Опубліковано 10 березня 2020 року, 17:40

У Дніпрі запустили єМалятко

Одна з найбільш пам’ятних подій для родини – народження малюка. Та раніше усі приємності могла вщент зіпсувати необхідність обтупувати пороги різних інстанцій, аби оформити документи на новонародженого. Із новою державною послугою єМалятко це можна зробити просто у пологовому будинку. На все про все – 20 хвилин. Відтепер комплексний сервіс доступний і в Дніпрі. Перше у місті свідоцтво про народження, оформлене за допомогою онлайн-послуги, вручила молодій родині заступниця міністра цифрової трансформації Людмила Рабчинська.

«Це перша в Україні комплексна послуга з підставою «життєва подія». Наша головна мета – щоб у людей було більше життя, менше черг і менше «держави». Тож адмінпослуги мають стати простими, доступними, зрозумілими. Це загальносвітовий тренд. При розробці взяли за зразок досвід Канади, Австралії, Нової Зеландії, Сербії. Але у цих країнах у єдиний сервіс об’єднали до 5 послуг. Пишаємося, що нам першими вдалося підняти планку до 10», – зазначила заступниця міністра цифрової трансформації Людмила Рабчинська.

Наразі для дніпрян доступно 7 із 10 послуг онлайн-сервісу єМалятко. Наприклад, можна оформити свідоцтво про народження дитини, матеріальну допомогу, отримати індивідуальний податковий номер, унікальний номер запису в єдиному державному демографічному реєстрі, установити громадянство дитини. Згодом запрацює й решта послуг.

«Сьогодні знакова подія для усієї Дніпропетровщини. В обласному центрі офіційно стартувала послуга єМалятко. Нею можна скористатися у 6 медзакладах, Лівобережному та Правобережному ЦНАПах. Найближчим часом масштабуватимемо цей мегапопулярний проєкт на установи у містах обласного значення. У перспективі  – розповсюдити успішний досвід і на сільські території», – розповіла заступниця директора департаменту економічного розвитку Дніпропетровської ОДА Олена Лічманенко.

Скористатися зручним сервісом молоді батьки Дніпра можуть в обласному перинатальному центрі, обласній лікарні ім. Мечникова, центрі матері та дитини ім. Руднєва, міській лікарні №9, пологовому будинку №1, Дніпровській ЦРЛ.

«Всім жінкам, що поступають до нас на пологи, вручаємо пам’ятку. Там – інформація, як скористатися послугою єМалятко, – сказала головний лікар Дніпропетровського обласного перинатального центру Людмила Падалко. – Маємо спеціальну кімнату, планшет. Дві наші старші медичні сестри пройшли спеціальне навчання. Загалом на оформлення заяви та документів онлайн молоді батьки витрачають до 20 хвилин. Вже при виписці отримують свідоцтво про народження дитини».

 Найбільше від нової послуги виграють новоспечені батьки. Перше свідоцтво про народження маленького дніпрянина, оформлене через сервіс єМалятко, отримало подружжя Сазонько.

«Дізналися про таку послугу в Інтернеті. Вирішили скористатися. Дуже зручно. Не треба нікуди їздити, витрачати час. Зробили – і забули. Тепер можна повністю присвятити себе маленькому Артемчику. Рекомендуємо єМалятко всім батькам», – поділилася Олена Сазонько.

Послугу єМалятко запровадили в Україні у січні 2020-го. За цей час нею вже скористалися понад 1,2 тис батьків. На сьогодні онлайн-сервіс діє в 11 містах, серед них – Кривий Ріг і Дніпро.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux