Опубліковано 04 березня 2023 року, 20:30

У Дніпрі презентували книгу про українських залізничників 

У Дніпрі презентували книгу Андрія Пермякова «Залізна евакуація». Письменник задокументував подвиги працівників Укрзалізниці під час війни. Як вони вивозили цивільних з небезпечних регіонів та навіть приймали пологи. Зібрав майже півсотні історій реальних людей, їхні спогади та переживання. 

«З кожним героєм книги я спілкувався особисто, зібрав історії з усієї України. Хотів, щоб всі знали про подвиги тих людей, які організовували та координували евакуацію. Це провідники, чергові вокзалів, колійники, працівники енергетики, зв’язківці. Вони робили все, щоб врятувати інших»,зазначив автор книги Андрій Пермяков. 

Однією із наймасовіших була евакуація з Дніпра до Хелма у перші дні березня. Автор розповів спогад провідниці дніпровського поїзду Галини. Жінка з перших днів війни допомагала людям.

«Найбільше запам’яталася одна молода дівчина. Я запропонувала їй відпочити у службовому купе. А вона замість того, щоб лягти чи сісти сама – попросила залишити там маленьку сумочку. Виявилося, що у ній була скрипка. Так вона її берегла. Це мене вразило до глибини душі», – поділилася жінка. 

Спогади героїв зачитували актори Дніпровського академічного театру драми та комедії. Оповідачка Олександра Епштейн каже: для неї кожна історія – окремий світ, в якому є вся палітра емоцій та почуттів.

«В кожній історії є щось щемливе, всі вони неймовірно щирі. Текст сам по собі потужний і за цими словами є живі люди: їхній біль, щастя і сльози. Хотілося, щоб ці історії були «живі». Люди мають це знати», – розповіла Олександра. 

Глядачі не стримували сліз. Ліні найбільше запам’яталася історія, де люди у заповненому вагоні з рук в руки передавали ампулу, аби врятувати дитину.  

«Я дуже емоційна людина. Ці історії чіпляють душу. Люди повинні знати те, що відбувалося. Щоб розуміли, з якими героями вони живуть поруч. Щоб у них була надія», – сказала відвідувачка презентації Ліна. 

Книга «Залізна евакуація» видана за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України. Її вже презентували у Києві та Дніпрі. Незабаром у Харкові, Львові та Одесі.


Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux