Начальник ОВА та чеська делегація навідалися до переселенців, вшанували пам'ять загиблих оборонців і мирних 

З візитом на Дніпропетровщині чеська делегація на чолі з Президентом Петром Павелом. Разом із керівництвом області вони навідалися до людей, котрі, тікаючи від війни, знайшли прихисток в області. Також побували біля потрощеної ворожою ракетою дніпровської багатоповерхівки. Вшанували пам'ять загиблих мирних та оборонців. Про це повідомили в облдержадміністрації. 

«З повномасштабним вторгненням Дніпропетровщина прийняла майже 400 тис переселенців. Місцева влада пропонує їм варіанти розміщення. Загалом підготували понад 8 тис місць,  сказав начальник ОВА Сергій Лисак.  В одному з таких сьогодні побували з Президентом Чехії Петром Павелом. Це гуртожиток профтеху. Тут приймають людей ще з 2014-го. Бувало таке, що одномоментно розміщували до 500 переселенців».

Нині саме у цьому прихистку залишається трохи більше 70 людей з «гарячих точок». Для них створені всі умови. Головна задача, аби вони почувалися комфортно та у безпеці.

«Постійний рух: хтось виїжджає, хтось заїжджає. В основному наші мешканці з Донецької, Запорізької, Херсонської та Луганської областей, – зазначив керівник одного з профтехів Дніпра Олександр. – Протягом року організовували для них безкоштовне харчування. Створюємо умови для дітей. Розподіляємо серед людей й отриману гуманітарку. Це наша місія аж до Перемоги».

Вже четвертий місяць тут мешкає й пані Ольга. Жінка з Бахмута. Виїжджаючи з рідного міста, думала, що все це ненадовго. Але тепер й повертатися немає куди.  

«Ми з 72-річною мамою евакуювалися. Поїхали з маленькою валізкою та собачкою. Думали, що через місяць повернемося. Потім дізналися, що будинку немає. У перші місяці війни туди прилетів ворожий снаряд, – ділиться переселенка Ольга. –  А тут все є. Нас зустріли як рідних. Комендант у гуртожитку – сонечко. Вона посміхається і самій на душі краще стає». 

Більшості переселенців немає куди повертатися. А тому вже зараз обласна влада працює над тим, щоб облаштовувати їхнє подальше життя. Чеська республіка – надійний партнер регіону і держави у цьому питанні.

Ще один пункт, де побували сьогодні гості області, зруйнована ворогом дніпровська багатоповерхівка. Містяни ще довго оговтуватимуться від трагедії 14 січня 2023 року. Й ніколи не пробачать забраних ворогом життів рідних, близьких та друзів.

«Вже 20 років я тут мешкаю. Троє дітей виростила, – згадує жителька зруйнованої ворогом багатоповерхівки Алла. – У той день було дуже страшно. Після «прильоту» чоловік подивився у вікно і сказав, що там немає під’їзду. Я зрозуміла, що сталося велике горе. Немає більше тренера Михайла, моєї подруги та стоматолога Анни. А скільки дітей…»

Чеська делегація, керівництво області та міста вшанували пам'ять загиблих тут мирних.

А біля стели на Алеї пам’яті згадали оборонців, які віддали життя за незалежність України.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux