Опубліковано 11 липня 2024 року, 17:00

Щотижня в середньому 150 мешканців Дніпропетровщини звертаються до лікарів з кишковими інфекціями: як вберегтися 

Щотижня на Дніпропетровщині в середньому 150 мешканців звертаються до лікарів із симптомами гострих кишкових інфекцій. Найпоширеніші вони саме влітку. Як уберегтися від недуги, розповіли під час брифінгу в ОВА.

 завідувачка відділу обласного центру контролю та профілактики хвороб Олена Кузьменко

«Гострі кишкові інфекції викликають різні бактерії та віруси. Наприклад, сальмонели, рота віруси, які потрапляють в організм із зараженою їжею, водою, через брудні руки, – розповіла завідувачка відділу обласного центру контролю та профілактики хвороб Олена Кузьменко. – У 2024-му сальмонельоз діагностували у 185 мешканців регіону. Загалом цьогоріч з різними симптомами кишкових інфекцій до лікарів звернулися понад 2 тис людей».

Сприяє швидкому розмноженню збудників хвороби спека, додала головний спеціаліст управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби області Маргарита Малишева.

головний спеціаліст управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби області Маргарита Малишева

«У червні у садочку Жовтих Вод кишкову інфекцію підхопили троє дітей. Останній спалах стався у Кривому Розі, постраждали 4 людини. Отруєння сталося через вживання курячих яєць, придбаних на стихійному ринку. Вони були забруднені сальмонелою», – зазначила Маргарита Малишева.

Перші симптоми можуть з’явитися вже через декілька годин після потрапляння збудників в організм. В окремих випадках вони проявляються лише через 2-3 дні. Основні ознаки – слабкість, підвищена температура, діарея, нудота.

«У такому разі необхідно терміново звернутись до найближчої лікарні. Прогресування хвороби залежить від збудника, кількості спожитої їжі та стану здоров’я. Частіше від отруєнь страждають старші люди і діти», – підкреслила Олена Кузьменко.

Аби уберегтися, необхідно дотримуватися простих, але ефективних правил. Підтримувати чистоту, відокремлювати сиру їжу від готової. Зберігати харчі при безпечній температурі, використовувати очищену воду. Слідкувати й за свіжістю продуктів.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux