Опубліковано 11 березня 2019 року, 09:00

Президент нагородив жінок-військових: Ви цементуєте нашу оборону – ви наші берегині

Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко зустрівся з жінками-військовими. Глава держави відзначив високими державними нагородами жінок – представниць Збройних Сил України та інших силових структур, які брали та беруть участь у відсічі агресії на сході нашої держави.

«Упродовж усіх п'яти років, під час яких Україна протистоїть ворожій агресії, пліч-о-пліч з воїнами-чоловіками є жінки. Це особливість Збройних Сил України, інших силових підрозділів за останні п’ять років», - сказав Президент. При цьому він підкреслив, що поруч з рішучими змінами у забезпеченні та оснащенні армії різко збільшилася кількість жінок в українському війську.

«Я вітаю ці зміни. І вітаю кожного, хто прийняв рішення долучитися до справи оборони держави. Є жінки-воїни, але й водночас – жінки-берегині. На бойових позиціях, де присутні жінки, дисципліна і поведінка абсолютно інші. Жінки цементують нашу оборону і дають сили тим, хто знаходиться на передньому краї», - сказав Петро Порошенко.

«На жаль, за нашу незалежність ми платимо високу ціну», - додав він та нагадав про подвиг героїчної українки Лесі Бакланової. «Вона загинула 10 жовтня 2018 року біля шахти Бутівка в районі Авдіївської промзони. Родом з Луганщини. Щойно виповнилося 18 років – зголосилася на службу за контрактом. Відмовилася від штабної роботи, попросилася на передову. Коли у Лесю влучила ворожа куля, їй було лише 19. І залишиться вона вічно молодою, залишиться як символ, на якому будуть виховуватися покоління захисників нашої землі», - сказав Петро Порошенко. Присутні вшанували пам'ять усіх полеглих в боротьбі за Україну хвилиною мовчання.

Президент нагадав, що загалом, статус учасника бойових дій отримали понад 7 тисяч жінок — військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, 166 з них удостоєні вищих державних нагород, у тому числі п’ятеро були нагороджені посмертно.

Глава держави підкреслив, що на законодавчому рівні підвищено правовий захист військовослужбовців-жінок та створені умови для збільшення їхньої кількості на військовій службі, зокрема на вищих військових посадах.

«Минулого року у жовтні підписав Закон, яким забезпечуються рівні права і можливості жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях. 27 років Україна йшла до цього закону. Коли в усьому цивілізованому світі це давно гарантується. Але ми дуже швидко вчимося і змінюємося», - наголосив Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що сьогодні серед іншого жінкам-військовим гарантується рівний доступ до посад і військових звань та рівний обсяг відповідальності під час виконання обов’язків військової служби, незалежно від статі. Він повідомив, що на сьогодні близько 90 жінок мають військове звання «полковник». Серед осіб старшого офіцерського складу 842 військовослужбовця – жінки.

«Відтепер виконання жінками військового обов’язку відбувається на рівних засадах із чоловіками», - наголосив Глава держави. Він підкреслив, що військовослужбовцям-жінкам надано доступ до всіх  облікових спеціальностей, жінки становлять майже чверть від чисельності особового складу Збройних Сил України.

За його словами, на даний час у загальній чисельності залученого до складу сил та засобів операції Об'єднаних сил на території Луганської та Донецької областей особового складу понад 10% жінки.

«Вам усім дуже личить військовий однострій. Я надзвичайно вдячний присутнім тут і не сумніваюсь, що Україна обов'язково реалізує свою мету – буде великою країною заможних і щасливих людей, стане членом Європейського Союзу та НАТО», - наголосив Президент.

«Це вже інша країна, це вже інша армія. І величезний внесок в ці зміни робили жінки, в тому числі і жінки-військовослужбовці», - підкреслив Верховний Головнокомандувач.

В свою чергу, Міністр оборони України Степан Полторак подякував Президенту за його дбайливе ставлення до української армії та особливе ставлення до жінок у війську.

«Ви починаєте і завершуєте свій робочий день з проблем армії. Сьогодні жодного здобутку немає в армії без участі та допомоги з боку Президента як Верховного Головнокомандувача. Це стосується всього – відношення до людей, соціальних питань, озброєння, підготовки», - сказав Степан Полторак.

При цьому Міністр оборони підкреслив, що ставлення до жінок в армії, створення рівних умов для проходження ними служби в лавах ЗСУ та інших силових органах також є пріоритетом Президента. «Те відношення, яке ви демонструєте кожного дня до українського воїна, заслуговує великої поваги. Саме такий Верховний Головнокомандувач має бути. Саме таке ставлення до людей має бути, якщо ми хочемо побудувати армію, яка буде гарантом нашої незалежності», - додав Міністр.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux