На Дніпропетровщині запрацював безбарʼєрний безпековий простір для дітей з особливими освітніми потребами

На Дніпропетровщині запрацював перший в Україні безбарʼєрний безпековий простір для дітей з особливими освітніми потребами. Інтерактивний осередок відкрили на базі навчально-реабілітаційного центру, який працює з малечею з порушеннями розвитку. Він сприятиме адаптації та соціалізації. Про це повідомили в ОВА.

Заступник начальника Дніпропетровської ОВА Надія Задорожна

«Заклад відремонтований з урахуванням потреб людей з інвалідністю. Є пандуси для дітей на кріслах колісних, широкі проходи для проїзду та мнемосхема для тих, хто має порушення слуху та зору. Цей простір унікальний і ми раді, що він відкрився саме в нашій області», – зазначила заступник начальника Дніпропетровської ОВА Надія Задорожна.

Інтерактивні заняття з пожежної безпеки

Локація поділена на шість зон, де проходитимуть заняття. Проводитимуть їх лікарі, педагоги, поліцейські та рятувальники. Розказуватимуть, як поводитися з електроприладами, на воді та на дорозі. Як показати, коли щось болить, аби дорослі допомогли.

Директорка Безбар'єрного безпекового простору Анна Кириченко і заступник очільника області Надія Задорожна

Родзинка – технічні симулятори. Серед них – VR окуляри з імітацією пожежі. У віртуальній реальності хлопці і дівчата опанують алгоритм дій у такій ситуації. Є праска і пічка, які «димляться». А ще – інтерактивна схема з надання першої меддопомоги. Облаштували й «смугу перешкод» та кімнату психологічного розвантаження.

Праска та піч, які «димляться»

Подібні опції має й мобільний інклюзивно-ресурсний безпековий центр, який організували в автівці. Там надаватимуть ще й діагностичні, медичні і корекційні послуги. Він виїжджатиме до віддалених громад.

Інтерактивна дошка з надання першої медичної допомоги

«Цей автомобіль – один з елементів мережі безпекових просторів. Напередодні вже відкрили такий клас в Миколаївській громаді. Тепер облаштували осередок в Дніпрі для дітей з особливими освітніми потребами. А найближчим часом очікуємо ще у Новомосковську та Чумаках»,– підкреслила директорка простору Анна Кириченко.

 «Смуга перешкод» для вивчення правил дорожнього руху

На відкриття центру завітав пан Сергій зі своїм сином. Корекцією поведінки хлопця займаються вже понад 10 років. Зізнається, це не просто. І тому дуже радий, що з’являються подібні простори.

Учасниця заходу

«Такі діти не мають почуття небезпеки. І навчити їх елементарним речам – велика праця. Дуже важливо кожного дня з ними займатися. Тому будемо сюди ходити, відвідувати заняття і сподіватимемося на прогрес», – поділився Сергій Дворецький.

 Мобільний інклюзивно-ресурсний безпековий центр «Sensory bus»

Проєкт втілили за фінансування Українського гуманітарного фонду, італійського уряду та організації VIS.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux