дітей по всій Україні, –  сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. – За 2020-2021 роки ми модернізували в Україні понад 2,5 тис шкільних харчоблоків. Це колосальний показник на початку реалізації реформи».  

У школах Дніпропетровщини харчуються понад 265 тис дітей – 80% учнів області. Майже половина з них – безкоштовно, розповів голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

«Приводимо до ладу шкільні харчоблоки – і під час повної реконструкції закладів, і окремо.  Закуповуємо для них сучасне обладнання. Цьогоріч такі роботи – у 17 школах регіону», – зазначив Валентин Резніченко.

Реформу шкільного харчування в Україні планують завершити за три-п’ять років. Про впровадження нових норм харчування, публічні закупівлі, проєктний підхід до переобладнання закладів освіти говорили під час форуму. Це відверта фахова  розмова, покликана допомогти впроваджувати зміни на місцях.

«Наша громада – зовсім молода. Поки що 5 тис школярів харчуються за старою системою. На форумі хочемо дізнатися про досвід інших регіонів із впровадження новацій», – поділився селищний голова Донця Харківської області Анатолій Наздрачов. 

На форум крім учасників з Дніпропетровщини, приїхали представники Сумської, Харківської, Запорізької, Луганської, Донецької областей. Це голови громад, керівники освітніх департаментів, директори шкіл.

«Запроваджуємо нові технології харчування. Фішка нашої громади – батьківський контроль над якістю шкільних обідів. Створили спеціальні групи у соцмережах. Туди кухарі викладають світлини їжі, якою годували дітей», – поділилася заступниця голови Широківської сільської громади Запорізької області Ольга Ставицька.

Дніпропетровщина – третя з областей України, яка приймає регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування». Ця зустріч – частина Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі, яку ініціювала Олена Зеленська. Її впроваджують спільно з Міністерствами освіти та науки, охорони здоров’я, економіки, Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, ГО «Національна асоціація громадського харчування».

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux